Lidingöloppet – 12 tips om träning, utrustning och förberedelser

Tolv tips för Lidingöloppet

Många motionärer som åker ett lopp i Vasaloppsveckan deltar även i Lidingöloppet. Här kommer tolv tips om träning, utrustning och förberedelser inför världens största terränglopp. Texten är skriven för tremilaren, men det mesta är applicerbart även för 10 och 15 km.

 1. Träna på att springa nedför. Många är duktiga på att träna sina förmågor som uppförslöpare inför Lidingöloppet. Glöm inte heller att träna på att springa fort utför. Det är trots allt lika många nedförsbackar som uppförsbackar.
 2. Testa sportdrycken.Alla magar tål inte alla sportdrycker. Det finns gott om exempel på personer som tränat ett år inför ett lopp och sedan bokstavligt talat skiter det sig på grund av att de inte är vana vid sportdrycken. Lidingöloppet är sponsrade av Enervit, så köp en liten förpackning av det märket och testa på ett lite längre och tuffare pass. Funkar det inte så bär med dig egen dryck i loppet.
 3. Trailskor är överskattat.Lidingöloppet är ett terränglopp. Men det går inte på små stigar med hala rötter, utan främst på breda grusstigar eller liknande. Du behöver generellt inte trailskor med mönstrad i torrt väder. Däremot kan det vara en fördel i nedförsbackarna om det är blött.
 4. Ha respekt för 16-19 km. Många pratar om hur jobbig sista milen är. Det stämmer att den är den mest kuperade. Men underskatta inte partiet som bland annat går förbi Bosön från ungefär 16 till 19 km. Det är en bergochdalbana där det är lätt att bränna mycket krut både uppför och nedför. Försök inte att hålla upp din snittfart här, utan låt dig tappa lite tid så du orkar sista milen.
 5. Drick inte bara vatten. Att undvika sportdryck på träning kan i många fall vara motiverat. Det är det inte på tävling. Se till att få i dig vätska som innehåller kolhydrater och salter. Eftersom det kan vara svårt att dricka när du springer kan det vara en fördel att blanda starkt om du har med dig egen eller har något som står med en flaska längs vägen. Komplettera gärna med så kallade gels och liquids.
 6. Välj inte för lite dämpning. Många glömmer bort att underlaget är ganska hårt i Lidingöloppet. Välj därför inte en sko med mindre dämpning än du klarar av med bra löpteknik i tre mil.
 7. Erik Wickström och Anders Szalkai i Lidingöloppet 2006
  Erik Wickström och Anders Szalkai i Lidingöloppet 2006

  Glöm inte Karins backe. Aborrbacken med ca 4 km kvar är den värsta och mest omtalade backen i Lidingöloppet. Det är lätt att lägga allt sitt mentala krut där och sedan tro att det är en lätt väg hem. Då kommer det att bli en chock när du möter Karins backe med ca 2 km kvar. Spara lite energi till den.

 8. Prioritera halvhårda pass i Lidingöloppsterräng på 10-15 km. Det finns många sätt att träna till Lidingöloppet. Men ett pass som du med fördel kan inkludera varje vecka är att springa 10-15 km i en terräng som påminner om Lidingöloppet. Det innebär många småbackar, vissa ganska branta. En stor andel av Sveriges elljusspår har den profilen. Håll gärna ett tempo som motsvarar nästan lika fort som du planerar att springa i Lidingöloppet.
 9. Kör ett hårt långpass varannan vecka. Ett nyckelpass för Lidingöloppet är långpass med tuff avslutning, gärna accelererande fart som blir utmanande mot slutet. Då lär du dig att springa fort när du är trött, samtidigt som du får en lång och fin uppvärmning. Ett enkelt upplägg på ett sådant pass på 15-20 km kan vara att springa första halvan lugnt och andra halvan med tänkt Lidingöloppsintensitet. Känn inte att dina långpass behöver vara längre än 20 km.
 10. Håll inte jämnt tempo. Om du springer ett lopp på asfalt i flack terräng på tre mil bör du sikta på att springa andra halvan lika fort som första. Kanske till och med fortare, alltså med ”negativa splits”. Det lär du inte göra i Lidingöloppet. Andra milen är långsammare än första och sista milen är den som är mest kuperad.
 11. Spring banan. Bor du i Stockholmstrakten har du chans att testa hela eller delar av banan. Då vet du vad som väntar och det är också en form av mental formtoppning att se hur sträckningen ser ut. Då blir det lättare för dig att visualisera loppet i uppladdningen. Vill du seeda dig kan du använda Racefox löpapp och springa sista milen. Staren ligger cirka 3 km från målet, där även sista milen startar.
 12. Njut i mål. Resan är målet sägs det. Visst kan träningen inför Lidingöloppet vara jätterolig. Och även själva loppet. Men den bästa stunden är för många i målområdet. Njut över din prestation, ta en selfie och mingla med andra som sprungit.

Kommentera gärna!