10 sista minuten-tips för ett lyckat Vasalopp

Nu är det inte långt kvar till den första söndagen i mars. Här kommer några tips för de sista dagarna samt under och efter loppet.

1) Skippa sömnstress
Många sover bara 2-3 timmar natten före Vasaloppet. Bli inte för stressad av det. Det påverkar inte så mycket. Det är värre om du kommer till Dalarna med en stor sömnskuld sedan tidigare.

2) Lämna in eller valla själv?
Tänk noga igenom om du ska valla själv eller lämna in skidorna för vallning. Det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Se till att bestämma hur du vill göra i god tid innan.

9284-77-stighudmadshus3) Rör inte min päls!
Kanske är du en av många som kommer till Vasaloppet med fästvallningsfria skidor, så kallade skinnskidor eller pälsskidor. Många vallare kommer kanske rekommendera dig att lägga glidvallningspreparat i pälsen för att skidorna ska gå fortare. Var försiktig med det om du inte prövat tidigare, eftersom fästet kan försämras. Många gånger räcker det med att valla glidytorna.

4) Kolhydratsladdning?
Visst kan det vara klokt att äta lite mer mat inför en stor ansträngning. Men tro inte att du kommer snabbare till Mora för att du börjar ösa i dig kolhydrater fem dagar före start. Håll det på en lagom nivå och testa inget upplägg som du inte tidigare testat på något seedningslopp eller långt och ansträngande träningspass.

5) Tryck i dig energi
Se till att få i dig gott om kolhydrater under loppet. Det kan vara sportdryck, bullar, blåbärssoppa, geler, barer etc. Vasaloppet går inte i Dubai, så många gånger är energin relativt sett viktigare än vätskeintaget. Har du med egen sportdryck kan du blanda den 50 procent starkare än vad som står på paketet. 

6) Var beredd på kö
Står du i de bakre leden går det inte fort i starten. Stressa inte genom hetsade omkörningar i början. Låt starten ta tid och spara energin till när fältet glesas ut.

OXBERG-MORA  2017-02-24 Kortvasan Foto Ulf Palm7) Njut av färden
Du har tränat länge för ditt lopp så se till att njuta under färden ner mot Mora. Naturen här är värd att upplevas. Det är ju trots allt bara ett skidlopp!

8) Valla om i tid
Om du har dåligt fäste så stanna och valla om direkt – själv eller på någon kontroll. Vänta inte en mil och tro att det ska bli bättre, det blir det sällan.

9) Njut av målgången
Även om du inte åkte så fort som du ville så är det härligt att komma i mål. Njut av stämningen i målfållan och passa på att dela dina upplevelser med likasinnade. Och se till att fira rejält!

10) Sätt upp ett nytt mål
Efter Vasaloppet kan du med gott samvete dra ner på träningen och träna planlöst i några veckor. Men vänta inte för länge med att sätta upp nya mål. Med ett nytt lopp i sikte är chanserna goda att du snabbt kommer igång med träningen igen.

Kommentera gärna!