Så hittar du rätt träningsgrupp

12792206_1118227788217135_3813723126853544168_oVasaloppet/Öppet Spår grupp A (7-12 timmars träning per vecka)
Det här är gruppen för dig som siktar högt. Kanske är målet medaljen (segrartiden + 50 procent), att kvala in i led 1 eller att staka hela Vasaloppet. Med 7-12 timmars träning i veckan kan du definitivt nå ända till elitledet, om du nu skulle satsa så högt.

Räkna med en hel del rullskidträning under hösten med återkommande hårda långpass som garanterat kommer att ta dig till en ny nivå.

Vasaloppet/Öppet Spår grupp B (4-8 timmars träning per vecka)
Vi tror att det här kommer att bli en stor grupp. Med ett lite längre pass samt ett antal kortare pass per vecka kan du prestera bättre du anar. Det blir inte samma volym som i grupp ett, men fortfarande ett effektivt innehåll som kommer få dig i fin form.

Denna grupp är bland annat lämplig för dig med både knapp träningsbakgrund och begränsad möjlighet till träning, men som ändå vill knipa en medalj i Vasaloppet.

img_0574Vasaloppet/Öppet Spår grupp C (2-5 timmars träning per vecka)
De flesta människor har möjlighet att dedicera 2-5 timmar per vecka åt träning. Med rätt träning kommer du långt på den mängden. Är du total nybörjare utan träningsbakgrund är det gruppen för dig. Och även för dig med ett snävt tidsschema som vill göra en högst respektabel prestation mellan Sälen och Mora.

Vasaloppet/Öppet Spår grupp D, ej rullskidåkning (2-5 timmars träning per vecka)
Vi vet att en mycket stor andel av er som är anmälda till ett lopp i Vasaloppets vintervecka inte åker rullskidor. Det här är schemat för dig som känner dig träffad. Med rätt vår-, sommar- och höstträning kommer du långt även utan rullskidträningen.

Vasaloppet/Öppet Spår grupp E, ej rullskidåkning (4-8 timmars träning per vecka)
Ny grupp som efterfrågats av flera som tränar relativt mycket men inte åker rullskidor. Räkna med en större andel träning på stakmaskin samt löpning med stavar och skidgång.


Tjejvasan

Tjejvasan/Kortvasan/Halvvasan grupp A (4-8 timmars träning per vecka)
Det här gruppen för dig som siktar högt i lopp på 30 till 45 km. Eftersom det är stor skillnad i tävlingstid mot 90 km så skiljer sig det här programmet från motsvarande för Vasaloppet/Öppet Spår. Här kan du räkna med effektiva intervallpass och lite kortare långpass.

Tjejvasan/Kortvasan/Halvvasan grupp B (2-5 timmars träning per vecka)
Programmet för dig som åker rullskidor och ska genomföra ett lopp i Vasaloppsveckan för första gången, samt för dig som ville förbättra prestationen trots begränsad träningsmängd. Du kommer att bli starkare och uthålligare med det här upplägget.

Tjejvasan/Kortvasan/Halvvasan grupp C, ej rullskidåkning (2-5 timmars träning per vecka)
Det här är en annan grupp vi tror kommer att bli stor. En majoritet som kör Tjejvasan, Kortvasan och Halvvasan åker inte rullskidor och här har du ett toppenupplägg, oavsett om du åker för första gången eller om du vill slå personbästa.


img_1602Nattvasan (4-8 timmars träning per vecka)
Nattvasan blev en braksuccé direkt vid premiäråret 2017. Många är lockade att åka mellan Sälen och Mora med pannlampa på natten. Loppet går i fri teknik och du åker i par. Dessutom är det krav på att bära ryggsäck med ett visst innehåll. Det många delar som skiljer sig från ett vanligt Vasalopp och här får du det perfekta träningsprogrammet samt massvis med värdefulla tips om hur du kan tänka kring allt praktiskt.


Event, participants, portrait.Nordenskiöldsloppet (4-8 timmars träning per vecka)
Det 22 mil långa Nordenskiöldsloppet är allt annat än ett lopp enbart för eliten och elitmotionärer. Med rätt träning kommer även du som placerar dig på nedre halvan i Vasaloppet att lyckas i detta ultraevent. Anta utmaningen och följ det här programmet. Vi lovar att du inte kommer att ångra dig när du korsar mållinjen i Jokkmokk i vår. Känslan att klara av ett så långt lopp är svårslagen.


”Tilläggsschema”
För alla som är anmälda till rullskidtävlingen Alliansloppet så finns en månads specialträning inför det event, som i år avgörs 25 augusti i Trollhättan.