Ska jag använda gummiband runt höften när jag kör stakmaskin?

I september 2014 kunde man se ett inslag på TV4 där Johan Olsson körde SkiErg hemma i sitt garage med en sele/gummiband runt midjan som var fäst i väggen bakom.

En vecka senare hade en stor del av Sveriges motionärselit borrat ett hål i väggen i källaren/garaget och köpt ett elastiskt band.

Tanken är att på så sätt kunna komma fram mer i stakningen. Det kan vara klokt för att få rörelsen att mer likna stakteknik, då farten framåt på skidor gör att man kan luta sig framåt på ett sätt som annars är svårt på stakmaskiner som SkiErg, Thorax Trainer och Ercolina.

Jag gjorde en intervju hemma hos Johan Olsson i Sundsvall i samma veva och fixade efter det också en anordning, där jag körde några pass med det elastiska bandet runt midjan. Visst hjälper det till att få tekniken mer skidlik och att använda mer av ”rätt” muskler, men jag gjorde inte nytt fäste i väggen efter att vår SkiErg bytt plats.

Stakmaskin blir aldrig samma sak som skidor. Och jag tror inte det blir ett teknikproblem på snö om man kör SkiErg utan band. Bandet – gärna ett brett band eller ett smalt med någon form att sele att ha runt midjan – är ytterligare en grej att hålla koll och jag tycker inte man behöver släpa fram spinningcyklar etc på gymmet som vissa har gjort bara för att kunna träna med gummiband.

Om jag däremot inte hade åkt rullskidor och istället kört SkiErg 3-4 dagar i veckan hade jag troligtvis kört en hel del med gummiband (dock inte 5000 m-test).

Kommentera gärna!