Hur ofta bör jag åka i Skidome på hösten?

I Wickström Coaching har vi en del adepter som bor nära inomhusanläggningar för skidåkning, såsom Skidome i Göteborg. En vanlig fråga vi får är hur de ska anpassa träningsprogrammet efter den möjligheten. Här kommer ”svaret”.

Skidtunneln i Torsby slog upp portarna 2006 och jag minns hur jag körde ett varv där i shorts på invigningsdagen 16 juni. Innan Skidome i Göteborg öppnade 2015 blev jag inbjuden av Ola Serneke att som första person köra ett varv på spåret där. Jag har även åkt i skidtunneln i Gällö samt i anläggningen Snö i Oslo, så skidåkning inomhus har länge varit ett intresse.

Inomhusskidåkning gynnar ungdomsverksamhet och ger möjlighet för motionärer att träna inför skidsäsongen. Jag har också haft många kurser och lektioner med grupper och företag i både Skidome och Torsby.

Rullskidor vs skidåkning inomhus
Rent träningsmässigt så hade det nog kunnat vara gynnsamt att träna ett par pass varje vecka i Skidome hela våren, sommaren och hösten. Men det finns andra faktorer som väger in, mer än bara ekonomi och ställtid.

Många upplever att det är roligare att åka ett långpass utomhus på rullskidor en solig dag i oktober istället för att köra motsvarande pass i en skidhall.

En gång i veckan eller som anpassning
Finns det tidsmässiga och ekonomiska möjligheter så kan ett pass i veckan (gärna en regnig dag) med start i september vara ett bra riktmärke. Växla gärna mellan skejt och klassiskt, långt och kort samt hårt och lugnt. Ersätt ett av rullskidpassen (eller ett av stakmaskinspassen om du har programmet utan rullskidåkning) som finns i schemat för den veckan med ett skidpass. Framme i november kan du växla upp till två pass i veckan om det finns utrymme för det.

Har du inte möjlighet att åka inomhus så ofta kan det vara klokt att lägga in några pass strax före ett läger eller strax före det blir möjlighet att åka utomhus i närområdet.

Fördelen med att åka ett par skidpass innan exempelvis ett läger är att du får ut mer av träningen det lägret. Första skidpassen kan leda till träningsvärk här och där och då är det bra att göra den anpassningen i förväg.

Tips på pass i en skidtunnel/skidhall
Känner du att träningspassen på korta spår blir enformiga finns det tips på tre olika pass för klassiskt, stakning och skejt här.

/Erik W

Kommentera gärna!