Vem vinner Vasaloppet 2019 – damer

Här skriver Lars Behrenz om favoriterna till att vinna Vasaloppet 2019. Obs, varning för nördig läsning.

Lars har tidigare beskrivits så här: ”Nationalekonom från Linnéuniversitetet och trebarnspappa som bl.a. ägnar sig åt akademisk Vasaloppsanalys med glimten i ögat”.

50277518_2228974767142426_5501557414857539584_oNr 501 Lina Korsgren (kör i grön ledartröja för sprintcupen i Ski Classics) tävlar för Team Ramudden och åker i en senapsgul vacker dräkt. Lina utvecklades mycket säsongen 2017/18 och det resulterade i en total tredjeplats i långloppsvärldscupen. Förra året sa hon tidigt att ”jag ska vinna Vasaloppet i år!” Inte många trodde henne men vilken seger hon fick. Hon utklassade alla och vann med nästan fem minuter, vilket kanonlopp! Lina har åkt bättre och bättre under årets säsong och hon ligger totalt trea i långloppsvärldscupen. Det senaste loppet vann hon i imponerande stil där hon helt enkelt bara ställde av både Britta Johansson Norgren och Katerina Smutna och körde ifrån rejält och vann med över 1 minut. Lina kan vinna Vasaloppet i år igen och jag tror hon har en stor chans om det blir lite kärvt före och hon kan flyga fram i spåret. Lina är riktigt bra på 9 mil klassisk skidåkning och hon blir en tuff konkurrent för övriga damer.

Årets ledare av långloppscupen är startnummer 504 Britta Johansson Norgren(åker i den gula ledartröjan för långloppscupen Ski Classics) från Lager 157. Britta är storfavorit på söndag och hon är den logiska vinnaren med tanke på de lopp som körts i år, jag tror dock mest på Korsgren. Förra året hade Britta det lite jobbigt i Vasaloppet i det ganska tröga föret och kom fyra, 10 minuter efter Korsgren. Men med seger för två år sedan och tre raka andraplatser före det är hon en mycket stark kandidat till segern. Dessutom har Britta varit oerhört stark i långloppsvärldscupen i år, hon har tagit ett steg till i utvecklingen och har vunnit 3 av 5 tävlingar. Hon visade att spurtformen är på topp genom att hon gav Lina Korsgren chansen i Tjejvasan men det var inget snack, Britta var starkast. Hon säger själv så här om sina chanser: ”Jag har aldrig varit bättre förberedd!” Låter som det blir åka av på söndag för den svart-vit klädda superlångloppsstjärnan.

Norskan nr 502 Astrid Ö Slind åker för Team Koteng. Slind har kommit tvåa i två raka Vasalopp och känns som en het kandidat till att slåss om segern i år. Hon syns bra i sin klargula dräkt. Motivation att ta ut allt som finns i kroppen är en mycket viktig förutsättning för att kunna vinna Vasaloppet, det får man om man varit tvåa två år i rad… I år kör hon väldigt bra och ligger totaltvåa i långloppsvärldscupen. Hon är stark och gynnas om det blir ett tufft före. Har inte riktigt räckt till på de sista milen de senaste åren så vi får se om Slind har en nivå till i år, det kommer att krävas.

50580451_2228974237142479_8900421922471280640_oNr 503 Katerina Smutna (kör i röd spräcklig ledartröja för bergscupen i Ski Classics) är en tjeckiska, före detta österrikiska, som kör i Ed System Bauer Teams rosa dräkt. Var en gång i tiden sprintåkare men sedan några år är hon en världsstjärna som långdistansare. Vann Vasaloppet 2016 och hon vann långloppsvärldscupen samma år så här har vi en kvinna med hög kapacitet. Katerina har kommit mer och mer under säsongen och kan vara ett tufft hot mot våra svenska stjärnor Britta och Lina. Smutna ger aldrig upp så det kommer bli kamp hela vägen in i moraparken.

Nr 521 Kari Vikhagen Gjeitnes är en före detta sprintåkaresom kör för Team Ragde Eiendom.Karivar skadad förra året och var tvungen att stå över Vasaloppet, men har i år visat bra form på längre sträckor med t.ex. en andraplats i La Diagonela och en fjärdeplats i Kaiser Maximilian Lauf. Är debutant i Vasaloppet och det brukar innebära att man har lite att lära, men den 34-årige norskan har långloppsrutin och hon är känd för att vara väldigt taktiskt skicklig så hon kommer säkert göra ett bra Vasalopp.

Nr 507 Laila Kveli är ytterligare en stark norsk åkare. Åker för Team Tynell och kör i deras snygga vit-blå-röda dräkt.Laila har vunnit Vasaloppet 2013 och 2014 så detta är en stark Vasaloppsåkare. På söndag åker Kveli sitt nionde Vasalopp så detta kan den 31-åriga norskan. Har haft stora problem med sjukdomar under året så formen är väldigt osäker. Backas upp av den trefaldige Vasaloppsvinnaren Daniel Tynell och hennes man är Jerry Ahrlin så hon får all expertis med upplägget som man kan önska sig. Visade också i Tjejvasan, där hon var 6 sekunder från segraren, att hon är på gång igen.

Foto: Magnus Östh.

Kommentera gärna!