Favoriter Vasaloppet 2020 – herrklassen

Här kommer en text skriven av Lars Behrenz om favoriterna i Vasaloppets herrklass.

 1. Inför Vasaloppet – Herrklassen

I förra årets Vasalopp var det två lag som totalt krossade allt motstånd, det var Team Ragde Eiendom, de kör i år i en grå-svart-orange dräkt och i laget ingår: Anders Aukland, Petter Eliassen, Andreas Nygaard, Tord Asle Gjerdalen, Oskar Kardin och Joar Thele och det var framförallt Team Koteng, de åker i en gul dräkt och i år består laget av: Stian Hoelgaard, Chris A Jespersen, Andrew Musgrave, Torleif Syrstad och Tore B Berdal.

Det finns några svenska lag som väldigt gärna skulle vilja få en seger. Det främsta svensklaget och som faktiskt år efter år slåss om den totala slutsegern i långloppsvärldscupens lagtävling är Lager 157. De har en svart-vit dräkt och i laget ingår på herrsidan: Marcus Johansson, Emil Persson, Öyvind M Fjeld, Andreas Holmberg och elitmotionären/VD lager 157 Stefan Palm.

Andreas Nygaard, vinnare Vasaloppet 2018.
Andreas Nygaard, vinnare Vasaloppet 2018.

Tre andra svenska lag som klarar sig bra, de hade 5 topp 30 åkare i förra årets Vasalopp, och som kommer att synas i TV-rutan under Vasaloppet på söndag är: Team Ramudden, de åker i en senapsgul dress och här ingår: Johannes Eklöf, Max Novak, Olle Jonsson och Johan Persson, Team Serneke, de åker i en grön-svart dräkt med tourkos mössa och här ingår: Anders M Höst, Bob N Impola, Jimmie Johnsson, Pontus Nordström och Ludwig Tärning och Team Igne, som åker i blå-vit dräkt och i laget ingår: Niklas Henriksson, Klas Nilsson, Johan Lövgren och de har den trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink som Teamchef.

Vasaloppet har en stor elitgrupp, i år står ca: 250 herrar i elitledet, och konkurrensen är stenhård. Att komma bland de bästa kräver extremt mycket, en heltidssatsning på långlopp, typ bland de allra bästa i världen på långlopp!

Jag väljer i detta sammanhang att räkna fram en totalbild av Vasaloppets bästa genom tiderna med hjälp av att återge topp-tre placeringar. Mora-Nisse är kungen och de fyra bästa är svenskar. Norrmännen har bara en kille med på tio-i-topp listan, än så länge…

Tabell. Alla tiders bästa Vasaloppsåkare*

Placering Namn Poäng
1. Nils Karlsson, IFK Mora 29
2. Janne Stefansson, Sälens IF 23
3. Daniel Tynell, Grycksbo OK 16
4. Oskar Svärd, Ulricehamns IF 14
5. Arthur Häggblad, IFK Umeå 13
5. Jörgen Aukland, Norge 13
7. Jan Ottosson, Åsarna IK 12
8. Sixten Jernberg, Lima IF 11
8. Jörgen Brink, Hudiksvalls IF 11
8. Anders Törnkvist, IFK Mora 11
11. Bengt Hassis, Orsa IF 10

* 3 poäng till ettan, 2 till tvåan och 1 poäng till trean.

Elittävlingen i Vasaloppet och i hela långloppscirkusen har förvandlats till ”öppna norska mästerskapen” de senaste åren (hua! 77 norrmän ställer upp i elitledet i år…). Väljer man att fokusera på pallplatser i Vasaloppet (topp 3) så har Norge tagit 17 av 21 möjliga pallplatser från 2013-2019. Det är endast fyra killar som förutom norrmän kunnat komma in bland de tre bästa i Vasaloppet de senaste sju åren, Jörgen Brink, Bob Niemi Impola, Stanislav Rezac och Daniel Tynell.

Ur tabellen framgår det att hela 6 av de 7 högst placerade i årets totala långloppsvärldscup kommer från Norge, 4 svenskar är dock bland de tio bästa. Bland de femton bästa är det åtta norrmän, fem svenskar, en finne och en ryss.

