Vad gör jag med träningsprogrammet om jag inte kan springa?

Vi har flera adepter som inte kan springa på grund av olika skador. Här kan du läsa om hur du anpassar träningsschemat om du inte kan genomföra löppassen.

Löpning är en bra träningsform för alla typer av konditionsidrottare. Det är en portabel aktivitet som du i stort sett kan utföra var som helst och när som helst.

Andra fördelar med löpning är att du bär upp din egen kroppsvikt och många har lätt för att få upp pulsen när de springer. Dessutom aktiveras delvis samma muskler i löpning som i diagonalåkning på skidor.

Med hänvisning till resonemanget ovan ingår det en del löpning i träningsprogrammen i Wickström Coaching.

Nyligen fick vi denna fråga:

Om jag inte klarar av att springa, vad kan jag göra istället som kan jämföras med löpning?

Svar:

Löpning är som sagt en bra träningsform, men absolut inget måste för att lyckas i skidspåret.

Cykling bra ersättningsträning, men även roddmaskin, crosstrainer, crawl (särskilt med paddlar), kajak och stående paddling är fina alternativ. Du kan också addera extra rullskidträning – klassisk eller skejt – men var försiktig med att stegra rullskidträningen för snabbt på våren. Och för mycket rullskidträning överlag kan vara ganska belastande för kroppen.

Vilken träningsform du ersätter löpningen med beror lite på förutsättningar och typ av pass. Ett lugnt pass tvåtimmarspass på roddmaskin kanske inte är så latjo. Där gör sig cykeln bättre, medan ”maskinerna” är utmärkta för kortare intervallpass.

En träningsform som många med löprelaterade skador glömmer är skidgång. Jag har genom åren haft många adepter som har kunnat gå uppför och nerför en backe med stavar och fått bra träning från det. Även om du inte klarar att springa kanske du klarar att gå med stavar? I så fall kan det vara en ersättning till intervallpassen i löpning. Eventuellt kan du också gå en längre kuperad slinga med stavar som ersättning till långa löppass av lugnare karaktär.

Ett annat alternativ för att få upp flåset är att köra “gå-intervaller” uppför på löpband.

/Erik

Kommentera gärna!