Så hittar du rätt träningsgrupp

Ta det program med minst mängd om du funderar mellan två olika. Skulle du få tid över till träning kan du lägga in ett extra långpass i lugn takt, förlänga ett par uppvärmningar samt köra några fler intervaller vid vissa pass (obs, ej hårdare intervaller). Och på sikt byta till ett program med mer träning.

Den mentala fördelen att känna att man klarar och hinner med ett program är jättestor, jämfört med att ha dåligt samvete av att inte fixa ett för tufft program. Detta är värt mer än många tror.

12792206_1118227788217135_3813723126853544168_o

Grupp A: Vasaloppet/Öppet Spår, 7-12 timmar träning per vecka
Det här är gruppen för dig som siktar högt. Kanske är målet medaljen (segrartiden + 50 procent), att kvala in i led 1 eller att staka hela Vasaloppet. Med 7-12 timmars träning i veckan kan du definitivt nå ända till elitledet, om du nu skulle satsa så högt.

Räkna med en hel del rullskidträning under hösten med återkommande hårda långpass som garanterat kommer att ta dig till en ny nivå. Om du ska staka Vasaloppet utan fästvalla bör du ta en titt på Grupp M.

Grupp B: Vasaloppet/Öppet Spår, 4-8 tim/v
Det här var den största gruppen både första och andra året. Med ett lite längre pass samt ett antal kortare pass per vecka kan du prestera bättre du anar. Det blir inte samma volym som i grupp ett, men fortfarande ett effektivt innehåll som kommer få dig i fin form.

Denna grupp är bland annat lämplig för dig med både knapp träningsbakgrund och begränsad möjlighet till träning, men som ändå har resultatmål i Vasaloppet.

img_0574

Grupp C: Vasaloppet/Öppet Spår, ej rullskidåkning, 4-8 tim/v
En grupp som efterfrågats av flera som tränar relativt mycket men inte åker rullskidor. Den var en av de största förra året. Räkna med en större andel träning på stakmaskin samt löpning med stavar och skidgång.

Grupp D: Vasaloppet/Öppet Spår, 2-5 tim/v
De flesta människor har möjlighet att dedicera 2-5 timmar per vecka åt träning. Med rätt träning kommer du långt på den mängden. Är du total nybörjare utan träningsbakgrund är det gruppen för dig. Och även för dig med ett snävt tidsschema som vill göra en högst respektabel prestation mellan Sälen och Mora.

Grupp E: Vasaloppet/Öppet Spår grupp E, ej rullskidåkning, 2-5 tim/v
Vi vet att en mycket stor andel av er som är anmälda till ett lopp i Vasaloppets vintervecka inte åker rullskidor. Det här är schemat för dig som känner dig träffad. Med rätt vår-, sommar- och höstträning kommer du långt även utan rullskidträningen.


Tjejvasan

Grupp F: Tjejvasan/Vasaloppet 30/Vasaloppet 45, 4-8 tim/v
Det här gruppen för dig som siktar högt i lopp på 30 till 45 km. Eftersom det är stor skillnad i tävlingstid mot 90 km så skiljer sig det här programmet från motsvarande för Vasaloppet/Öppet Spår. Här kan du räkna med effektiva intervallpass och lite kortare långpass.

Grupp G: Tjejvasan/Vasaloppet 30/Vasaloppet 45, 2-5 tim/v
Programmet för dig som åker rullskidor och ska genomföra ett lopp i Vasaloppsveckan för första gången, samt för dig som ville förbättra prestationen trots begränsad träningsmängd. Du kommer att bli starkare och uthålligare med det här upplägget.

Grupp H: Tjejvasan/Vasaloppet 30/Vasaloppet 45, ej rullskidåkning, 2-5 tim/v
En majoritet som kör Tjejvasan, Vasaloppet 30 (tidigare Kortvasan) och Vasaloppet 45 (tidigare Halvvasan) åker inte rullskidor och här har du ett toppenupplägg, oavsett om du åker för första gången eller om du vill slå personbästa.


img_1602Grupp I: Nattvasan/Öppet Spår skejt, 4-8 tim/v
Nattvasan blev en succé direkt vid premiäråret 2017. Många är lockade att åka mellan Sälen och Mora med pannlampa på natten. Loppet går i fri teknik och du åker i par. Dessutom är det krav på att bära ryggsäck med ett visst innehåll. Det många delar som skiljer sig från ett vanligt Vasalopp och här får du ett fint träningsprogram för dig som vill skejta.


