Hur ska jag träna när snöslask, grus eller hala vägar försvårar rullskidåkning?

I början av vintern – och även ibland mitt i vintern – kan snön stjälpa mer än hjälpa. Det kan bli en situation där det varken går att åka skidor eller rullskidor.

Första snön är alltid speciell för de inbitna. Kanske hittar du en fotbollsplan att åka runt på om det kommer 5 cm en dag i november.

Men ibland kan det där snöfallet bli problematiskt. Det kanske nästan helt smälter bort och sedan fryser det på och det blir halt på vägarna, samtidigt som konstsnöproduktionen inte har kommit igång och sjöarna inte lagt sig. Eller så blir det ett antal dagar med snöslask som varken inbjuder till skidåkning eller rullskidåkning.

Fördelen med detta läge är att det vanligtvis inte är långvarigt. Ofta blir det ganska snart rullskidföre eller skidföre. I dessa mellandagar kan du köra dina rullskidpass/skidpass på stakmaskinen och kanske även något av passen som skidgång eller löpning med stavar. Satsa gärna på dubbade skor om det är halt.

Kom ihåg att träningspass på stakmaskinen kan vara lugna. Ett sätt att göra de långa och lugna passen lite roligare är att variera fart, frekvens och motstånd efter ett visst mönster utan att det blir högintensivt.

Grusade vägar

En försvårande omständighet i samband med ett tidigt snöfall är att cykelbanor ofta blir grusade. Det blir ett bestående (i alla fall fram till våren) problem för rullskidåkning.

Är det något som återkommande känns besvärligt kan det vara läge att kika på andra rullskidvägar än dina vanliga eller att snegla på ett par terrängrullskidor, som genom sina stora hjul ger god komfort även på grusade vägar.

Kommentera gärna!