Vem vinner Vasaloppet 2019 – herrar

Här skriver Lars Behrenz om favoriterna till att vinna Vasaloppet 2019. Obs, denna långa text passar bäst för dig som inbiten skidnörd.

Lars har tidigare beskrivits så här: “Nationalekonom från Linnéuniversitetet och trebarnspappa som bl.a. ägnar sig åt akademisk Vasaloppsanalys med glimten i ögat”.

52486681_2262513090455260_1835779025012785152_oStartnummer 1 Andreas Nygaard (kör i gul ledartröja för totalcupen Ski Classics) gör i år sitt sjunde Vasalopp. 2014 var han sexa, 2017 tvåa och förra året vann han. Det är helt otroligt att Nyggard 2008 lägger upp en plan att vinna Vasaloppet 2018 och så gör han det! Drog inte en meter under 2018 års Vasalopp utan ”la alla äggen i en korg” och satsade på att de skulle bli en masspurt och så blev det. Så lycklig han var efter förra årets seger, ”nu kan jag ligge i ro i graven när jag en gång dör”. Som den spurtspecialist han är krossade han allt på upploppet i Mora, det bara small till och så lekte han med hela världseliten i långlopp. I år har han tagit ett stort steg framåt och leder den totala långloppscupen och kommer helt klart vara huvudfavoriten på söndag. Eliassen, som är en tuff konkurrent för Nygaard, kunde gå ifrån Andreas i den sista uppförsbacken i årets Marcialonga, men någon sådan backe finns inte i slutet på Vasaloppet och därför tror jag att det blir repris på förra årets Vasalopp med en Nygaard som vinner spurten på upploppet i Mora.

50771264_2240848652621704_1882337209235800064_oNr 146 Petter Eliassen vann Vasaloppet 2015. En otroligt stark långloppsåkare som vunnit långloppsvärldscupen både 2015 och 2016. Kallas inte för inte för ”kungen av långlopp”. La av förra året och körde inga tävlingar alls, comeback i år och kör för BN Bank. Eliassen har gjort det fantastiskt bra i år och hans seger i Marcialonga, där han helt enkelt ”ställde av” av hela fältet en efter en, var nog det värsta jag sett i långloppshistorien! Trebarnspappan såg också ut som ”en miljon” genom hela Vasaloppet när han vann 2015 och han dominerade det totalt. Vasaloppen 2016 och 2017 gick det inte lika bra, men då hade han haft sjukdomsproblem precis före de båda loppen. Hans taktik är likadan hela tiden, full fart från start till mål. Han har en grym motor och jag tror han är starkast i världen just nu över nio mil klassisk längdskidåkning, men frågan är om inte ett tiotal åkare kan hänga med bakom honom och då blir det problem för Petter vinner inte en spurt, hans måste gå loss före moraparken. Vädret kommer att avgöra om det är möjligt att dra över nio mil i Vasaloppsterängen, blir det snö och motvind som SMHI´s prognoser säger då får Petter det svårt att vinna Vasaloppet 2019. Ska bli intressant att se om starka BN Bank tänker köra lagtempo även i Vasaloppet där de starka åkarna: Pedersen, Pettersen och Östensen hjälper till att ge Eliassen sin andra seger.

Nr 11 Oskar Kardin är Sveriges främsta hopp i årets Vasalopp. Har kommit: tia, tia och elva i de tre senaste Vasaloppen. Förra året gjorde han ett väldigt bra lopp, han leder loppet 600 meter från mål, speciellt med tanke på att han då hade problem med en inflammation i en handled som han haft två veckor före och fram till Vasaloppet. Kör för världens bästa långloppsteam på herrsidan, Team Ragde Eiendom. Det som är lite osäkert inför söndagens lopp är om Oskar får köra för att vinna eller om alla i laget kör för Nygaard eller Gjerdalen. Jag tror han har fria händer att försöka vinna loppet. Är Sveriges i särklass bästa långloppsåkare 2019 på herrsidan med hela 17 topp-tio placeringar i långloppsvärldscupen de senaste tre åren. I år har han åkt bättre än någonsin med flera väldigt fina resultat, med tredjeplatserna i La Diagonela och Marcialonga som bästa resultat. Kardin har fått köra för spurtpoäng till sitt lag och han har dragit i täten för att andra i hans lag ska få fördelar, med tanke på det har han gjort det otroligt bra i år. Här har vi en ny svensk långloppsstjärna! Gör sitt sjunde Vasalopp i år. Trots att Östersundskillen Oskar ”endast” är 27 år har han rutinen och Kardin kan bryta den norska totaldominansen på söndag! Ett tips, gör som de gamla dalmasarna Staffan Larsson och Daniel Tynell, gå ifrån när du kommer fram till Krångåsen och kör för allt vad det går sista dryga milen för du vinner inte en masspurt.

