Zwift med SkiErg – så får du det att funka med hjälp av Painsled

Bland cyklister har Zwift, där du tränar och tävlar virtuellt på din inomhuscykel, blivit omåttligt populärt. Vill du även som skidåkare använda Zwift med din SkiErg? Så här gör du steg för steg för att komma igång.

Lista på materiella ting du behöver:

  • 1 st SkiErg
  • 2 st enheter i form av telefon/läsplatta/dator
  1. Skaffa en SkiErg med en PM5-monitor. Är din SkiErg från slutet av 2014 eller senare är det troligtvis PM5, annars är det en PM3 eller PM4. Med hjälp av sladd går det att använda PM3/4 också, men det tas inte upp här.
  2. Se till att mjukvaran i stakmaskinen är uppdaterad. Gå in på Concepts hemsida och ladda ner program programmet Concept2 Utility. Med det programmet laddar du ner den senaste uppdateringen. Därefter får du instruktioner om hur du för över det på ett USB-minne, som sedan sätts in i monitorn (eller direkt med sladd från datorn till SkiErgen). Ett batteribyte kan behövas i samband med uppdateringen. Observera att detta steg ofta behövs för de som vill använda appen ErgZone.
  3. Installera den kostnadsfria appen Painsled (finns både till iOS och Android) på en av de två enheterna som behövs. Förslagsvis kör du Painsled på din telefon och Zwift på din dator eller läsplatta. Kryssa “Zwift” på settings i appen Painsled. “SkiErg” verkar man inte behöva kryssa i. Syftet med den här appen är att agera som en mellanstation mellan SkiErgen och Zwift.
  4. Para ihop SkiErgen med Painsled. Öppna Painsled. På SkiErgen, tryck på “Fler val” och “Tillåt trådlöst”. Testa att dra några tag och se så siffrorna från SkiErgen dyker upp i Painsled. Du behöver inte aktivt välja SkiErgen i telefonens lista över bluetooth-enheter.
  5. Installera Zwift. Antingen på datorn, läsplattan (mest lämpligt) eller telefonen. Observera att programmet tar upp hela 2 GB. Skapa ett konto. Du har en viss prova på-tid innan du måste skaffa ett betalabonnemang för att kunna fortsätta.
  6. Para ihop Painsled med Zwift. Öppna Zwift-appen. När du ska starta upp ditt Zwift-pass går du in på “Power source” och söker efter den enhet som har Painsled installerat och igång. Du kan sedan också ansluta ditt pulsbälte.
  7. Starta ditt Zwift-träning. Observera att du kommer att vara en cyklist i den virtuella världen, inte en skidåkare. Lycka till!
Det finns stativ för iPad. Men du kan också bara sätta din läsplatta bakom monitorn på SkiErgen.
Det finns stativ för iPad. Men du kan också bara sätta din läsplatta bakom monitorn på SkiErgen.
Apparna Painsled och Zwift
Apparna Painsled och Zwift
Välj Zwift i Painsled
Välj Zwift i Painsled
SkiErg kan du kryssa i om du vill, men det ska inte behövas.
SkiErg kan du kryssa i om du vill, men det ska inte behövas.
Tryck på Power Source i Zwift för att para ihop med Painsled.
Tryck på Power Source i Zwift för att para ihop med Painsled.
Observera att Zwift tar mycket plats.
Observera att Zwift tar mycket plats.
Jag fattade aldrig riktigt om testversionen gällde i sju dagar eller 25 km. Eller kanske båda delar.
Jag fattade aldrig riktigt om testversionen gällde i sju dagar eller 25 km. Eller kanske båda delar.
Tävla, kör färdiga pass eller gör egna träningspass i Zwift.
Tävla, kör färdiga pass eller gör egna träningspass i Zwift. Tyvärr funkar inte å, ä och ö.

Kommentera gärna!