Inlines med stavar – skillnader mellan inlines och rullskidor

Staka eller skejta med stavar på inlines. Är det en bra idé? Här kommer några tips.

När jag var yngre och åkte rullskidor följde min pappa ibland med på inlines. Hans rullskridskor rullade bättre än mina rullskidor, vilket på så sätt gjorde att vi kunde åka ihop.

Jag minns än idag med skräck hur han åkte ner för den sista branta backen på Kransmossens rullskidbana i Borås med stavspetsarna släpandes i marken för att marginellt minska farten. Backen svänger, sikten är inte så bra och många går med hundar där, ibland med hunden på ena sidan och ägaren på andra. Med ett koppel däremellan som täcker hela bredden av rullskidbanan. Dessa tillfällen var nog de första gångerna jag på allvar var rädd för att min far skulle skada sig.

Men håller du dig bara borta från vådliga utförsbackar så är inlines med stavar ett utomordentligt träningsalternativ. Du får med överkroppen i konditionsträningen på ett bra sätt.

Här är några av skillnaderna mellan inlines och rullskidor:

  • Inlines rullar generellt lättare.
  • Hjulen på inlines är överlag mindre och hårdare, vilket gör att komforten blir sämre. Det är inte kul att åka inlines på knagglig asfalt och nästan omöjligt på grusväg.
  • Hjulbasen är kortare, så du kan vika ner fotbladet efter avslutat skär på ett sätt som man inte gör på skidor. I klassiskt kan den korta längden göra att inlines blir mindre riktningsstabila. Det blir också svårt att luta sig mycket framåt i stakningen om du vill köra offensivt.
  • Det finns broms på de flesta inlines.

Sammanfattningsvis:

  • Skejta gärna med inlines med stavar, det blir mer stabilt om du känner dig osäker på rullskidor.
  • Välja flacka sträckor med bra asfalt.
  • Om du främst planerar att staka bör du fundera på att skaffa rullskidor i stället.

/Erik W

Kommentera gärna!