Skinskidor i elitledet

Erik Wickström blev igår 11:a i Holmenkollmarsjen, ett av Norges största långlopp med flera tusen deltagare. Det är starkt i sig, men mer anmärkningsvärt var att han åkte på så kallade pälsskidor, alltså med en typ av stighud i fästzonen.

Årets upplaga av Holmenkollmarsjen 52 km avgjordes i blötföre, med ungefär en plusgrad på startlinjen efter en natt med stora mängder regn. Boråsaren Erik Wickström – som jobbar som skidinstruktör samt skriver träningsprogram till nybörjare och motionärer – bestämde sig för att åka på skinskidor.

– Jag har alltid velat göra längdskidåkningen enkel. Ju fler som hittar sporten, desto roligare. De fästvallningsfria skidorna har varit en stor succé för att sänka trösklarna åt nybörjare.

Samtidigt är det många seriösa motionärer som fortfarande inte ser det som ett alternativ att tävla på skidor med päls. 

– På träning har jag känt att de bästa modellerna av fästvallningsfria skidor har glidit riktigt bra. Så jag ville övertyga alla motionärer, inte minst mina adepter, om att pälsskidor även funkar i en elitklunga.

Stora skillnader i glid
Erik hade preparerat glidytorna med en kompis hemmagjorda stålsickel och därefter rillat grovt med en gängstång från en bygghandel. Sedan hade en vallare i Borås lagt på pulver och fluid på glidytorna.

– Differensen i glid mellan åkarna på olika partier av banan var ganska stor, eftersom höjdskillnaden mellan högsta och lägsta punkt är 400 meter. Mina skidor gick som bäst på toppen. Där var jag avhängd från klungan, men gled ikapp och förbi utför och låg plötsligt först efter nedförsbackarna, berättar Erik och fortsätter:

– I mitten av loppet gick de lite sämre, men totalt sett skulle jag säga att mitt glid var marginellt bättre än medel bland de 25 första, där ungefär hälften stakade. Bland topp tio tror jag det var sex som stakade och även mot dem var glidet bra i spåret i nedförsbackar. Men man tappar lite när man går upp på tå och stakar fort på platten samt svagt uppför, i likhet med när man har fästvalla underskidorna. Och utanför spåret i svängar gick de sämre än stakskidor.

Jobbigt att diagonala

Hade Erik åkt loppet igen hade han stakat eller kört pälsskidor.

– Jag är helt säker på att mitt val i detta före var minst lika bra som klister. Däremot skulle jag kanske ha stakat loppet, eftersom jag inte diagonalat på tävling på fem år. Det var tufft för armarna att diagonala. Jag var helt slut när jag släppte klungan efter drygt 2 mil. I Vasaloppet kommer jag att staka, även om glidet skulle vara ungefär det samma på skinskidor.

I mål var Erik 6.18 min efter segaren Rune Malå Ødegård. Förmodligen är det ett av de bättre resultaten någon gjort på pälsskidor, även om det är fler som åkt bra på skinskidor av olika märken, som exempelvis Vidar Igeltjørn och Petter Soleng Skinstad.

Flyttbar bindning
Erik flyttade fram och tillbaka bindningen ett par gånger för att ha bättre fäste uppför och bättre glid nedför, men det var svårt när man inte hade åkt banan tidigare.

– Jag visste ju inte var backarna började och slutade. Annars är det också en teknik jag tror kommer att utvecklas närmaste åren.

– Förhoppningsvis kan det här få fler motionärer att tävla på pälsskidor med flyttbar bindning. Det gick ju utmärkt i det här föret åtminstone, i ett annat före hade det kanske inte gått lika bra. Oavsett märke tror jag man behöver toppmodellen och flyttbar bindning för att få bästa möjliga fäste och glid.

Eriks blogg: www.erikwickstrom.se 
Wickström Coachings hemsida: www.wickstromcoaching.com
Eriks Instagram: @erik_wickstroom
Wickström Coachings Instagram: @wickstromcoaching
Resultat Holmenkollmarsjen 2019: http://live.ultimate.dk/desktop/front/index.php?eventid=4284&ignoreuseragent=true

 

Kommentera gärna!