50590562_2228973833809186_6953590548015874048_oNr 9 Tord A Gjerdalen gör i år sitt sjätte Vasalopp. Har vunnit långloppvärldscupen både 2017 och 2018 och slåss om segern i år igen. Gjerdalen har gjort flera bra Vasalopp men inte riktigt varit i topp, femma som bäst 2017. Rolig kille som säger att mycket av hans framgångar beror på sina ”pilotbrillor” som han alltid kör med. Gjerdalen har hunnit med att ta två VM guld i stafett och två individuella VM brons. Han har startat årets säsong bra men inte som förra året och han har ännu ingen seger i långloppscupen. Han är med i det mycket starka Team Ragde Eiendom och detta är en av huvudfavoriterna i årets Vasalopp. Är väldigt duktig på att åka ”snålt” länge och spara krafter till slutet. Det är bara smarta killar som kan vinna Vasaloppet 2019! Men han har inte varit topp tre ännu i Vasaloppet och jag tror detta är lite för mycket stakåkning och för lite backar på slutet för denne ”glade gutt”. Men visst, han är en åkare som kan vinna och om hans lag kör för honom då är hans chanser till seger rätt bra.

Nr 21 Tore B Berdal gjorde ett kanonlopp förra året trots att det till slut bara blev en 21:a plats (vilket framgår av startnumret, startnummer 1-100 anger förra årets placering, har man över hundra i startnummer: startade man inte förra året, kom man inte i mål förra året eller så kom man inte bland de 100 bästa).Han gick ensam loss från klungan strax före Hökberg och körde snabbt förbi den då ledande Thele. I Eldris ledde Berdal loppet med 1 minut. I efterhand kan man konstatera att han gick loss från tätklungan lite för tidigt, att gå iväg ensam med över två mil kvar i nysnö blev för långt, han skulle ha väntat lite till. Fick bra hjälp förra året av sina teamkompisar i Team Koteng (Syrstad-Jespersen-Hoelgaard bromsade den jagande klungan väldigt snyggt). I år får vi se vad Berdal har för plan, jag är säker på att det kommer att hända något även i år, Berdal vill inte spurta mot en okörd Nygaard i Mora. Tore har fått resultat i fem Vasalopp med en 10:e plats som bäst 2015. Berdal ligger sjua i långloppsvärldscupen men efter förra årets Vasalopp känns han stekhet i år! 31-årige Berdal är starkare och klokare än någonsin och med förra årets lopp i ryggen så känns detta som en kille som kan skrällvinna på söndag.

Nr 8 Anders Aukland gör i år sitt trettonde Vasalopp! Seger 2004 och ytterligare nio topp-tio placeringar säger allt, detta är en grym Vasaloppsåkare. Har väldigt länge varit en toppskidåkare och han har OS- och VM-guld från stafett och två individuella VM-silver hemma i prisskåpet. Enbart långloppsåkare de senaste tio åren och han har vunnit långloppsvärldscupen två gånger. Den ”urgamle” trebarnspappan, blir 47 i september och tävlar för Team Ragde Eiendom, kör oerhört stabilt, 9,7 och 5 är hans placeringar i de tävlingar han kört i Ski Classics. Förra årets Vasalopp var ännu en otrolig prestation av Anders, han var hjälpryttare åt sitt lag och körde flera gånger ordentligt hårt långa pass för att komma ifatt utbrytningar och till slut är han ändå åtta i mål, sex sekunder efter Nygaard som han själv gjort allt jobb för, grym insats för sitt lag! Kommer göra jobbet för laget på söndag igen och hänga med in på upploppet ännu en gång.

Nr 2 Bob Niemi Impola gjorde sitt livs lopp förra året då han komtvåa i Vasaloppet endast 3 sekunder från seger, hans egna ord: ”Det är jag så fruktansvärt nöjd med och det är verkligen en källa till motivation för framtiden”. Annars har han en seger i det Kinesiska Vasaloppet 2015 som främsta resultat. Han gjorde 2017 ett kanonlopp i La Sgambeda där han kom femma, sedan blev han sjuk, men i Vasaloppet 2017 gjorde han ändå ett bra lopp där han var med i toppklungan hela vägen in i Mora och slutade på 13:e plats, 18 sekunder från segraren.Har ”hängt med in” i de två senaste årens Vasalopp men han har gjort det riktigt bra och bara varit totalt 21 sekunder från segraren, förra året ledde han med 200 meter kvar av loppet… Impola har fått mer självförtroende efter förra årets succé, killen från Lekebergs kommun som är halvamatör, tränar ca: 600 timmar per år, gör det otroligt bra efter förutsättningarna. Urstark kille som lyft 125 kg i bänkpress. Jag gillar den godisälskande Impolas rad de senaste fyra åren: 90-64-13-2…bättre och bättre varje år lovar gott inför söndagens lopp!

