Ska jag enbart staka på rullskidor?

Många motionärer stakar nästan enbart på rullskidor, oavsett om de använder fästvalla eller inte på vintern. Är det rätt väg att gå?

Vi fick in denna fråga:

Jag kommer förmodligen att åka på blanka skidor de flesta lopp jag kör i vinter förutom Vasaloppet då jag tror de kommer bli för tufft. Min fundering då är om det ändå är värt att lära sig diagonala och staka med frånskjut på rullisarna?

Min tanke innan jag hoppade på denna coaching var att enbart staka på rullisarna i sommar men jag tänkte höra era funderingar kring det. På snö är jag duglig på att använda benen men klart bättre på att dubbelstaka. Och jag har förstått på Erik att han vill att man ska köra på 3or, gäller de både på passen man använder benen och de rena stakpassen?

Använd benen på sommaren
Jag har skrivit om rullmotstånd här och de som följt mig ett tag vet kanske att jag är en stor förespråkare av att begränsa träningen på lättrullade hjul som 2:or.

Oavsett om du åker på 2:or, 3:or eller 4:or tycker jag alla bör åka en väsentlig andel med benen under sommarhalvåret. Många stakar på platta cykelvägar på 2:or en hel barmarkssäsong och när sedan vintern kommer har de inte musklerna eller rörelsemönstret i benen för att kunna prestera bra i diagonalåkningen och stakskjut. Spänsten kan vara otillräcklig och tekniken kan kännas vinglig.

Alla pass bör inte vara med ben och alla pass bör inte vara stakning. Men separera gärna passen så det inte blir så att du stakar NÄSTAN hela passet. Är det stakning så är det stakning som gäller, även i de brantaste backarna om du orkar. Där upplever jag att många motionärer har ett förbättringsområde, de ”ger upp” lite för lätt när det går långsamt uppför. Och välj inte platta rundor för enbart stakning, då missar du värdefull styrketräning. Är det ett pass där du inte stakar kan du passa på att diagonala extra mycket.

Fokusera på huvudmålet
Om du planerar att staka varje lopp under vintern utan fästvalla bör en större andel av rullskidpassen genomföras som stakning, särskilt under hösten. Men även i detta fall tycker jag det finns ett värde i att använda benen emellanåt, antingen genom att åka klassiskt eller att skejta.

Ska du staka vissa lopp men inte Vasaloppet kan du tänka som ett mellanting. Men om Vasaloppet är ditt klart största mål tycker jag träningen ska vara fokuserad mot det, alltså fokus på att bli så bra som möjligt med fäste under skidorna.

/Erik

Kommentera gärna!