Vilka rullskidor ska jag köpa?

Du ska köpa ditt första par rullskidor. Och du har ingen aning om material i stommen, material i hjulen eller rullmotstånd. Här kommer handfasta råd. Och det blir tips även till dig som redan har ett par och funderar på att utvidga rullskidparken.

Investera i ett par rullskidor med bra komfort, det kommer dina fötter tacka dig för på grov asfalt. Komforten sitter dels i stommen, där exempelvis aluminium är mer stumt än glasfiber och kolfiber, men ännu mer i hjulen. Aluminium är ett bra och prisvärt alternativ så länge du har bra hjul. Stora märken som Elpex, Swix och Swenor gör kvalitativa modeller.

Hjul med dålig komfort är vanligtvis billigare att tillverka, men sällan trevliga att åka på. Det är ofta hjulen som skiljer sig mest mellan dyra och billiga rullskidsmodeller. Jag tycker Elpex Wasa 610 är ett utmärkt exempel på nybörjarmodell som egentligen passar alla åkare. Aluminiumstomme med hjul som klarar knagglig asfalt. Swix Roadline och Swenor Alutech är exempel på motsvarande bra modeller.

Vill du gå upp lite i pris är Elpex Evolution en bra modell med lite bättre vibrationsdämpning i stommen (komposit) samt några millimeter smalare hjul. Det är de rullskidorna jag själv kört mest på senaste åren. Swenor Fibreglass är också ett bra exempel.

Saknar du asfalt där du bor eller gillar att åka på grusväg kan ett par terrängrullskidor, som ofta kommer med luftfyllda hjul och broms, vara din grej. Men även vanliga rullskidor funkar fint på jämna grusvägar.

Tar du din teknik i diagonalåkning på största allvar finns det modeller där du måste trycka till ordentligt nedåt för att få fäste, men de kostar det dubbla mot vanliga rullskidor. 

Olika rullmotstånd

Rullskidshjul finns med beteckningarna, 1:or, 2:or, 3:or och 4:or, där 1:orna rullar lättast och 4:orna trögast. Det klart vanligaste rullmotståndet och det som i princip alltid sitter på i standardutförandet är 2:or.

Det är en stor gåta varför det är så och det har blivit något av en hjärtefråga för mig. 2:or rullar snabbt och de går lättare än det snabbaste vinterföret man kan tänka sig. Snön är olika snabb beroende på förhållanden, men mest representativt för ”normalföre” är 3:or. Att det inte är 3:or som kallas för standardhjul är märkligt. Genom att åka på 3:or eller 4:or blir rullskidåkningen mer skidlik, nedförsbackarna blir lättare, det går lättare att träna diagonalåkning och du får bättre träning för skidmusklerna.

Vill du inte byta alla fyra hjulen så går det bra att enbart byta där bak. Där gör det klart störst skillnad. Men många gånger är det inte mycket dyrare att köpa ett helt nytt par jämfört med att köpa två kompletta bakhjul.

Ibland kan det vara klokt att träna på lättrullade hjul för att det kan kännas roligare, för att träna frekvens, för att träna inför ett rullskidlopp som går på 2:or och för att träna på ett snabbt rörelsemönster. Men oavsett nivå bör majoriteten av träningen inte göras på 2:or, i likhet med att merparten av löpträningen inte ska göra i nedförsbacke och medvind.

Inte heller nybörjare på 2:or

Även nybörjare bör undvika att genomföra största delen av träningen på 2:or så länge man inte är på en mycket basal nivå och knappt tar sig framåt på 3:or. Att sporthandlare nästan alltid rekommenderar 2:or till nybörjare har jag väldigt lite förståelse för. Snön på vintern inte är snabbare för nybörjare än mer erfarna åkare.

Jag har även satt flera adepter som åker Vasaloppet på 7-8 timmar på 4:or vissa pass och de har känt ett stort lyft av det tack vare den inbyggda styrketräningen, men så länge man inte tillhör eliten bör merparten av träningen inte gå på 4:or. Det är lite för tungt. Det kan vara klokt att köra vissa pass med lättare rull sent på hösten då blöt och kall asfalt i kombination med löv på marken kan sänka farten.

 

3 reaktioner till “Vilka rullskidor ska jag köpa?

    1. Bra fråga. Jag uppdaterade nu texten med detta: “Vill du inte byta alla fyra hjulen så går det bra att enbart byta där bak. Där gör det klart störst skillnad. Men många gånger är det inte mycket dyrare att köpa ett helt nytt par jämfört med att köpa två kompletta bakhjul.”

Kommentera gärna!