Hur klarar jag övergången mellan rullskidor och vanliga skidor?

När vintern närmar sig sjunker temperaturen och det är dags att byta ut rullskidorna mot vanliga skidor. Här kommer lite tips på vad som kan vara bra att veta om övergången för att den ska bli så behaglig och lustfylld som möjligt. Tipsen gäller även för dig som inte tränar rullskidåkning.

Att slippa nöta asfalt är något kroppen längtat efter. Rullskidåkning kan slita på händer, armbågar och axlar, men även på psyket. Visst är det härligt med det första snöpasset efter en lång höst fylld med regniga och mörka rullskidpass!

Det finns vissa saker du bör tänka på innan du gasar på för fullt i spåren. Även om du staktränat sedan i somras kan det bli jobbigt för armmusklerna. Triceps får sig ofta en rejäl omgång vid de första milen på snö. Det beror dels på att du kanske diagonalar mer på snö jämfört med rullskidor (vilket betyder att du oftare måste dra hela kroppsvikten framåt med endast en arm), dels på grund av att du inte har lika bra fäste.

Det samma gäller för ljumskarna, som ibland skriker av träningsvärk första veckan på snö. Detta är fullt normalt. Även ländryggen kan tycka det är lite jobbigt med all diagonalåkning. Dessa åkommor är vanligtvis ofarliga och går över ganska snabbt.

Inled lugnt

Fokusera gärna på teknik och balans den första tiden på snö. Den typen av träning förbises många gånger av milstinna Vasaloppsåkare, som till varje pris vill komma så långt som möjligt vid varje träningspass. Det vinner du inte alltid på i längden. Ta det istället lugnt och åk utan stavar t ex 15 min per pass för att hitta balansen och lägg in olika teknikövningar. Efter några turer känner du dig förhoppningsvis för bekväm med tekniken och då har kroppens strukturer också blivit mer vana vid det nya underlaget. Först då kan det vara dags att börja åka fortare.

Skidskorna som du använde under höstens rullskidåkning kan vara för kalla till vintern. Om du har åkt mycket i regn och smuts är risken stor att de har tappat stora deler av sina isolerande egenskaper. Många Vasaloppsåkare har därför ett par skidskor till rullskidor och ett par till skidåkning på snö.

Ett sista tips: Njut över att vara tillbaks på snö!

/Erik

Kommentera gärna!