Hur dokumenterar jag min träning?

Varför ska jag skriva träningsdagbok? Behöver jag verkligen det? Nej, men det kan utbilda dig själv och det kan höja motivationen. Vilken tjänst på nätet är i så fall bäst? Här kommer några tips efter ett meddelande vi fick i frågelådan.

Vi fick nyligen dessa rader i frågelådan:

Fråga:

Har ni några bra tips på hur man dokumenterar träningen?
Började använda funbeat för några månader och tyckt det varit fantastiskt att kunna se timmar för varje vecka och månad. Hur långt, olika former av träning. Men dom ska tydligen stänga ser den nu.
Tänker att det kanske går att få till i excel, men har inte riktigt dom skillsen.

Svar:

Vill du behålla träningen för dig själv kan du skriva i en vanlig kalender eller i Excel på datorn. Att skriva träningsdagbok på nätet och dela sin träning med andra är ett bra sätt att inspirera och att låta sig inspireras.

Det finns många sidor som erbjuder gratistjänster där du bland annat kan skriva tid, sträcka, utrustning, intensitet och övriga kommentarer från ditt träningspass, samt importera data från klockan. Du kan också ta fram statistik på hur du har tränat, till exempel hur många timmars löpträning det blev i maj eller många procent av den totala träningsmängden som var av en viss intensitet senaste året.

Ingen nödvändighet

För vissa kan en träningsdagbok vara ett stressmoment, mer än en inspirationskälla. Känner du så ska du absolut inte skriva träningsdagbok. Det finns även många i världseliten som inte skriver ner hur de tränar.

Jag skrev träningsdagbok tio i år i streck och gick ofta tillbaka och tittade. Eftersom jag skrev ganska noga så kunde jag göra bra analyser. Det har hjälpt mig mycket. De senaste åren har jag nöjt mig med att anteckna viktiga träningspass, samt i perioder totala antalet timmar.

RIP Funbeat

Den nätbaserade träningsdagboken Funbeat lägger ner våren 2018. Jag skrev träningsdagbok på Funbeat våren 2013 till våren 2014, så all min träning finns där att läsa i detalj den säsongen jag kom 25:a i Vasaloppet och vann Engelbrektsloppet. Jag fick den äran att träffa grundarna i Stockholm några gånger och även designa några träningspass i samband med att de skulle släppa sin app för ett gäng år sedan.

Senaste åren har i princip alla mina adepter jag coachat haft Funbeat på min rekommendation (flera hade det även sedan tidigare). Det är inte den snyggaste, inte den mest moderna och inte den flashigaste träningsdagboken. Men den gör jobbet! Jag tycker överskådligheten och möjligheterna till att t ex snabbt se hur många rullskidmil man åkte i augusti förra året är svårslagen. Där tycker jag t ex Strava ligger långt efter, som annars är en kul app för cykling.

Exportera träning från Funbeat

De tre stora sportklockstillverkarna Polar, Garmin och Suuntos tjänster Flow, Movescount och Connect är alla bra. Men nackdelen där är om man byter märke eller kanske har en Garmindator på cykeln och en Polar på armen när man springer.

Jag själv har Polar där jag bara importerar all träning för mig själv utan att skriva anteckningar. Men jag funderar på att byta till skid.se (samma som jogg.se). Jag testade att importera min data dit från Funbeat och det fungerade kanon att importera vartenda pass på ett bräde i en excelfil.

Import

Från Polar Flow har jag än så länge bara lyckats exportera pass för pass till skid.se, men det verkade vara en funktion som ska fungera på sikt.

Det jag saknade men skid.se var totalstigning på passen. På de passen jag importerade från Polar kunde jag se höjdprofilen, men inte totalstigning. Hur som helst skaffade jag en stjärna för 250 kr för ett år, en slags premiumtjänst för fler funktioner. Tjänsten fungerar dock bra även utan att betala.

En annan bra tjänst är Trainingpeaks.com. Där får du en överskådlig kalender samt detaljerad data för varje pass. Särskilt gillar jag att du får ut maxvärden i puls och fart för korta tidsperioder som 10 s, 30 s, 1 min och 30 min.

/Erik

UPPDATERAD 27 MARS 2019: FUNBEAT ÖVERLEVDE. DET ÄR EN TRÄNINGSTJÄNST VI GILLAR!

UPPDATERAD 18 MARS 2020: NU FINNS INTE FUNBEAT LÄNGRE. TESTA JOGG.SE, TRAININGPEAKS.COM ELLER POLAR FLOW. MÖJLIGTVIS STRAVA MED APPLIKATIONEN STATSHUNTERS.

4 reaktioner till “Hur dokumenterar jag min träning?

  1. Hej, jag har skid.se sedan 8 år tillbaka och är jättenöjd. Har Garmin både som cykeldator och multisportklocka och det fungerar jättebra att synka både med datorn och telefonen direkt till skid.se
    Under Täning->Träningstyper->Fartangivelser kan du justera till km/h om du vill 🙂

  2. Jag kör med en Polar v800 på armen, när jag laddar upp mina pass till Polar Flow så skickar den sedan vidare passen till både TrainingPeaks och Stava(som privata pass) utan att jag behöver göra något. Har en Polar v650 på cykeln.

    1. Ja, det funkar kanon med nya pass. Men lyckas du automatiskt importera gamla pass från Polar till Trainingspeaks? Generellt är Trainingpeaks vassare än skid.se, men är det någon som enkelt lyckats importera alla gammal data från Funbeat och t ex Polar Flow till Trainingpeaks? Där känns det som skid.se har en fördel.

Kommentera gärna!