När passar det att åka lopp med pälsskidor?

2011 fick jag testa en prototyp av det som skulle bli de första moderna fästvallningsfria skidorna. Jag blev såld direkt och är fortfarande fast. Men är det alltid rätt att åka på så kallade pälsskidor? Och när och för vem lönar det sig att tävla på den typen av skidor?

”Fiskfjällsskidor”, med räfflat belag i fästzonen, har länge varit ett alternativ för många som inte velat fästvalla sina skidor. Problemet med den modellen är att de inte glider speciellt snabbt, samt att det låter när du kommer åkandes. De funkar fint för dig så ska ut och fika i spåret tillsammans med familjen, men de är inte så lämpliga för seriös Vasaloppsträning eller att åka med på lopp.

Edsbyns pälsskida från 1978
Edsbyns pälsskida från 1978

Päls för 40 år sedan
Redan på 70-talet fanns det modeller av det vi idag kallar för den ”moderna” typen av fästvallningsfria skidor, med en stighud/päls/fäll under fästzonen. Då slog det aldrig igenom, annars kanske Edsbyn fortfarande varit en stor aktör. Genombrottet kom vintern 2011/2012 då Atomic kom med sin Skintec, men försäljningen tog inte på allvar fart förrän några år senare. Jag själv har uppskattningsvis fästvallat ett par skidor åt mig själv fem gånger sedan dess.

Idag säljs betydligt fler pälsskidor än traditionella klassiska skidor. De har också blivit avsevärt bättre. I början gjorde inte skidfabrikanterna fällskidor av sina toppmodeller. Det gör nästan alla nu.

152:a i Vasaloppet
Pälsskidorna idag är riktigt bra och den bästa placering jag vet någon haft i Vasaloppet är 152:a, som en norrman hade 2015 på en prototyp till Madshus Nanosonic Intelligrip. Det var i blött klisterföre. Jag tror inte han varit 152:a i -20 grader och finkornig snö. Å andra sidan tror jag att många ganska duktiga hade tjänat på pälsskidor i svåra vallafören om de bara vågat.

Jag själv blev 11:a på Holmenkollmarsjen i Norge 2019 på pälsskidan Redline Intelligrip 2.0, någon som gav seedning till Vasaloppets elitled. Jag tror det är den första och hittills enda som gjort det.

valla på skidan1 DSC_0877Tävla på fästvallningsfria skidor?
Jag brukar skämtsamt säga att du inte ska tävla på pälsskidor om du inte siktar på att bli bland de 152 bästa i Vasaloppet. Sanningen är lite mer komplicerad än så.

Det finns en anledning till att världscupåkarna kör med burkvalla och klister och inte med fäll under skidorna. En bra vallad konventionell skida går fortfarande (kanske inte länge till) lite bättre. Med betoning på lite i många fören. Jag tycker du kan tänka så här (gäller dig som inte stakar loppen):

 • Jag har flera olika par konventionella tävlingsskidor och siktar på topp 100:
  • Testa ut det bästa paret och kör på det, så länge det inte är svårvallat.
 • Jag vill bara ha ett par skidor till både träning och tävling:
  • Satsa på pälsskidor, tveklöst.
 • Jag siktar på medalj i Vasaloppet och har flera par konventionella skidor och det verkar bli nollgradigt och fallande blötsnö i mitt lopp i morgon:
  • Satsa på pälsskidor, då riskerar du inte att stå där med en massa snö som fastnar under skidor eller att tappa fästet.
 • Jag har flera par konventionella skidor och det är -25 grader och torr natursnö:
  • Åk på dina konventionella skidor. Är det något före det verkligen är skillnad till pälsskidornas nackdel är det vid torrt och kärvt före. Det blev också en del smärtsamt medvetna om i Öppet Spår samt Birkebeinerrennet 2018.

Sammanfattningsvis: Med ett enda par skidor, ett par pälsskidor, kommer du långt. Nääästan lika bra glid som vanliga skidor förutom i riktigt kallt och torrt väder. Där kommer du märka skillnad. Vid svårvallade förhållanden kan även du med höga mål tävla på fästvallningsfria skidor.

/Erik

Kommentera gärna!