IMG_7167 (kopia)Grupp J: Stafettvasan, 2-5 tim/v
Har din arbetsplats några lag anmälda till Stafettvasan? Eller ska du dra ihop ett kompisgäng som ska åka stafetten där sträckorna är mellan 9 och 24 km? Välj i så fall det här programmet.

Grupp K: Stafettvasan B, ej rullskidåkning, 2-5 tim/v
Många anställda som åker Stafettvasan äger inga rullskidor och är inte heller intresserade av att börja. Här finns programmet mot Stafettvasan utan rullskidåkning.

Kontakta Erik för offert om ni vill ha ett företagspaket med träningsprogram, tekniklektioner, föreläsningar, böcker etc.


Event, participants, portrait.Grupp L: Nordenskiöldsloppet, 4-8 tim/v
Det 22 mil långa Nordenskiöldsloppet är allt annat än ett lopp enbart för eliten och elitmotionärer. Med rätt träning kommer även du som placerar dig på nedre halvan i Vasaloppet att lyckas i detta ultraevent. Anta utmaningen och följ det här programmet. Vi lovar att du inte kommer att ångra dig när du korsar mållinjen i Jokkmokk i vår. Känslan att klara av ett så långt lopp är svårslagen.

Åker du både Vasaloppet och Nordenskiöldsloppet och funderar på vilket program du ska välja?

Programmen är ganska lika under hösten, medan det är lite fler långa pass under vintern i Nordenskiöldsloppsprogrammet. Håll dig till ett Vasaloppsprogram fram till Vasaloppet och sedan säger du till så byter vi till Nordenskiöldsloppsschemat. Om du kan försöker du lägga in två fyratimmarspass i januari och två fyratimmarspass i februari. Det kan du göra genom att förlänga långpassen som står i schemat. Gör du det, åker Vasaloppet samt tränar efter Nordenskiöldsloppsschemat sista veckorna kommer du att vara bra förberedd på 22 mil!


Grupp M: Vasaloppet/Öppet Spår stakning, 7-12 tim/v
erikw_stakningDet här är ett efterfrågat program som snabbt blev populärt. Det är för dig som stakar långloppen utan fästvalla. Det handlar inte om att staka varje rullskidpass och skidpass, utan det kräver ett mer genomtänkt upplägg än så.

Rullmotstånd på rullskidor är också specat på varje pass.

Grupp N: Vasaloppet/Öppet Spår stakning, 4-8 tim/v
Liksom grupp M är detta ett populärt program.


”Tilläggsschema”

Många av våra adepter genomför En Svensk Klassiker och andra typer av lopp, som stadslopp på 10 km, Göteborgsvarvet och Cykelvasan. Därför har vi så kallade tilläggsscheman utan extra kostnad för ett antal lopp. Obs, gäller än så länge endast för veckodosen 4-8 timmar per vecka.

Dessa tilläggsprogram innebär att du under fyra eller åtta veckor frångår ditt normala träningsprogram inför skidsäsongen för att istället under en månad lägga extra krut på ett visst lopp. Med fyra alternativt åtta veckors specifik träning (dock med inslag av “skidträning”) ökar du sannolikheten att lyckas bra utan att “stjäla” för mycket av skidträningen.

Loppen vi har tilläggsschema är dessa:

 • Vätternrundan (8 veckor)
 • Vansbrosimningen (4 veckor)
 • Vättern/Vansbro-kombinationen (11 veckor)
 • Stadslopp löpning 10 km (4 veckor)
 • Halvmarathon löpning (8 veckor)
 • Marathon löpning (8 veckor)
 • Alliansloppet rullskidor (4 veckor)
 • Cykelvasan (8 veckor)
 • Ultravasan (8 veckor)
 • Cykelvasan/Ultravasan-kombinationen (9 veckor)
 • Lidingöloppet (8 veckor)
 • Klarälvsloppet rullskidor (4 veckor)
 • Triathlon olympisk (8 veckor)
 • Triathlon halvironmandistans (8 veckor)
 • Triathlon ironmandistans (8 veckor)

För Vansbrosimningen kan du välja om du vill ha ett program som inkluderar Vätternrundan eller ej då de är så nära varandra i tid (för dig som gör Klassikern).

För Ultravasan kan du välja om du vill ha ett program som inkluderar Cykelvasan eller ej då de är så nära varandra i tid (för dig som gör Vasaloppstrippeln).

alliansloppet foto magnus östh fmo140823-46633 kopia