Så ansluter du till ErgZone inför Seedningsloppet på stakmaskin

För att använda ErgZone, som behövs för stakmaskinsloppet, är du i behov av den andra generationens SkiErg. Den är svart och har en skärm där det står PM5 (skärmar där det står PM3 eller PM4 fungerar inte).

ErgZone används för att trådlöst skicka över träningspass från telefonen/läsplattan till SkiErgens monitor. För loppet har vi skapat en grupp där alla går med och därmed kör samma pass (90 minuter).

Du behöver ha ett konto på Concepts hemsida som du kopplar ihop med ErgZone. Att ha konton hos Concept och ErgZone är kostnadsfritt för dig som användare.

BÖRJA ANVÄNDA ERGZONE – STEG FÖR STEG

1. Ladda ner appen ErgZone.

2. Registrera dig på https://log.concept2.com/signup?. Du behöver inte göra mer än själva registreringen för att få appen att fungera. 

3. Starta ErgZone. Klicka på ”Concept2 Logbook”. Nu behöver du ditt användarnamn och lösenord som du skapade på punkt 2. Logga in och klicka sen på ”Approve ErgZone”.

4. Sök efter “Seedningsloppet på stakmaskin” i sökrutan eller testa denna länk. Klicka på ”Request to join”. Sedan på ”I’m a member”.

5. Innan du får tillgång till gruppens pass så måste vi godkänna dig, vilket tar max ett dygn. OBS: Skriv ditt riktiga namn på för- och efternamn och inte något smeknamn i ErgZone (användarnamnet kan däremot vara vad som helst). Annars kan vi inte identifiera dig.

6. Ta med din telefon till stakmaskinen. Se till att ha blåtand aktiverad. Klicka på ”Scan for PM5”. Nu bör din telefon ha hittat din PM5 och alternativet att ansluta till passet finns nu i appen. På vissa stakmaskiner kan du från huvudmenyn behöva trycka “Fler alternativ” > “Trådlöst möjliggöra”.

7. Nu ska ditt pass finnas på skärmen och det är bara att dra igång.

8. När du väl är ansluten till gruppen i ErgZone så finns där ett fåtal pass där du kan testa appen. Så småningom dyker även 90 min-racet upp där.

Kommunikation mellan SkiErg och telefon
Om du inte lyckas få telefonen (eller läsplattan) och SkiErgen att hitta varandra kan mjukvaran i stakmaskinen vara för gammal. Gå in på Concepts hemsida och ladda ner ett program varifrån du laddar ner den senaste uppdateringen. Därefter får du instruktioner om hur du för över det på ett USB-minne, som sedan sätts in i monitorn. Ett batteribyte kan behövas i samband med uppdateringen.

Observera att det kan vara lite stökigt att få in signalerna från ett eventuellt pulsband i klockan/appen/SkiErgen pga sammanblandning med ANT+/bluetooth. Testa att göra det i olika ordning när du kopplar ihop enheterna.

Tre tips om det inte appen fungerar:

  1. Platstjänster behöver av oklar anledning vara på för att det ska gå att synka med ErgZone.
  2. Displayen behöver lysa för att telefonen ska hitta den. Du kan behöva trycka på “Menu” en eller två gånger på SkiErgen precis före du trycker “Scan for PM5” i ErgZone. Dra inte i SkiErgen samtidigt som du försöker para ihop den med telefonen.
  3. Se till att batterierna i SkiErgen är laddade. Ta gärna med 2 st D-batterier om du kör på gym och byt i god tid före start. Inga verktyg behövs för det. Se film på batteribyte här.
  4. Ibland behöver du trycka på “Workouts” längst ner till vänster på skärmen för att komma till rätt ställe.
  5. Skippa alla bluetooth-anslutningar förutom telefonen (framförallt om du får felmeddelandet 396-40). Kör utan pulsband och trådlösa hörlurar.

SÅ GÖR DU PÅ TÄVLINGSDAGEN

Seedningsloppet på stakmaskin startar kl 18.00 fredag 11 augusti 2023. I gruppen i ErgZone kommer det att finnas ett pass med samma namn och när det närmar sig start kommer det dyka upp som en kalenderpost som du klickar du, och sedan klickar du på “Open workout”. Där kommer tiden fram till start att räknas ner. När det närmar sig trycker du på “Scan på PM5” och när det är dags för start drar du igång.

Observera att appen inte straffar dig om du tjuvstartar några sekunder eller om du startar några sekunder för sent. Det är din “nettotid” som kommer att registreras. Vi vill dock att alla startar inom några sekunder för att livesändningen ska bli mer spännande att följa.

TEST AV LIVEEVENT 4 AUG OCH 9 AUG

Om du vill testa att köra live i ErgZone finns det ett 30 min-pass i gruppen i ErgZone du kan ansluta till. Det är inlagt som liveevent fre 4 aug kl 18.00 och ons 9 aug kl 18.00. Se film på hur du ansluter här. Om du inte kan vara med på detta test kan det vara bra att se filmen då det går till likadant på tävlingsdagen.

Du får också gärna prova vårt uppvärmningspass på 10 minuter som vi använder använder oss av i vår coaching. Du kan testa passen när som helst.

SÅ RAPPORTERAR DU DITT RESULTAT

Ditt resultat kommer automatiskt in i ErgZone så vi kan se det. Men det är du själv som direkt efter loppet rapporterar in resultatet till RaceID där den officiella resultatlistan publiceras. Vi kontrollerar sedan alla resultat så de stämmer med listan i ErgZone.

Du rapporterar ditt resultat i RaceID genom att gå till din profil där. Under “Mina resultat” finns “Classic”, “Virtual” och “Cumulativ”. Välj “Virtual”. Då syns loppet och du klickar på “Logga resultat”. Se skärminspelning på det här.

Vasaloppet är mitt uppe i sina sommararrangemang, så det kan dröja innan du får din eventuellt ändrade seedning bekräftad på mejl. Men direkt vid målgång ser du vad din prestation gav för led genom att titta i inbjudan.

OM DET GÅR SNETT

Vi vill att alla ska göra sitt race i ErgZone med start kl 18.00. Men om något går snett så kan du verifiera din tid genom en kod istället. Du behöver fortfarande göra loppet samma kväll (dagen före eller dagen efter är inte tillåtet).

För att nå din verifierbara kod efter att du kört 90 min gör du så här: Huvudmenyn > Minne > Datumlista > Tryck på förstoringsglaset på det aktuella passet > Tryck på samma knapp två gånger till.

Då dyker en “Authentication”-kod på 16 tecken upp. Den mejlar du till oss. Se film på detta här.

 

Kommentera gärna!