Ovanliga tips för Vasaloppsåkaren

Du har säkert hört de klassiska tipsen: Träna på att åka utan stavar. Testa sportdrycken före loppet. Åk inte Vasaloppet med helt nya skidor. Här kommer några tips du kanske inte har hört förr.

  • Knyt snörena i tightsen före du tvättar dem. Annars kanske de försvinner in i resåren.
  • Om du har flexibel träningstid en solig dag med plusgrader på dagen och minusgrader på natten: Testa att ge dig ut strax före solnedgången. Det du kommer uppleva då är att snön snabbt torkar upp och det kommer att gå snabbare och snabbare. Det blir en självförtroendeboost när farten ökar utan att du tar i mer!
  • Sett på motorvärmaren strax före ditt pass är slut (gäller dig som åker på korta skidspår).
  • Om det är klart väder i Berga by i februari och mars blir det nästan alltid 5 till 10 minusgrader kallare jämfört med prognoserna på Yr.no och SMHI.se. SVT:s egen Vasaloppsprognos av Pia Hultgren kommer däremot träffa rätt.
  • Vasaloppets speaker pratar lugnt hela vägen fram till start. Alltså: Tro inte att ta har tid att gå och hämta något du glömt precis före start bara för att speakern får det att låta som det är långt kvar till start.
  • Det kan vara svårt att veta vilken placering du har i loppet. Och du kanske inte känner att du har tid att pilla fram telefonen. Ett alternativ är att åka med en smartwatch och be någon på hemmaplan skicka ett meddelande med enbart placering vid varje kontroll.

Kommentera gärna!