Jag har inte tillgång till stakmaskin – hur ersätter jag passen?

De flesta av våra adepter har tillgång till stakmaskin på gymmet eller hemma. Men inte alla. Här kan du läsa om hur du ersätter dessa pass.

Det finns många fördelar med att träna på en stakmaskin:

  • Du kan träna under standardiserade förhållanden
  • Du slipper kyla, regn, halka, mörker samt mot-, med- och kantvind
  • Du slipper nedförsbackar, vilket ökar säkerheten samt kan vara en fördel om du vill undvika att pulsen sjunker för lågt
  • Du kan ställa motståndet och enkelt variera mellan lätt och tungt
  • Träningen är oerhört mätbar, vilket är en fördel om du har referenser, eftersom det kan hjälpa dig att pressa dig hårdare och det gör att du enkelt kan stämma av formen med både hög och låg puls
  • Har du redskapet hemma är ställtiden minimal
  • I samband med lugnare pass eller vid upp- och nedvarvning kan du ringa se på gamla sändningar av skidlopp (eftersom det är dina favoritprogram…)

Passen på stakmaskin har blivit en tongivande del av Wickström Coaching. Det kan vi se på flödet i den slutna Facebook-gruppen samt i utvärderingarna att adepterna uppskattade passen på stakmaskin (en klar majoritet använder SkiErg från Concept 2). Vi ser också att Wickström Coachings grupp i appen ErgZone är flitigt använd.

Adepterna inspirerar varandra virtuellt på intervallpassen och de tävlar mot sig själva på testerna på 5000 meter.

Med hänvisning till resonemanget ovan inkluderar vi träning på stakmaskin i alla träningsprogram.

Men alla har såklart inte en stakmaskin. Här är två frågor vi fick:

  • Jag har inte tillgång till någon stakmaskin (tyvärr). Kan jag lösa det på något annat sätt, t ex staka rullskidor enligt beskrivning för stakmaskinsövningarna?
  • Har tittat på träningsprogrammet och ser till min fasa att det är Skierg-träning varje vecka. Snälla, säg att jag slipper den! Det måste väl vara lika bra att åka motsvarande pass på rullskidor? Eller? 

Svar:
Det går fint att följa programmen utan träning på stakmaskin. Ersätt gärna passen med motsvarande pass på klassiska rullskidor med enbart stakning. Många klarar inte att få upp pulsen lika högt på rullskidor, så det kan vara klokt att förlänga passen lite grann. Och kanske byta ut vissa intervallpass på stakmaskinen mot tuffa skidgångsintervaller, löpintervaller eller annan träningsform.

Kör gärna några fler intervaller jämfört med vad som står i schemat om du gör det på rullskidor. Tänk också på att du inte kan jämföra distansen. 5000 meter SkiErg tar för de flesta mellan 17 och 35 minuter. 5 km rullskidor går generellt fortare, oavsett hjul, så lägg på 50 procent på sträckan när du ska ersätta SkiErg-pass baserade på sträcka med rullskidpass.

Om du inte åker rullskidor kan du ersätta passen med skidgång/stavlöpning och ibland löpning, cykel eller annan träningsform. Kör gärna “stakskidgång” som du hittar i filmrummet för bättre överkroppsträning.

Till personen som ställde fråga 2) så behöver du ge det en chans till. Många förvånas över att träningen på stakmaskin ”faktiskt inte är så tråkig” när de kör passen i schemat. Tiden går ofta fort när det är intervaller. Tänk också på att en relation med en SkiErg har tre faser. 1) Hat. 2) Hatkärlek. 3) Kärlek. När du hamnar i tredje fasen är du i himmelriket.

Kommentera gärna!