Bromsa på rullskidor – 10 tips för att få ner farten

Det går inte att tvärnita på rullskidor som på en cykel, men det finns många sätta att på kort tid kraftigt reducera farten. Här kommer tips på tekniker samt en snabbguide av rullskidor med vadbroms och skivbroms. 

Bromsa på rullskidor en skida i gräset
Bromsa på rullskidor en skida i gräset

Som rullskidåkare får man ideligen frågor som ”Är det inte farligt att åka rullskidor?” och ”Hur bromsar man?”.

Kroppen är mjuk i förhållande till asfalten, det är svårt att bortse från. Men så länge du inte åker i tät trafik eller i branta nedförsbackar som svänger skarpt är risken att slå sig ordentligt ganska liten.

Det finns vissa rullskidsmodeller med broms, men ännu ingen som fungerar lika bra som till exempel bromsarna på en cykel. Rullskidor med broms är inget nytt påfund. Redan den första modellen från italienska Ski Skett som serietillverkades 1968 hade en broms, en gummibelagd stav som sköts för hand mellan de två snedställda bakhjulen.

10 tips för att bromsa på rullskidor

 • Ploga. Ungefär samma sätt som på vintern. Vinkla in rullskidorna så framhjulen närmar sig varandra lite grann, men inte för mycket. Skidorna ska gå nästan parallellt, till skillnad från att ploga på vintern då positionen mer efterliknar en glasstrut. Kantställ båda skidorna lätt och pressa ut med ben- och rumpmusklerna i sidled så bakhjulen håller stort avstånd mellan varandra. Detta fungerar inte som nödbroms, men det minskar farten. Observera att detta är betydligt lättare att göra på breda, mjuka gummihjul för klassiska skidor än på smala skejthjul i plast.
 • Bromsa på rullskidor Elpex vadbroms
  Bromsa på rullskidor Elpex vadbroms

  Ta vinden. Gör dig så stor som möjligt, för att öka vindmotståndet.

 • Halvt eller helt offroad. Kör med ena skidan i gruset/gräset utanför vägen. Detta kräver balans och viss vana. Se till att dra fram den ena foten istället för att ha fötterna parallellt, för att öka stödytan och för att få bättre balans. Blir det mot alla odds en krissituation kan du köra ner i diket med båda skidorna, också då med den en skidan framför den andra.
 • Åk på trögare hjul. Så kallade 2:or – som sitter som standard på i stort sett alla rullskidor som finns att köpa i butiker – rullar snabbt. Vill du ha lägre fart i nedförsbackar är 3:or eller 4:or ett säkrare alternativ.
 • Gå. Reka dina rundor och kommer du till en backe som du känner dig osäker på tar du av dig dina rullskidor på toppen och går nedför.
 • Håll i en cyklist. Om du har med dig någon som cyklar kan du ta dig nedför branta backar genom att hålla ena handen på cyklistens rygg, som bromsar och håller nere farten. Detta kräver att du är en erfaren rullskidåkare.
 • Släpa skidan efter sig. Vissa kallar det T-broms, att släpa den ena skidan vinkelrätt bakom den andra, som du även kan göra med skridskor. Det kräver vana och är avsevärt lättare att göra på skejtskidor, som väger mindre och har hjul med större diamater.
 • Sicksacka. Om du börjar i låg fart på toppen av en backe kan du klara en nedförskörning med låg fart genom att sicksacka dig ner. Åk och sväng till tiden som i en serpentin så att du hela tiden håller låg fart. Detta är baserat på att det inte kommer några bilar på vägen.
 • Bromsa på rullskidor Rollersafe reglage för skivbroms
  Bromsa på rullskidor Rollersafe reglage för skivbroms

  Vadbroms. Terrängrullskidor som Skike, Powerslide och Jenex har under lång tid haft modeller med vadbroms. I mitten av 2010-talet kom även Elpex med en modell med vadbroms som standard på en konventionell rullskida. Dessutom finns det lösa bromsar att köpa från ett flertal leverantörer. Du bromsar genom att sticka fram det benet du vill bromsa med och trycker ner bromsen mot bakhjulet med vaden.

 • Skivbroms. Rollersafe heter ett norskt rullskidmärke där hjulen är försedda med skivbromsar som styrs genom ett steglöst reglage som fäst längst upp på staven. Genom en app ställer du in bromsstyrkan. Rollersafe gör modeller både för klassiskt och skejt.
Bromsa på rullskidor köra i diket
Bromsa på rullskidor köra i diket
Bromsa på rullskidor sicksacka
Bromsa på rullskidor sicksacka

Kommentera gärna!