47465007_2155721114467792_6016504206733606912_oNr 22 Anton Karlsson (kör i grön ledartröja för sprintcupen i Ski Classics). Förra säsongen hade han bara målsättningen att vinna den gröna tröjan (sprintcupen) och det gjorde han i överlägsen stil.Gjorde trots satsningen på den gröna tröjan förra året flera kanonresultat, femma i König Ludwig Lauf, sjua i Marcialonga, fyra i Toblach-Cortina och sexa i Jizerska Padesatka.I år är målsättningen att försvara den gröna tröjan men att också slåss om segern i några lopp, ett är Vasaloppet. Anton har satt upp målsättningen att vinna Vasaloppet inom tre år, kanske redan på söndag! Som han själv säger: ”Hellre etta i Vasan och 15:e i resten än femma i alla tävlingar”. Sundsvallssonen genomför i år sitt femte Vasalopp och sitt andra som enbart långloppsåkare. I förra årets Vasalopp hängde han med till det var ungefär 1 mil kvar men efter det tappade han rejält och i mål var han hela 3 minuter efter segraren Nygaard. Men det hade sin förklaring i förstörda luftrör, Anton hade blodsmak i första backen och han kände direkt att det skulle bli ett tufft lopp. I år har Anton varit lite upp och ner hela säsongen och inte alls visat någon form för att komma högt upp i Vasaloppet, en tolfteplats i Marcialonga är det bästa resultatet. Fyra förkylningar under säsongen är inte vad man vill ha… Han säger dock själv att han på träning under vissa pass känt att han varit bättre än någonsin, vi hoppas att han får fram detta på söndag och att han kan slåss högt upp. Segern i Bessemerloppet för två veckor sedan visar att formen är på väg.

Nr 3 Stian Hoelgaard är en väldigt duktig Vasaloppsåkare. Har en andraplats och två tredjeplatser i de tre senaste årens Vasalopp, endast totalt 5 sekunder från seger på 27 mils skidåkning och han har nu på riktigt tagit plats i Vasaloppseliten. Åker väldigt klokt genom hela loppet och det fattas inte mycket för att han ska kunna vinna. Han gör i år sitt sjunde Vasalopp och börjar bli så rutinerad man behöver vara för att kunna utmana om segern. Har dock åkt betydligt sämre i årets långloppsvärldscup jämfört med förra säsongen så formen är väldigt osäker. Hans rad i årets långloppsvärldscup skrämmer ingen: 12,22,29, 27 och 12 i Jizerska Padesatka. Men i sista långloppet var han bara 3,5 sekunder från segraren så formen kanske kommer nu till slut. Stian har nu några veckor satsat allt på Vasaloppet och jag tror att han kommer att göra årets absolut bästa lopp på söndag, men som sagt Hoelgaard har en väldigt osäker form.

Nr 44 John K Dahl har vunnit Vasaloppet 2014, 2016 och 2017. Alla hans segrar har kommit år då det gått ganska lugnt under resan mot Mora och slutat med en stor grupp in i Moraparken. Dahl har en grym långspurt och ingen i världen har kunnat åka så fort som John Kristian när man åkt 9 mil. Förra året var han sjuk i lite olika omgångar. Efter nyår kom också den riktiga chocken: ”Dahls karriär kan vara över!” Han hade drabbats av hjärtproblem med hjärtflimmer och opererat in en järnplatta som skulle hålla koll på hjärtat. Så det blev en 44:e plats förra årets Vasalopp. I år har det gått riktigt dåligt och han letar efter formen, 19, 45 och 30 i årets långloppsvärldscup är inte resultat som Dahl brukar ha. Men John Kristian har laddat stenhårt nu en månad bara för Vasaloppet och man kan inte räkna bort en kille som Dahl eller som förra årets Vasaloppssegrare Andreas Nygaard säger: ”Han är rå på dette löpet!”

Foto: Magnus Östh.

Kommentera gärna!