Norsk dominans men svenskarna har tagit ett stort steg i år! I ett lagperspektiv dominerar Team Ragde Eiendom med 3 bland de 6 bästa. Svenska Lager 157 gör det otroligt bra i år, även på herrsidan, och har alla sina 4 manliga elitåkare bland de 13 bästa.

Tabell. Resultat från Visma Ski Classics 2019/20, långloppsvärldscupen, Herrar.

Pl. Namn Li-vigno

 

La

Veno-sta

Kaiser Maxi-milian Lauf La Dia-gonela Marcia-longa To-blach-Cortina Jizerska Pade-satka Total-poäng
1. A.Nygaard (N) 9 11 2 5 4 1 1 1090
2. T.A.Gjerdalen(N) 6 6 6 2 2 9 5 960
3. M.E.Pedersen (N) 2 3 9 20 5 7 4 903
4. S.Hoelgaard (N) 3 8 5 4 8 5 10 885
5. M. Johansson (S) 4 9 3 6 13 3 8 869
6. P.Eliassen (N) 11 2 Sjuk 30 3 2 3 822
7. V.Thyli (N) 5 4 4 17 7 11 9 790
8. E.Persson (S) 1 15 1 Sjuk 30 12 25 703
9. M.Novak (S) 18 5 7 18 16 4 6 696
10. O.Kardin (S) 14 10 16 14 22 6 2 680
11. A.Lusuua (F) 8 12 10 Sjuk 7 10 11 575
12. Ö.M.Fjeld (N) 10 13 13 13 21 23 12 563
13. A.Holmberg (S) 7 27 11 Ej Start 6 13 20 539
14. T.B.Berdal (N) 22 Sjuk 27 8 1 Sjuk 19 508
15. A.Shemiakin (R) 26 14 8 3 12 Ej Start Ej Start 474

N=Norge, S=Sverige, R=Ryssland och F=Finland.

Vasaloppet 2019

Hur gick det i förra årets Vasalopp? Mycket snö, 3-5 cm i spåret, kraftig motvind och -4 grader gav mycket tuffa förhållanden. Det gick väldigt trögt i snö och motvind genom hela loppet. Med tanke på det var det inte konstigt att dröjde länge förrän det blev fart på tillställningen, de bästa försöker bara åka så energieffektivt som möjligt.

Tore Berdal, vinnare Vasaloppet 2019. Foto: Vasaloppet.
Tore Berdal, vinnare Vasaloppet 2019. Foto: Vasaloppet.

En väldigt stor grupp hängde med väldigt länge, eller som Blomqvist sa i SVT: ”som en måndagsmorgon på Essingeleden”. De stora stjärnorna tog det väldigt lugnt första halvan av loppet och fram till Smågan kunde man i TV se Berdal och Gjerdalen ligga och snacka med varandra och glida fram på plats 200 ungefär.

Lite fart blev det precis fram till kontrollen i Mångsbodarna där Anton Karlsson och Andreas Nygaard fajtades om poäng i sprintcupen i Ski Classics. IF Hallbyåkaren Johannes Eklöf stack iväg strax före Risberg och vann det spurtpriset med 24 sekunder, men han hänger sedan bara med in till Mora på en 49:e plats.

Lugn åkning mellan Risberg och Evertsberg. Rezac (vem annars?) vinner Bergspriset och det är hög fart in mot kontrollen för både Andreas Nygaard och Anton Karlsson sätter fart för att kontrollera varandra ifråga om sprintpoäng i Ski Classics.

När Lundbäcksbackarna startar har alla favoriter tagit sig upp långt fram och så blir det hela vägen in till Mora. Andreas Holmberg, Chris A Jespersen och Oskar Kardin kör hårt uppför Lundbäcksbackarna och får en lucka men fram till kontrollen i Oxberg är det en stor ledargrupp igen. Morten E Pedersen kör stenhårt nästan hela vägen mellan Oxberg och Hökberg men han har väldigt svårt att gå loss i den kraftiga snön och motvinden och vid Hökbergskontrollen är det 35 killar i tätklungan.

