Watt-graf från SkiErg-pass

Displayen på SkiErgen – eller i förädlad form hos ErgZone, ErgData och liknande appar – ger detaljerade uppgifter kring mellantider och frekvens från träningspass på stakmaskin. Men hur ska du göra om du vill ha en graf från effekten (i watt) över till exempel ett test på 5000 meter?

För att kunna använda apparna ErgZone eller ErgData behöver du först skapa ett kostnadsfritt konto på Concept 2. Tänk också att du behöver ha monitorn PM5, samt att dess mjukvara är uppdaterad om den inte redan är det.

Det kan vara lite pilligt både att uppdatera mjukvaran och att koppla ihop SkiErgen med telefonen genom bluetooth. Ha tålamod.

När du gjort det kommer alla dina träningspass automatiskt att lagras i din Logbook på hemsidan för Concept 2. Där kan du se graferna för frekvens (strokes per minute) och effekt (watt) för enskilda intervaller, men inte för passet som helhet.

Från Logbooken hos Concept 2 kan du exportera passet i följande filformat:

  • .tcx
  • .fit
  • .csv

Strava, som många använder som träningsdagbok, har stöd för .tcx, .fit and .gpx (alltså inte .csv).

För att få ut så mycket data som möjligt bör du exportera .fit. Importerar du filen till Strava kan du se fart, effekt och frekvens för hela passet samt effekt och frekvens för varje intervall (inte frekvens). Exporterar du .tcx får du bara med dig fart.

Vill du att exporten till Strava – eller för delen TrainingPeaks, Today’s Plan, Fitbit eller Garmin Connect – ska gå automatiskt, kan du klicka i det i din Logbook hos Concept 2. Klicka på människoikonen uppe till höger och välj sedan ”Edit profile” och därefter ”Applications”.

Kommentera gärna!