Stavlängder – klassiskt, skejt, stakning, skidgång, rullskidor, maxlängd…

I frågelådan fick vi meddelandet ”Ska man ha olika stavlängder beroende på om man ska använda benen eller köra med blanka skidor?” Det och en del annat om stavlängder svarar Erik på här.

Hur lång stav du väljer att åka med på vintern är individuellt, men för att få ut maximal kraft över tid och åka med bra teknik tycker jag 84–85 procent av kroppslängden en bra tumregel för klassisk skidåkning.

För många motsvarar det ungefär din egen längd minus 30 centimeter (mindre för en kort person, mer för en lång person). Tyvärr märker jag vid lektioner, företagsevent etc att många mindre kunniga sportbutiker säljer på motionärer stavar som är 30 cm under kroppslängd oavsett om personen är 155 cm eller 205 cm. Då blir stavarna för korta för den korta personen och för långa för den långa personen.

Längre stavar vid enbart stakning?
De flesta tillverkarna mäter märkligt nog stavlängden för hela staven, inte bara upp till infästningen av handtaget vilket hade varit mer relevant. Därför är det också längden på hela staven som jag resonerar kring här.

Om du enbart stakar så trivs många med att gå upp i längd, eftersom det framförallt är i diagonalåkning du möter nackdelar med lite för långa stavar. Själv tycker jag det är svårt att få ordentligt med tryck i stakningen när jag går upp för mycket i stavlängd. Det har jag också fått bekräftat då jag haft en accelerometer i pulsbandet med tillhörande mjukvara (Racefox), som mätt hur kraftigt stavarna landar i backen.

Jag är 187 cm lång och åkte tidigare med 157,5 cm långa stavar. Nu när jag enbart stakar långlopp kör jag med 161 cm långa stavar (86 procent av kroppslängd).

Säsongen innan regeln om maxlängd infördes stakade världens då bästa långloppsåkare Petter Eliassen med stavar som ibland nästan vara lika långa som honom själv. Men redan innan regeln infördes kom han på att det var på tok för långt.
Säsongen innan regeln om maxlängd infördes stakade världens då bästa långloppsåkare Petter Eliassen med stavar som ibland nästan vara lika långa som honom själv. Men redan innan regeln infördes kom han på att det var på tok för långt.

Maxlängd på stavar
I slutet av 2016 införde FIS, det internationella skidförbundet en maxlängd på stavar: 83 procent av kroppslängd upp till infästningen på stavarna, mätt med skidskor på. Med ”gamla sättet” att mäta, alltså staven från spets till topp, blir det cirka 86-87 procent med min kroppslängd.

Om du nästan bara stakar?
Hur ska du då tänka om du kör Vasaloppet med fäste men tillhör de främre leden och nästan enbart stakar? Då har du mindre nackdel av de långa stavarna i diagonalåkningen, som kan trötta ut musklerna mer än med kortare stavar.

Därför tycker jag att du i det fallet kan gå upp ett par centimeter i stavlängd, men tänk på att det är skillnad i hur det känns på ett träningspass på 15 km och hur det känns i Lundbäcksbackarna efter sex mil i Vasaloppet. Det känns nämligen ofta bättre med långa stavar när du är pigg.

En decimeter kortare för skidgång
För skidgång tycker jag du kan använda ett par skidstavar som är ca 10 cm kortare än de du har för klassisk åkning på vintern. Har du inte det så kör med dina vanliga. Undvik helst stavar med rullskidspetsar istället för riktiga trugor, så du inte sjunker ner för mycket om det är löst eller lerigt.

Skejt
Vid skejt tycker jag ungefär 90 procent av kroppslängd är lagom, plus/minus 1-2 centimeter. 167,5 cm är lagom för mig som är 187 cm.

/Erik

Kommentera gärna!