Pedersen fortsätter att ösa på efter Hökbergskontrollen och han får lite hjälp då och då av t.ex. Kardin. Efter Hökberg börjar det blir riktigt tufft i dessa multisportvasaförhållanden, eller med Nygaards ord: ”efter 3 timmar börjar happy hour – det gillar jag!”. Ingen ville ligga först mellan Hökberg och Eldris – eller som Blomqvist sa i TV ”att ligga först nu är lika populärt som att bli vald till en styrelseplats i en idéell förening, hamnar man där så blir man kvar för alltid…”.

Stian Hoelgaard och Petter Eliassen försöker rycka några gånger men de kommer inte loss och i Eldris är det ungefär 30 killar i tätklungan. Eliassen försöker lite grann efter Eldris, men han kommer inte loss utan Anders Aukland täpper hela tiden igen de små luckor som blir.

Med 5 kilometer till mål avgörs Vasaloppet 2019 då hela Team Koteng går upp i tät och sedan släpper de iväg Berdal som sedan åker in mot Mora med ungefär 10 sekunders ledning. Dahl-Syrstad-Jespersen-Hoelgaard gör ett jättejobb och bromsar försöken att jobba ifatt. En riktig taktikseger styrd av teamkaptenen för Team Koteng John K Dahl.

Intressant är att bland de 12 tolv bästa är det 6 från Team Ragde Eiendom och 5 från Team Koteng, de två lagen är totalt överlägsna och var på en helt annan nivå under de sista 5 kilometrarna av Vasaloppet 2019. Team BN Bank försökte bädda för storstjärnan Petter Eliassen men det gick inte att komma loss i de väderförhållanden som var.

Så slutade Vasaloppets herrklass 2019

 1. Tore B Berdal , (Norge, (N)), 4.39.15
 2. Stian Hoelgaard, (N), +0,11
 3. Torleif Syrstad, (N), +0,12
 4. Andreas Nygaard, (N), +0,13
 5. Tord A Gjerdalen, (N), +0,13
 6. Stanislav Rezac, (Tjeckien), +0,13
 7. Anders Aukland, (N), +0,14
 8. Öyvind M Fjeld, (N), +0,14
 9. Oskar Kardin, (Sverige), +0,14
 10. Chris A Jespersen, (N), +0,14

Svenska hopp inför Vasaloppet 2020

En Norrman har vunnit Vasaloppet de senaste sju åren, senaste svensk att vinna var Jörgen Brink 2012. Norrmännen har minst 10 åkare av riktigt hög klass som kan sluta som segrare i årets Vasalopp. OBS! 2019 var det sämsta svenska resultatet någonsin med bara en svensk bland de tio bästa, Oskar Kardin kom nia.

Öppet Spår söndag 2020. Foto: Vasaloppet.
Öppet Spår söndag 2020. Foto: Vasaloppet.

Det känns som att det måste komma en vändning i år för att elittävlingen ska få lite mer nerv. De svenska åkarna tränar hårt hela året men kommer in på platser mellan 15-50, jag hoppas och tror på en positiv förändring i år, det måste bli ensiffrigt nu för fler än Kardin! Jag tror våra största hopp i 2020 års Vasalopp är: Startnummer 22 Emil Persson, nr 32 Andreas Holmberg, nr 33 Max Novak och nr 48 Marcus Johansson.  

Efter dessa fyra finns det några svenska åkare till som kan slåss om en topp tioplacering om allt stämmer mellan Sälen och Mora.

Nr 9 Oskar Kardin visade fin form i avslutningen av långloppsvärldscupen inför Vasaloppet där han kom tvåa i Jizerska Padesatka. Har kommit: tia, tia, elva och nia i de fyra senaste Vasaloppen. Fem gånger har Oskar varit bland de tre bästa i långloppsvärldscupen men han har ännu ingen seger. Kardin skulle vara ett av Sveriges absolut främsta hopp i årets Vasalopp men fick hjärnskakning för 2 veckor sedan så nu är det mycket osäkert om han kommer till start på söndag.

