Hur många får medalj i Vasaloppet? Vilket led krävs för medalj i Vasaloppet?

Wickström Coaching har ett samarbete med Racefox, som är en rörelseanalysapp för skidåkare och löpare. De är också duktiga på att behandla stora mängder data och ta fram intressant statistik, som att 93 procent av led 3-åkarna och 56 procent av led 4-åkarna tog medalj 2018. Och en från led 9!

Nedan är en av många intressanta artiklar du kan läsa på Racefox.se:

Många drömmer om att ta medalj på Vasaloppet. Men vad krävs egentligen? Vi har tittat på varenda lopp som det finns tider från och kan ge dig lite insikter.

För att vara säker på att klara medalj måste man starta i led fyra eller lägre. Bland de som startar i led fem förra året var det endast 9 % som klarade medalj!

Motsvarande siffra för led fyra var 56% och för led tre var det 93%. Är du inte placerad i “rätt” startled måste du troligen genomföra ett seedningslopp.

År 2016 var det 3209 personer som klarade medalj i Vasaloppet. I led sju och led nio var det en person i varje som klarade det. Han eller hon som startade i led nio måste ha bett ganska många personer att flytta på sig…

Föret spelar en stor roll i sammanhanget vilket syns i statistiken genom åren. 2015 var det under 2000 personer som tog medalj medan 2016 var det som nämnts drygt 3000.

Vill man satsa mot medalj finns det alltså flera saker som man kan påverka. Det som har stor effekt är att åka seedningslopp för att få en bättre starled. Man bör även se till att lära sig förstå sitt racetempo och hur man agerar när det gäller.

Grunden är naturligtvis att man har en god teknik annars blir det för jobbigt.

2 reaktioner till “Hur många får medalj i Vasaloppet? Vilket led krävs för medalj i Vasaloppet?

  1. Fantastiskt intressant info och nu efter ett tufft Vasalopp 2019 vill man ju så klart veta hur många medaljer som delades ut och fördelningen inom startleden.

Kommentera gärna!