Gamla vs nya SkiErgen – vad skiljer och hur mycket skiljer i tider?

Många undrar hur den nya (PM5-monitor) och den gamla (PM3/4-monitor) SkiErgen skiljer sig gällande tider. Visst ger den nya snabbare tider. Här kan du läsa om ungefär hur mycket det skiljer.

SkiErg nya versionen med möjlighet till diagonalstakning
SkiErg nya versionen med möjlighet till diagonalstakning

Några uppdateringar som kom på den ”nya” SkiErgen som kom ut 2014 (finns som tidigare både som fristående och väggmonterad): 

 • Designen är ny, ganska snygg tycker jag. Lite lägre i höjd, nu bara 212 cm i takhöjd (216 cm för fristående) vilket kan vara bra för folk med källare eller ”hobbyrum” med lågt innertak.
 • Reglaget för svänghjulet/motståndet är på ovansidan istället för undersidan. Bra, mycket enklare att ändra motstånd i farten om det skulle behövas. Plus att det är lättare att se vilket motstånd man har.
 • Det går att köra diagonalrörelsen nu med armarna, vilket inte gick innan. Det var tidigare en fördel med konkurrenten Ercolina.
 • Motståndet känns lite annorlunda än tidigare. Jag tycker motståndet på den gamla SkiErgen var skönt och kändes mer skidlikt än exempelvis Ercolina, men jag upplever att den nya SkiErgens motstånd ytterligare förbättrar skidkänslan i hur jobbigt det är i vilken del av taget. Detta är inget jag har några belägg för, utan bara en känsla.
 • Motståndet kändes aningen lättare än på den gamla SkiErg. 10:an på den gamla kändes tydligt (men inte mycket) tyngre än på den nya.
 • Handtagen då? Jo, det stämmer att de inte har några remmar, vilket kan kännas märkligt. På ett gym, där många kör SkiErg som uppvärmning inför styrkan eller kortare intervallpass, funkar det bra. Men jag tycker faktiskt att det funkar fint även på lite längre pass. Dessutom är det en fördel när man kör något typ av stafett som kräver snabba byten eller när man snabbt vill slänga sig på golvet av utmattning efter ett test på 5000 meter.
 • Monitorn är PM5 och påminner om PM3 och PM4, men med lite nya funktioner, bland annat bakgrundsbelysning vilket är en stor fördel i ett rum med bristfällig belysning. Man kopplar in ett USB-minne istället för logcard som man hade tidigare. Som tidigare funkar det fint att koppla in pulsband och genom en app går det att få ut all möjlig data från olika pass.
 • Johan Olsson SkiErg, gamla versionen. Foto: Luca Mara.
  Johan Olsson SkiErg, gamla versionen. Foto: Luca Mara.

  Jag har också försökt att avgöra om den nya skiljer sig i hur lätt det är att dra bra tider. Efter många tester på korta intervaller, långa intervaller och tester på 5000 m skulle jag säga att det skiljer typ 2-3 procent. Det betyder ca 25 s skillnad om du drar 5000 m på 18 min och 35 s skillnad om du drar 5000 m på 25 min. Concept har varit skickliga på att göra stakmaskinerna väldigt lika. Jag har testat den gamla modellen på ett 20-tal olika gym runtom i Sverige och hos kompisar och de är otroligt jämbördiga. Men nu när det blev en helt ny modell skiljer det mycket pga olika konstruktioner. Skillnaden i att ha en väggfast SkiErg kontra en fristående skiljer sig inte alls lika mycket. Men visst blir det bättre tider på 100 meter fullt ös för en två meter lång pjäs på 150 kg. Då vill man inte ha något flex.

 • Observera att det går att sätta en ny monitor (PM5) på en “gammal” SkiErg (som annars har PM3/PM4). Då kan du använda appar som t ex ErgZone, men du kommer få lite sämre tider eftersom första generationens SkiErg som sagt inte är lika “snabb”.

Behöver man den nya SkiErgen om man redan har den gamla? Nej, det tycker jag inte. Däremot tycker jag den nya är bättre. Dels för att motståndet är skönare, dels för att det går att göra diagonalrörelsen med armarna.

Kan man jämföra tiderna på den nya jämfört med den gamla? Ja, det tycker jag. Men kanske att man ska vara medveten om att sin 5000 m-tid kan vara ca 25-35 s snabbare på den nya.

4 reaktioner till “Gamla vs nya SkiErgen – vad skiljer och hur mycket skiljer i tider?

 1. Hej!

  Jag har bara 211cm i takhöjd i källaren. Är det 212cm som gäller eller går det att korta av den på något sätt?

  /Johan

Kommentera gärna!