Nr 30 Bob Niemi Impola gjorde sitt livs lopp 2018 då han kom tvåa i Vasaloppet, endast 3 sekunder från seger. Har inte visat någon sådan form efter det, hängde med till Eldris förra året men sedan började han få det tufft och han kom in på en 30:e plats. I år har han kommit 17:e som bäst i långloppsvärldscupen. Han ledde Vasaloppet 2018 med 200 meter kvar, kan han nå den klassen i år?

Nr 49 Johannes Eklöf kör i år för första gången i långloppsvärldscupen och IF Hallbyåkaren gör det bra, tolva i Kaiser Maximilian Lauf som bäst. Gör sitt femte Vasalopp och jag har en god känsla att det kan bli ett roligt Vasalopp för Eklöf.

Startnummer 20 Niklas Henriksson som kör för Team Igne och som i sitt första Vasalopp förra året gjorde det riktigt bra som tredje bästa svensk på en 20:e plats. Den före detta skidorienteringsvärldsmästaren var 1 minut efter vinnaren Berdal ifjol och det ska bli riktigt spännande att se vart det tar vägen i år, kommer han att ta ett steg upp och slåss ännu högre upp nu när han har erfarenhet av ett Vasalopp och när han fått hjälp av den trefaldige Vasaloppsvinnaren Brink med årets säsongsupplägg och taktiken under söndagens lopp?

Det finns ett stort gäng killar till som tränat och tävlat i långloppscupen och/eller i Sverige ett år för denna dag och som kommer ge allt för en topplacering i Vasan. Ni som sitter framför TV:n kan följa täten väldigt bra och då kommer ni se dessa killar ligga långt fram i loppet:

nr 25 Erik Melin Söderström, nr 29 Johan Lövgren, nr 36 Nils Persson, nr 39 Gustav Niord, nr 40 Henrik Alm, nr 43 Jimmie Johnsson, nr 47 Alfred Buskqvist, nr 54 Ludvig Tärning, nr 68 Gabriel Höjlind, nr 135 Pontus Nordström, nr 138 Johan Persson och 240 Gabriel Thorn.

Det nämnda gänget är killar som tränar typ varje dag och jag är säker på att varje dag tänker de på Vasaloppet. I deras drömmar kommer de högt upp i Vasaloppets resultatlista. Riktigt duktiga skidåkare som aldrig får så mycket uppmärksamhet, men i Vasaloppet där syns killarna en gång per år i TV-rutan.

En riktigt rolig outsider, som ger 150 gånger pengarna som vinnare, och som kan komma topp tio om allt stämmer är nr 23 Klas Nilsson. Klas är en rutinerad kille som kommit i mål i hela 10 Vasalopp. Förra årets 23:e plats är hans bästa resultat men i år känns han hetare än någonsin. I år satsar han hårt och kör i långloppsvärldscupen där han avslutat bra med placeringarna: 10,15 och 16 i de tre senaste loppen. Vann i år 7-mila i utklassningsstil, 4 minuter före klubbkompisen Niklas Henriksson och den trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink. 

Mina 12 favoriter till Vasaloppets herrklass 2020:

Nr 22 Emil Persson (kör i rosa ledartröja för ungdomscupen) är en ung långloppsstjärna i Lager 157´s stall. Gör sin femte Vasaloppsstart på söndag. Efter sin första riktiga långloppssatsning förra året kom han 2019 in som femte bäste svensk i Vasaloppet på en 22:a plats, knappt 2 minuter från segern. I år är jag säker på att han når ett betydligt bättre resultat.

Den 1 december 2019 bröt han en lång svensk förbannelse då en svensk för första gången sedan 2014 vann ett Ski Classics lopp. Emil har gjort stora framsteg på träning under en period och från Lager 157 gänget har det kommit förhoppningar om en framtida stjärna, men han har slagit igenom redan i år. Väldigt klok och åker taktiskt moget trots att han bara blir 25 den 5 april i år.

