Intervju med Vasamotionären Agnes Wallmark

Agnes Wallmark är en av två utvalda vasamotionärer i Wickström Coaching. Hon bor i Umeå, har två barn, man och en nyvunnen kärlek till att åka längdskidor. När hon tillsammans med sin man hittade möjligheten att bli vasamotionär, så ansökte de direkt. Nu är hon i full gång med träningen och konstaterar att det var tur att det var hon som vann och inte maken.

-Då hade han aldrig varit hemma, konstaterar Agnes med ett leende. 

Berätta om dig själv

Jag heter Agnes Wallmark och är en 36-årig tvåbarnsmor som älskar uteliv och djur. Numera också skidåkning. Det har blivit mest turåkning men nu ska jag lära mig att skejta. Jag är född och uppvuxen i Boden och jag utbildar mig till specialisttandläkare för barn. Dessutom har jag faktiskt bott i Borås i fyra år!

Åkte du skidor när du bodde i Borås?

Ja, men inte så mycket. Det blev för backigt för en nybörjare så jag åkte en del på golfbanan i Ulricehamn. 

Varför sökte du till Wickström Coaching?

Jag vill få bättre teknik för jag vill börja tävla i draghund med min hund. För ett tag sen tog jag grönt kort.

Vad innebär grönt kort?

Man måste ha det för att få träna med hund på det lokala skidspåret och är en förutsättning för att få licens vid tävling.

Vad har du för mål med din träning? 

Först och främst vill jag bara lära mig skejta med hyfsad teknik. Sen vill jag i allmänhet bli så bra på att åka skidor att jag kan åka mig trött. Det är tekniken jag söker. Som läget är nu kan jag åka 3 mil utan att bli särskilt trött. Jag tror det beror på att jag bara har en fart. 

Hur mycket tränar du? 

Nu tränar jag betydligt mer och riktat än tidigare. Tidigare sprang jag 2-3 dagar i veckan men aldrig så här långa pass som tillkommit nu. 

Vilka styrkor har du som idrottande person?

Jag går in i såna här projekt med mycket gott självförtroende. Känslan är att jag kan lära mig allt. Problemet är att jag har rätt dålig talang för att åka skidor haha! Så det är väl lite både och. 

Vilka utmaningar ser du för din egen del med att vara del i ett sånt här projekt? 

Att våga söka och tacka ja var en stor grej. Det känns just nu prestigelöst och kul och jag vill lära mig för livet. 

Nu har du varit med i Wickström Coaching i drygt en månad. Hur upplever du Coachingen? 

Det är väldigt mycket roligare än jag trodde! Jag trodde aldrig det kunde vara så roligt att träna så riktat som man gör. Facebookgruppen känns peppig trots att alla andra är så mycket bättre än jag på att åka skidor. Det gör inget för det positiva spiller över även på mig. 

Jag var lite orolig för att det skulle bli svårt att få ihop träningen med familjen rutiner men det har fungerat över förväntan.

Jag kör 4-5h programmet och har nog mer än dubblat träningsdosen sen tidigare. Det är jättebra. Tack vare träningen har jag blivit piggare och mer skärpt på jobbet. Dessutom tränar ibland på lunchen och det får väldigt positiva följdeffekter. 

Nackdelen är att jag ligger efter i serietittandet på tv. Men det får nog ändå ses som positivt.

Vilken serie saknar du mest?

Det vet jag inte! Jag kollar ju ingenting längre haha. 

Vilken del av coachingen har du fokuserat på?

Det är mycket att ta in i början så det har blivit att lära sig allt från grunden. Jag kör allting som står i mitt program och har en skierg hemma. Mitt första skiergpass såg inte klokt ut och jag fick hjälp av min man att filma min teknik så att jag kunde jämföra med filmerna man får tillgång till i coachingen. Det har varit lärorikt. 

Är du en tävlare eller njutare? 

Njutare. I alla fall när det kommer till skidåkning. Om jag har en realistisk chans att vinna så är jag en tävlare. När jag spelar spel till exempel. Dit har jag en bit kvar i skidåkningen så det känns skönt att få släppa vinnarinstinkten.

Du har fått och kommer att få mycket utrustning under den här tiden. Har du hunnit bekanta dig med utrustningen? 

Ja, jag är förälskad i merinounderställströjan från Trumpet. Jag har den till allt. Det har gått så långt att jag funderar på om jag kan ha den både på träning och på jobbmöten. Jag måste nog köpa flera såna. Vätskebältet från coxa har jag också testat och det fungerar väldigt bra.

Vad ser du mest fram emot under vintern som kommer?

Nu längtar jag bara efter snön. I byn där jag bor drar de spår på sjön. Jag längtar efter att få genomföra träningsprogrammet där.  Nydala skidspår ligger i närheten också så jag har jättefina förutsättningar att träna.

Tack för samtalet Agnes. Vi ser fram emot att se din utveckling under säsongen. Vill du lägga till något?

Det känns jätteroligt att det var jag som vann och inte min man för då hade jag aldrig sett honom. Han är lika engagerad som jag är i detta oavsett haha. Det känns också roligt med två tjejer! Nu längtar jag till lägret i Idre. 

Kommentera gärna!