Fem tips för vårträningen

Visst finns det fortfarande snö på många håll i landet, men för de flesta är skidsäsongen nu avslutad. Här kommer fem tips för vårträningen för dig som redan siktar på nästa skidsäsong.

  1. Inled lugnt. Vissa har kanske lagt annan träning åt sidan under vintern och främst fokuserat på skidåkning. Då gäller det att inleda försiktigt för att undvika skador. Börja med korta och lugna pass när du springer och åker rullskidor. En halvtimme åt gången räcker för de flesta de första veckorna.
  2. Träna varierat. Är det någon gång på året du verkligen kan variera din träning så är det på våren. Det är långt kvar till skidsäsongen så det är inte så noga att köra så kallad ”grennära träning”, som rullskidor och stakmaskin. Passa på att cykla och paddla, vilka är skonsamma träningsformer för långpass.
  3. Staka inte. På sommaren och hösten kan det vara klokt att köra enbart stakning på vissa pass. Det behöver du inte göra i april. Utnyttja istället hela kroppen och eftersträva mer allsidig träning. Skejta gärna om du har utrustning för det. Du kommer att få tid att trimma de specifika stakmusklerna längre fram.
  4. Experimentera. När du väl kommit igång med träningen och anpassat dig till barmarkssäsongen kan du passa på att experimentera lite grann för lära känna din kropp. Varför inte pröva att köra fem styrkepass på en och samma vecka eller intervaller på stakmaskin tre dagar i rad? Eller kanske se vad som händer med kroppen om du är ute och cyklar en hel dag?
  5. Spara på ditt mentala krut. På hösten kan det vara värt att sticka ut på en rullskidtur i regn eller köra ett halvtråkigt pass på stakmaskinen trots att man verkligen inte har lust. Gör inte det på våren. Byt ut det passet till något annat eller skippa det. Bränn inte ditt mentala krut nu utan spara det till senare då träningen blir än mer betydelsefull.

Kommentera gärna!