Persson har vunnit två lopp i årets långloppsvärldscup och han ligger åtta i totalcupen. Hans båda segrar är en otroligt stark prestation som är det bästa någon svensk längdskidåkare på herrsidan gjort denna säsong. Han kommer ge allt för en seger på söndag och han har visat i år att om han är med in på upploppet då kan han slå hela långloppseliten i en spurt. Det kommer bli den avgörande frågan, orkar Persson hänga med när norrmännen börjar köra hårt för en utbrytning under loppet? Är svaret ja på den frågan är det kanonläge för en svensk seger för första gången sedan 2012 i Vasaloppet.

Eller med hans egna ord: ” – Det är ett lopp som passar mig bra för det är ganska flackt. De senaste åren har det varit en klungspurt, det passar mig ännu bättre. Spurten har varit min styrka genom hela skidkarriären. Är jag med in mot mål så vet jag att jag har en bra chans att vinna.”

Nr 2 Stian Hoelgaard är en otroligt duktig Vasaloppsåkare. Stian har kommit: 2, 3, 3 och 2:a i de fyra senaste Vasaloppen så här finns det motivation till att ge allt för att äntligen komma högst upp denna gång. Åker väldigt klokt genom hela loppet och det fattas inte mycket för att han ska kunna vinna.

Han gör i år sitt åttonde Vasalopp och Stian är så rutinerad man behöver vara för att vinna Vasaloppet. Har sett otroligt stark ut fyra år i rad i Vasaloppet och rent logiskt känns det som att det är Hoelgaards tur att vinna 2020. På söndag tror jag att Team Koteng kommer att hjälpa Stian – det är hans tur i år.

Var en extremt lojal soldat både 2018 och ifjol och hjälpte Berdal fram till seger men i år måste han få ge allt för att han själv ska få vinna, hela laget borde hjälpa honom fram. Trots att Hoelgaard ligger i toppen på långloppsvärldscupen, där han ligger totalfyra och årets resultat är: 3,8,5,4,8,5 och 10, har han aldrig vunnit ett Ski Classics lopp.

Här ligger hans minus, har han verkligen den mentala styrkan att kliva högst upp? En annan fråga är dock om de andra lagen har något att sätta emot eller får di gule styra och ställa i år också och då bära fram Hoelgaard till en otroligt välförtjänt seger?

Nr 1 Tore B Berdal har gjort två kanonlopp de senaste Vasaloppen. 2018 satte han färg på loppet med en riktigt fin soloutbrytning med två mil kvar där han bara körde ifrån tätklungan, utbrytningen fångades in med 4 kilometer kvar och han slutade 21:a…

Förra året fick Berdal sin efterlängtade seger i Vasaloppet efter en taktisk triumf av Team Koteng som med fem kilometer kvar tog upp hela laget i front och sedan lät de Berdal gå iväg samtidigt som Dahl-Syrstad-Jespersen-Hoelgaard bromsade den jagande klungan väldigt snyggt. Berdal gjorde ett jättejobb när han drog ifrån och höll hela vägen. Han är fantastiskt stark och han kan göra om detta igen för när han har satt fart efter 7-8 mil de senaste två åren då har han kört ifrån resten av långloppsvärldseliten.

Efter att den 32-årige Berdal satt färg på Vasaloppet två år i rad och han har även vunnit Marcialonga i år är han även i år en kille som kan vinna på söndag. Gillar snöiga Vasalopp och det verkar bli snö och motvind igen… Förra året gav han 35 gånger pengarna i år är han en av huvudfavoriterna till 10 gånger pengarna. Vi får se vad Team Koteng har för plan, de borde köra för Hoelgaard.

Nr 4 Andreas Nygaard (kör i gul ledartröja för totalcupen Ski Classics) gör i år sitt åttonde Vasalopp. Nygaard är för närvarande långloppskungen med en totalseger förra året och ledning även i år i långloppsvärldscupen. 2017 kom Nygaard tvåa i Vasaloppet slagen med en tåspets av John K Dahl, 2018 vann han mycket övertygande och förra året blev det en fjärdeplats (vilket framgår av startnumret, startnummer 1-100 anger förra årets placering, har man över hundra i startnummer: startade man inte förra året, kom man inte i mål förra året eller så kom man inte bland de 100 bästa).

