Så funkar Wickström Coaching

Wickström Coaching består av ett medlemskap där du betalar tre fyraveckorsperioder á 699 kr inkl moms åt gången. Medlemskapet ger dig en login till denna sajt där det öppnar sig en värld av information som syftar till att göra dig till en mycket bättre längdskidåkare. Detta ingår:

 • Träningsprogram var fjärde vecka för olika grupper med olika tidsmål för olika lopp.
 • Instruktionsfilmer om träning, teknik, prylar, valla, inspiration m.m. Uppdateras kontinuerligt.
 • Artiklar och bilder för bästa möjliga instruktion. Uppdateras kontinuerligt.
 • Podcast att lyssna på om kommande träningsperiod. Ny podd varje fyraveckorsperiod.
 • Läger för alla som blir medlemmar före 10 september till starkt rabatterat pris i Orsa 23-25 november 2018.
 • Förmåner från våra utvalda partners. Rabatter och annat nyttigt.
 • Möjlighet att köpa snygga tränings- och tävlingskläder till bra pris.
 • Sluten Facebookgrupp för våra adepter för att sporra varandra.

Hur funkar träningsprogrammen?

– Eftersom Vasaloppet är det största målet för de flesta skidmotionärer i Sverige utgår programmen från Vasaloppets vintervecka. Märker vi att många har andra mål kommer vi att göra anpassningar.

Varje träningsperiod är fyra veckor lång och några dagar innan varje ny period så får du ett mail om att de fyra veckorna finns att ladda ned från vår medlemssajt. Samtidigt finns det en aktuell podd att lyssna på som förklarar med vilken tanke perioden är upplagd samt ger övergripande tips och råd. Varje vecka har ett antal träningspass beskrivna och förklarade. Du bestämmer själv över din egen vecka och med hänsyn till din övergripande vardag så väljer du själv vilka dagar som passar bäst att träna.

Träningsformerna är skidåkning, stakmaskin, löpning, skidgång, styrketräning, rullskidor samt vissa inslag av ”valfria träningsformer”. Eftersom långt ifrån alla som åker skidor vill, vågar eller har möjlighet att träna rullskidor finns träningsprogram helt utan inslag av den träningsformen. Vi är väl medvetna om att snötillgången varierar i landet och i texter och poddar kommer vi att berätta hur du tar hänsyn till det i din träning.

Träningspassens intensitet är beskrivna både som upplevd ansträngning och i procent av maxpuls, för de som använder pulsklocka. Vi kommer förklara de olika intensitetszonerna noggrant i text och i poddar till träningsprogrammen. Det viktigaste är att du får en tydlig skillnad i ansträngningsnivå mellan passen.

Om det är något som är oklart kring själva träningsschemat så kan du maila oss. Däremot ingår inte personlig träningsanalys, personlig feedback eller feedback på hur just du ska lägga upp din vecka.

Alla träningsprogram följer en röd tråd med olika faser under året fram till Vasaloppets vintervecka.

Hur ska jag börja?

Skillnaden mellan att hoppa på vårt program i maj och september är att du genom en tidig start får en längre och mer sammanhängande period av den förberedande träningen. Du får också den motivationsboost du behöver för att hålla uppe träningen hela året.

Du förbinder dig och betalar för tolv veckor i stöten, alltså tre träningsperioder á fyra veckor. Vi har en generell programstart den 2 april, men du kan välja att hoppa på när du vill.

Hur vet jag vilket schema jag ska välja?

– De olika programmen finns tydligt beskriva här under rubriken ”Så hittar du rätt träningsgrupp” i fliken ”Om Coachingen”. Det är framförallt din ambition som avgör vilket program du ska välja och vi har scheman både för dig som vill klara av din första Tjejvasa eller Kortvasa och för dig som vill kvala in till i elitledet. Din ambition och hur mycket tid du är villig att lägga på träningen fram till ditt mål avgör vilket program du väljer. Vi är medvetna om att nästan alla har jobb, studier, familj, relationer, hus eller andra engagemang att ta hänsyn till. Livspusslet!

Vi är fast förankrade i övertygelsen att längdskidåkning ska vara en positiv upplevelse som inte adderar negativ stress och känslan av otillräcklighet av att inte hinna med. Nyckelorden för oss är kontinuitet, hälsa, helhet och mervärde.

En satsning på att köra en lopp i Vasaloppsveckan ska förbättra både hälsa och livskvalitet och ge mervärden till hela familjen. Därför kan det vara bättre att sätta ribban en aning lägre när det gäller hur mycket tid du är beredd att lägga på sin skidträning. Man ska komma ihåg att det i regel är en stor skillnad mellan vad man vill eller önskar och vad man bör och borde.

Ett bra tips för dig som funderar mellan två program är att alltid ska ta det med minst mängd. Skulle du få tid över till träning kan du lägga in ett extra långpass i lugn takt, förlänga ett par uppvärmningar samt köra några fler intervaller vid vissa pass (obs, ej hårdare intervaller).

Den mentala fördelen att känna att man klarar och hinner med ett program är jättestor, jämfört med att ha dåligt samvete av att fixa inte ett för tufft program. Detta är värt mer än många tror.

Kan jag ändra målsättning eller träningsschema längs vägen?

– Javisst! Du kan ändra din måltävling och det schema som du vill följa.

Om jag skulle vilja avsluta min skidcoachning, hur gör jag då?

– Du måste aktivt säga upp din coaching innan nästa period påbörjas. Säger du inte aktivt upp den så förutsätter vi att du fortsätter som planerat mot din angivna måltävling. Läs mer om det under våra köpvillkor.

3 reaktioner till “Så funkar Wickström Coaching

 1. Alla träningsprogram följer en röd tråd med olika faser under året från till Vasaloppets vintervecka.
  Ska det inte vara fram till Vasaloppet………

Kommentera gärna!