Så hittar du rätt träningsgrupp

12792206_1118227788217135_3813723126853544168_oGrupp A: Vasaloppet/Öppet Spår, 7-12 timmar träning per vecka
Det här är gruppen för dig som siktar högt. Kanske är målet medaljen (segrartiden + 50 procent), att kvala in i led 1 eller att staka hela Vasaloppet. Med 7-12 timmars träning i veckan kan du definitivt nå ända till elitledet, om du nu skulle satsa så högt.

Räkna med en hel del rullskidträning under hösten med återkommande hårda långpass som garanterat kommer att ta dig till en ny nivå.

Grupp B: Vasaloppet/Öppet Spår, 4-8 tim/v
Det här var den största gruppen förra året. Med ett lite längre pass samt ett antal kortare pass per vecka kan du prestera bättre du anar. Det blir inte samma volym som i grupp ett, men fortfarande ett effektivt innehåll som kommer få dig i fin form.

Denna grupp är bland annat lämplig för dig med både knapp träningsbakgrund och begränsad möjlighet till träning, men som ändå vill knipa en medalj i Vasaloppet.

img_0574

Grupp C: Vasaloppet/Öppet Spår, ej rullskidåkning, 4-8 tim/v
En grupp som efterfrågats av flera som tränar relativt mycket men inte åker rullskidor. Den var en av de största förra året. Räkna med en större andel träning på stakmaskin samt löpning med stavar och skidgång.

Grupp D: Vasaloppet/Öppet Spår, 2-5 tim/v
De flesta människor har möjlighet att dedicera 2-5 timmar per vecka åt träning. Med rätt träning kommer du långt på den mängden. Är du total nybörjare utan träningsbakgrund är det gruppen för dig. Och även för dig med ett snävt tidsschema som vill göra en högst respektabel prestation mellan Sälen och Mora.

Grupp E: Vasaloppet/Öppet Spår grupp E, ej rullskidåkning, 2-5 tim/v
Vi vet att en mycket stor andel av er som är anmälda till ett lopp i Vasaloppets vintervecka inte åker rullskidor. Det här är schemat för dig som känner dig träffad. Med rätt vår-, sommar- och höstträning kommer du långt även utan rullskidträningen.


Tjejvasan

Grupp F: Tjejvasan/Kortvasan/Halvvasan, 4-8 tim/v
Det här gruppen för dig som siktar högt i lopp på 30 till 45 km. Eftersom det är stor skillnad i tävlingstid mot 90 km så skiljer sig det här programmet från motsvarande för Vasaloppet/Öppet Spår. Här kan du räkna med effektiva intervallpass och lite kortare långpass.

Grupp G: Tjejvasan/Kortvasan/Halvvasan, 2-5 tim/v
Programmet för dig som åker rullskidor och ska genomföra ett lopp i Vasaloppsveckan för första gången, samt för dig som ville förbättra prestationen trots begränsad träningsmängd. Du kommer att bli starkare och uthålligare med det här upplägget.

Grupp H: Tjejvasan/Kortvasan/Halvvasan, ej rullskidåkning, 2-5 tim/v
En majoritet som kör Tjejvasan, Kortvasan och Halvvasan åker inte rullskidor och här har du ett toppenupplägg, oavsett om du åker för första gången eller om du vill slå personbästa.


img_1602Grupp I: Nattvasan, 4-8 tim/v
Nattvasan blev en succé direkt vid premiäråret 2017. Många är lockade att åka mellan Sälen och Mora med pannlampa på natten. Loppet går i fri teknik och du åker i par. Dessutom är det krav på att bära ryggsäck med ett visst innehåll. Det många delar som skiljer sig från ett vanligt Vasalopp och här får du det perfekta träningsprogrammet samt massvis med värdefulla tips om hur du kan tänka kring allt praktiskt.


IMG_7167 (kopia)Grupp J: Stafettvasan, 2-5 tim/v
Har din arbetsplats några lag anmälda till Stafettvasan? Eller ska du dra ihop ett kompisgäng som ska åka stafetten där sträckorna är mellan 9 och 24 km? Välj i så fall det här programmet.

Grupp K: Stafettvasan B, ej rullskidåkning, 2-5 tim/v
Många anställda som åker Stafettvasan äger inga rullskidor och är inte heller intresserade av att börja. Här finns programmet mot Stafettvasan utan rullskidåkning.

Kontakta Erik för offert om ni vill ha ett företagspaket med träningsprogram, tekniklektioner, föreläsningar, böcker etc.


Event, participants, portrait.Grupp L: Nordenskiöldsloppet, 4-8 tim/v
Det 22 mil långa Nordenskiöldsloppet är allt annat än ett lopp enbart för eliten och elitmotionärer. Med rätt träning kommer även du som placerar dig på nedre halvan i Vasaloppet att lyckas i detta ultraevent. Anta utmaningen och följ det här programmet. Vi lovar att du inte kommer att ångra dig när du korsar mållinjen i Jokkmokk i vår. Känslan att klara av ett så långt lopp är svårslagen.


”Tilläggsschema”

Många av våra adepter genomför En Svensk Klassiker och andra typer av lopp, som stadslopp på 10 km och Cykelvasan. Därför har vi så kallade tilläggsscheman utan extra kostnad för ett antal lopp. Obs, gäller än så länge endast för veckodosen 4-8 timmar per vecka.

Dessa tilläggsprogram innebär att du under en fyra veckor frångår ditt normala träningsprogram inför skidsäsongen för att istället under en månad lägga extra krut på ett visst lopp. Med en månads specifik träning ökar du sannolikheten att lyckas bra utan att “stjäla” för mycket av skidträningen.

Loppen vi har tilläggsschema för under 2019/2020 är dessa:

  • Vätternrundan (8 veckor)
  • Vansbrosimningen
  • Cykelvasan
  • Ultravasan (8 veckor)
  • Lidingöloppet
  • Stadslopp löpning 10 km
  • Halvmarathon löpning
  • Marathon löpning (8 veckor)

För Vansbrosimningen kan man välja om man vill ha ett program som inkluderar Vätternrundan eller ej då de är så nära varandra i tid.

alliansloppet foto magnus östh fmo140823-46633 kopia