Hade inte riktigt krafterna på slutet förra året att hjälpa till när inte Aukland/Fjeld lyckades ta in något på den utbrytande Berdal som stack 5 kilometer från mål. Körde en del för spurtpriserna i Mångsbodarna och i Evertsberg och det kostade nog för mycket kraft som han hade behövts på slutet.

I år är frågan, hur ska man kunna slå ”Oxen”? I de två senaste loppen i långloppsvärldscupen har han varit brutalt överlägsen. Om det kommer in tio man på upploppet och en av dom är Emil Persson blir det en grym match om segern, om Emil inte är med in har Nygaard har en stor chans att ta sin andra seger på söndag. Men man ska aldrig säga aldrig, i Vasaloppet måste allt stämma: form, skidor och löpningsförlopp så det kan mycket väl bli en outsider eller en skräll som vinner. 

Nr 14 Petter Eliassen vann Vasaloppet 2015. En otroligt stark långloppsåkare som vunnit långloppsvärldscupen både 2015 och 2016. Kallades då inte för inte för ”kungen av långlopp”. Gjorde comeback förra året efter ett år med studier och arbete. Kör i år för Superteamet Team Ragde Eiendom. Eliassen har gjort det fantastiskt bra två år i rad nu, hans seger i Marcialonga 2019, där han helt enkelt ”ställde av” hela fältet en efter en, var nog det värsta jag sett i långloppshistorien!

Trebarnspappan såg också ut som ”en miljon” genom hela Vasaloppet när han vann 2015 och han dominerade det totalt. Vasaloppen 2016 och 2017 gick det inte lika bra, men då hade han haft sjukdomsproblem precis före de båda loppen och ifjol var vädret tufft för Eliassen. Hans taktik är likadan hela tiden, full fart från start till mål.

Han har en grym motor men frågan är om inte minst ett tiotal åkare kan hänga med bakom honom i år och då blir det problem, för Petter vinner inte en spurt, hans måste gå loss före moraparken. Förra året blev det snö och motvind och då gick det inte att köra ifrån hela fältet i år blir det full fart i dalaskogarna, blir det likadant i år så vinner inte Eliassen.

Formen verkar dock finnas där nu och Eliassen vann i lördags 5-milsloppet Arctic Alta Skirace med över 4 minuter före självaste Nygaard! Ska bli väldigt intressant att se hur urstarka Team Ragde Eiendom tänker lägga upp taktiken i årets Vasalopp. Lagtempo efter första backen i 87 kilometer eller från och med Lundbäcksbackarna och sedan försöka tapetsera pallen?

Vasaloppet 2018. Starten. Foto: Vasaloppet.
Vasaloppet 2018. Starten. Foto: Vasaloppet.

Nr 48 Marcus Johansson är med i det mycket starka Lager 157. Har kört 11 Vasalopp med en 15:e plats 2016 som bästa resultat och en 48:e plats ifjol. Jag är dock rätt säker på att detta år blir det bästa för ”Podium Mackan” (två pallplatser ger nytt namn) som har slagit igenom och blivit en skidstjärna i år.

Hade man sagt till den tidigare Marcus Johansson, eller ”Snygg Mackan” som han tidigare kallades av sina lagkompisar, hösten 2019 att han 2020 skulle komma: 4,9,3,6,13,3 och 8 i de sju första loppen i långloppsvärldscupen hade han trott man var knäpp. Vilket helt underbart genombrott – helt plötsligt händer det och man är där.

Jag tror genombrottet beror på att han tränat med Öyvind Moen Fjeld och har känt att han är minst lika bra och ”om Fjeld är med i världstoppen så kan jag också”. Istället för att få negativa tankar under loppen kommer positiva tankar fram och han har fått ut max av sin stora kapacitet. Tror han kommer göra ett kanonlopp på söndag och en plats bland de fem bästa är helt klart inom räckhåll, kommer han högst upp är sagan om att allt är möjligt ett faktum.

Nr 10 Chris A Jespersen hade sin starkaste period som traditionell skidåkare 2013/2014 då han kom tvåa på tremilen i Davos och han blev den säsongen totaltvåa i Tour de Ski. Sedan 2017 kör han enbart i långloppsvärldscupen och den 18 januari i år kom den första segern då han utklassade alla i La Diagonela.

