13 krav på din rullskidrunda

Nyligen pratade vi i podcasten Lagom Kondition om hur en bra rullskidrunda kan se ut. Hur många av punkterna klarar din runda? Lyssna på avsnittet på Apple Podcasts eller Spotify eller läs det här.

Rundan ska starta från din bostad och mäta 1-5 mil. Obs: Notera att denna text delvis är en något ironisk hyllning till Bredaredsrundan i Borås som klarar samtliga tretton ”krav”.

 1. Inga stoppljus. Det stör rytmen att behöva korsa starkt trafikerade vägar och stanna för röda ljus.
 2. En blandning av vackra öppna landskap och vindskyddande skog. Blandningen skapar skönheten i rundan.
 3. Vändpunktsdelen av banan är enbart gatan du bor på. Det ska alltså vara en runda och ingen vändpunktsbana, men det är okej att du åker ut på rundan samma väg (en liten snutt) som du kommer tillbaka.
 4. Minst fem Strava-segment längs vägen. Det är okej att skapa dessa själv.
 5. Intorkat hästbajs på delar av sträckan under säsong. Spillning från nötkreatur är också godkänt. Vad är väl mysigare än lite traktortrafik där boende tappar lite från lasten!
 6. En stifa på minst 5. Alltså kuperingen. Stifan är höjdmeter per kilometer. Vasaloppet ligger på cirka 9. Generellt är rullskidrundor mindre kuperade än skidspår.
 7. Alla nedförsbackar ska gå att åka ner utan att det känns farligt och utan att man behöver ploga. Obs: Punkterna kring kupering gäller enbart vana rullskidåkare. Nybörjare tycker nog alla nedförsbackar är läskiga.
 8. Minst 100 höjdmeters skillnad på högsta och lägsta punkten. Detta kan göra skillnad vid nollföre. Skidåkning på snö höjderna och rullskidföre i dalarna.
 9. En nedförsbacke ska göra att mjölksyran svider i benen av att stå i fartställning så länge (åtminstone på lättrullade hjul). Målbild: Backen från Renfjället ner mot Duved i Årefjällsloppet 2013.
 10. En uppförsbacke som stiger minst 30 höjdmeter på max 600 meters åkning. Det är fint att ha en backe som är gör att du kan sträcka ut ordentligt i diagonalen alternativ få en rejäl utmaning om du enbart stakar.
 11. Asfaltkvaliteten ska vara anständig. Underlaget behöver inte vara perfekt, men det är irriterande med för grov asfalt.
 12. Rundan ska generellt inte uppfattas som blåsig. Den här punkten lite diffus. Den är också svår att uppnå för de som bor i flacka landskap med starkt begränsade inslag av skog.
 13. Största delen av sträckan ska du se max två bilar i rörelse per minut (gäller ej rusningstrafik 2+2 h per vardag). Det ska alltså vara sparsamt trafikerade vägar. Cykelbanor där det är en massa trafik på vägen bredvid är inte godkänt.

Så tolkar du ditt resultat!

 • 13 rätt                                 Grattis!
 • 10-12 rätt                           Du bor helt okej.
 • 8-9 rätt                               Inte skitbra, men vissa har det värre.
 • 7 rätt eller färre                 Googla “Hemnet Borås” omedelbart.

Kommentera gärna!