ErgZone – Wickström Coaching har en egen grupp

På en SkiErg, som är den vanligaste stakmaskinen, kan du programmera dina egna intervallpass i monitorn för att sedan dra igång ditt pass.

Ska du köra ett lite mer avancerat högintensivt pass, med flera intervaller av olika karaktär, kan detta bli pilligt. Dessutom får du inte med så mycket information om du vill dela ditt pass i sociala medier efteråt när du fotar displayen (det är väl därför vi tränar…).

För att råda bot på detta utvecklades den kostnadsfria appen ErgZone, där kan du kan designa dina intervallpass. Och du får en fin och tydlig sammanställning av ditt pass med tider, farter, pulsnivåer och frekvens efteråt, något som inte är lika överskådligt på SkiErgens skärm.

Observera att du behöver ha ett konto (kostnadsfritt) på Concepts hemsida som du kopplar ihop med ErgZone. Appen fungerar med andra generations SkiErg med monitorn PM5, men inte med första generations med PM3/PM4. Det fungerar inte heller med stakmaskiner från Thor Fitness, Abilica, Ercolina och Thorax Trainer/Nordic Strong.

Egen grupp
Wickström Coaching har en egen grupp för adepter i appen ErgZone med pass som återfinns i träningsprogrammen. Gruppen är sedan länge världens största ErgZone-grupp för SkiErg. Sök på “Wickström Coaching” i “Tracks” eller testa denna länk. Skicka ett påminnelsemejl om det dröjer mer än två dygn innan vi släpper in dig i gruppen.

Ställ in ditt årsbästa på 5000 m under inställningar i appen. Flera av passen anger ett rikttempo som utgår från det.

Kommunikation mellan SkiErg och telefon
Om du inte lyckas få telefonen (eller läsplattan) och SkiErgen att hitta varandra kan mjukvaran i stakmaskinen vara för gammal. Gå in på Concepts hemsida och ladda ner ett program varifrån du laddar ner den senaste uppdateringen. Därefter får du instruktioner om hur du för över det på ett USB-minne, som sedan sätts in i monitorn. Ett batteribyte kan behövas i samband med uppdateringen.

Observera att det kan vara lite stökigt att få in signalerna från ett eventuellt pulsband i klockan/appen/SkiErgen pga sammanblandning med ANT+/bluetooth. Testa att göra det i olika ordning när du kopplar ihop enheterna.

BÖRJA TRÄNA MED ERGZONE – STEG FÖR STEG

BÖRJA ANVÄNDA ERGZONE – STEG FÖR STEG
1. Ladda ner appen ErgZone.

2. Registrera dig på https://log.concept2.com/signup?. Du behöver inte göra mer än själva registreringen för att få appen att fungera.

3. Starta ErgZone. Klicka på ”Concept2 Logbook”. Nu behöver du ditt användarnamn och lösenord som du skapade på punkt 2. Logga in och klicka sen på ”Approve ErgZone”.

4. Sök efter “Wickström Coaching” i sökrutan eller testa denna länk. Klicka på ”Request to join”. Sedan på ”I’m a member”.

5. När du väl är ansluten till gruppen i ErgZone så finns veckans pass där.

6. Ta med din telefon till stakmaskinen. Se till att ha blåtand aktiverad. Gå in på ett av passen och klicka på ”Scan for PM5”. Nu bör din telefon ha hittat din PM5 och alternativet att ansluta till passet finns nu i appen. På vissa stakmaskiner kan du från huvudmenyn behöva trycka “Fler alternativ” > “Trådlöst möjliggöra”.

7. Nu ska ditt pass finnas på skärmen och det är bara att dra igång.

Tips om det inte appen fungerar:

  1. Platstjänster behöver av oklar anledning vara på för att det ska gå att synka med ErgZone.
  2. Displayen behöver lysa för att telefonen ska hitta den. Du kan behöva trycka på “Menu” en eller två gånger på SkiErgen precis före du trycker “Scan for PM5” i ErgZone. Dra inte i SkiErgen samtidigt som du försöker para ihop den med telefonen.
  3. Se till att batterierna i SkiErgen är laddade. Ta gärna med 2 st D-batterier om du kör på gym och byt om det behövs. Inga verktyg behövs för det. Se film på batteribyte här.
  4. Ibland behöver du trycka på “Workouts” längst ner till vänster på skärmen för att komma till rätt ställe.
  5. Skippa alla bluetooth-anslutningar förutom telefonen (framförallt om du får felmeddelandet 396-40). Kör utan pulsband och trådlösa hörlurar.
  6. Se till att du inte skrivit in något sökord, kategori, bokmärke eller liknande. Då dyker troligtvis inte passen upp.
  7. Ibland kan det hända att ErgZone tappar kontakt med SkiErgen. Det kan bero på att det flera blåtandsenheter i närheten. Det är trist när det händer eftersom man inte får data in i ErgZone, men normalt så går det att fullfölja passet i alla fall eftersom programmeringen i SkiErgen ligger kvar. Testa gärna att byta batterier i monitorn om det händer vid upprepade tillfällen.

STÄLL IN DITT 5000 M-PERSONBÄSTA/ÅRSBÄSTA

Många pass utgår från farten vid ditt årsbästa på 5000 m SkiErg. Ange det i appen under inställningar för att på så sätt få våra rikttider på intervaller.

– Tryck på kugghjulet för inställningar i ErgZone.
– Skrolla ner till ”Benchmarks”
– Välj ”Ski”
– Ställ in ditt årsbästa 5000 m.

En tanke på “ErgZone – Wickström Coaching har en egen grupp

Kommentera gärna!