Visade i förra årets Vasalopp hög klass då han slet enormt för att hjälpa Berdal att hålla undan till seger. I år ställer han upp som en outsider till segern. Är extremt ojämn, har varit anmäld till Vasaloppet fem gånger och hans utfall är: bröt, kom inte till start, bröt, 67 och 10…och hans fyra lopp han fullföljt i årets långloppsvärldscup är också väldigt upp och ner: 12,31,1 och 10. Men loppet i La Diagonela var årets utklassning så har han den formen på söndag får de andra se upp för denne charmige gutt.          

Nr 5 Tord A Gjerdalen är en av de allra bästa långloppsåkarna genom tiderna med 2 totalsegrar i långloppsvärldscupen och t.ex. 3 segrar i Marcialonga, han ligger tvåa i totalrankingen från 2011. I år är hans placeringar i långloppsvärldscupen: 6-6-6-2-2-9-5. Tore har dock inte vunnit ett lopp sedan 2018. Gjerdalen har varit inne på upploppet med den absoluta täten i Vasaloppet fyra år i rad: 2016, 13 sekunder från segraren, 2017, 1 sekund från segraren, 2018, 6 sekunder från segraren och förra året var han 13 sekunder efter segraren Berdal i mål.

Så nära, så nära hela tiden men ännu ingen seger. Att Gjerdalen ännu inte varit topp 3 i Vasaloppet tror jag beror på att Vasaloppet är lite för mycket stakåkning på flacka partier och för lite backar på slutet för denne ”glade gutt”. Det finns en enorm motivation, frågan är bara hur han ska vinna – han måste ha en taktik som hela hans lag ställer upp på, typ gå för allt vad tygen håller 1-2 mil från mål och sedan bara köra, han har inte riktigt spurten efter nio mil för att vinna – femma som bäst i Vasaloppet visar det, t.ex. är Persson, Nygaard och Hoelgaard betydligt vassare i spurten.

Tord fyller 37 i augusti så detta är kanske sista chansen att bli en Vasaloppssegrare, han kommer ge allt på söndag och vi får se hur långt det räcker.

Nr 33 Max Novak är en sprintåkare som gör sin första riktiga långloppssatsning i år. Det är också under det senaste året som Novak plötsligt tagit enorma steg i sin utveckling. Mycket beroende på att Novak börjat samarbeta med Mattias Reck, mer känd som tränare för proffsstallet Trek-Segafredo – i cykel, t.ex. tränar Novak 15-20 timmar/vecka även under säsong.

Vilken succésäsong han haft får man säga, Novak ligger delad etta i sprintcupen och han har varit så bra som: fyra, femma och sexa totalt som bäst, ligger totalnia i hela långloppsvärldscupen på sitt första år, grymt bra. Tror dock att Vasaloppet är lite för långt för Novak och han kommer nog försöka ta sprintpoäng i Mångsbodarna och i Evertsberg och då är man borta från slutsegerdiskussionen.

Men om Novak kör för seger och struntar i spurtpriser så har han visat att han är riktigt stark och kan komma högt upp. Är en riktigt duktig spurtare så är han med in i moraparken kan han ställa till men en riktig skräll på söndag!

Nr 8 Öyvind M Fjeld är en urstark lojal kämpe som år efter år har gett allt för att andra i hans tidigare lag Team Santander/Ragde Eiendom ska vara med och slåss om segern. I år har han lämnat Auklandgänget och tävlar för svenska Lager 157.

Det ska bli väldigt spännande att se vad Öyvind kan göra nu när han kanske får en lite annorlunda roll. Kom åtta förra året, bara 2 sekunder från andraplatsen, 4-14-13-8 är hans resultat i Vasaloppet som hjälpryttare de senaste fyra åren och att han då ger 80 gånger pengarna på oddset känns högt, en spelbar skräll!

Nu tror jag också han får gå för seger om läget blir det rätta, tror dock att hans huvuduppgift blir att hjälpa Emil Persson komma till Mora med täten, ska bli spännande att se om det är Lager 157´s huvudplan för att vinna Vasaloppet. Fjeld är en oerhört stark kille som bör gå iväg i en utbrytning för att vinna, vinner inte en spurt. Så vi får se om vädret tillåter en offensiv körning mellan Sälen-Mora, då kan det bli en ”halvseger” för Sverige i och med att Fjeld tävlar för svenska Lager 157.

Nr 32 Andreas Holmberg spände bågen förra året och körde allt vad han kunde i Lundbäcksbackarna så snön yrde men det tog slut efter det. Har mer rutin nu och Andreas har kört bra i år med en sjätteplats i Marcialonga som bästa prestation. Ligger på en 12:e plats i den totala långloppsvärldscupen.

Gjorde ett kanonlopp i Kaiser Maximilian Lauf 2018 där han kom 2:a efter en fin utbrytning. Har efter det varit topp tio 4 gånger i långloppsvärldscupen. Är dock lite osäker på hans Vasaloppsklass, en 30:e plats som bäst och Lager157 åkaren bröt Vasaloppet 2018 och kom 32:a ifjol. Men Moraåkaren kommer ge allt han kan på söndag och jag hoppas på en ”ensiffrig” placering, men som sagt orkar han nio mil?   

Nr 133 Maxim Vylegzhanin gör en mycket intressant start i årets Vasalopp. En riktig världsstjärna från den traditionella skidåkningen med VM-guld på 30 km 2015 i Falun och OS-silver på 5-milen 2014 i Sotji hemma i prisskåpet (totalt har han 8 VM- och OS-medaljer). Det finns dock en mörk sida också… Efter Sotji-OS blev Maxim först livstidsavstängd för doping men friades senare.

I sitt sista lopp som traditionell längdskidåkare kom han tvåa på 2019 års femmil i Holmenkollen. Denna säsong kör han bara långlopp och han gör det bättre och bättre, t.ex. kom han nia i La Diagonela och elva i Marcialonga. Tror han kommer få problem med taktiken som förstagångsåkare och utan ett rutinerat lag i ryggen, dessutom tror jag kanske inte att 9 mil stakåkning och dessutom i klassisk stil är hans starkaste gren.

Men den 37-årige Vylegzhanin är en riktig klassåkare som i år satsat allt på långlopp och han har en bra spurt så alla får se upp om han är med in i moraparken Skulle det bli rysk seger på söndag för första gången sedan Ivan Garanin vann 1977 blir det en rejäl skräll till 60 gånger pengarna.

 

En, av många, helt otroliga prestationer i årets Vasalopp gör Startnummer 1050, startar alltså i led 1, Zebastian Modin, som är helt blind, genom att åka 9 mil i mörker. Zebastian har 2 VM guld, 3 VM silver, 2 VM brons, 3 OS silver och 2 OS brons från tävlingar för funktionshindrade. Modin ledsagas i dalaskogarna av tre väldigt starka åkare: Jerry Ahrlin (har gått i mål i 16 Vasalopp, tvåa två gånger och vinnare av den totala långloppsvärldscupen en gång), Emil Jönsson Haag (Bronsmedaljör både i VM och i OS i sprint) och Robin Bryntesson (3 junior VM guld i sprint och en världscupsseger i lagsprint med Emil, Robin har fullföljt 6 Vasalopp med en 12:e plats 2009 som bäst).

Om ni inte ska åka loppet utan ska se loppet från TV-soffan. Ställ väckarklockan så ni vaknar tidigt, 07.30 söndagen den 4 mars börjar tv-sändningen (sedan 1991 går starten 8.00), SVT1 (kan också ses på webben eller i mobilen samma tid, SVT Play, vill ni bara se elit så får ni köpa Streamad sändning från Ski Classics eller titta på NRK).

Koka: blåbärssoppa, kaffe och gröt, bre några mackor och så gör ni som jag och lägger till att baka en plåt bullar också vid 6…Lukten av nybakade bullar och nykokt blåbärssoppa ger en grym inramning till denna högtidsstund. Läs igenom denna Vasaloppsanalys en gång till, medan bullarna jäser, och ni är väl förberedda för en av årets sporthöjdpunkter.

/Lars Behrenz

Kommentera gärna!