Favoriter Vasaloppet 2020 – damer

Här kommer en text skriven av Lars Behrenz om favoriterna i Vasaloppets damklass.

  1. Inför Vasaloppet – damklassen

1923 i det andra Vasaloppet genom tiderna genomförde Margit Nordin från IFK Grängesberg loppet på 10,09,42, vinnaren åkte på 6,32,40 så i mina ögon är 10 timmar i de förhållanden som rådde 1923 och med de skidor som användes en bra tid. Men detta var före det att Vasaloppet också blev ett motionslopp, det var enbart en elittävling.

Efter Vasaloppet 1923 bestämde loppets ledning att damer inte skulle få åka Vasaloppet. Efter att ett antal kvinnor åkt loppet i smyg på 60- och 70-talet iklädda lösskägg och andra utklädningar bestämde man sig för att kvinnor från och med 1981 skulle få åka Vasaloppet, Meeri Bodelid var först i mål av damerna det året.

Det dröjde dock till 1997 innan man hade en egen officiell damklass. Räknar man från 1997 får vi följande topplista genom tiderna bland damerna om vi använder topp 3 placeringar (3 poäng för seger, 2 poäng för en andraplats och 1 poäng för en tredjeplats).

Tabell. Vasaloppets bästa damåkare 1997-2019

1. Sofia Lind Sverige/Åsarna IK 22
2. Britta Johansson Norgren Sverige/Sollefteå Skidor IF 12
3. Jenny Hansson (Grip) Sverige/Östersunds SK 10
4. Sandra Hansson Sverige/Uddevalla IS 9
5. Ulrica Persson Sverige/SK Bore 8
5. Laila Kveli Norge 8
7. Christina Paluselli Italien 6
7. Svetlana Nagejkina Ryssland 6
7. Lina Korsgren Sverige/Åre längdskidklubb 6
10. Susanne Nyström Sverige/Piteå Elit SK 5
10. Katerina Smutna Tjeckien 5

De senaste 20 åren har Sverige klarat sig väldigt bra i långloppsvärldscupen för damer med totalsegrar för Jenny Hansson (Grip), Sandra Hansson och Britta Johansson Norgren. Britta har vunnit 21 segrar i Ski Classics och har därmed vunnit flest segrar i långloppsvärldscupen Ski Classics genom tiderna alla kategorier. Med fyra raka totala långloppstitlar framstår hon som en gigant. D

amklassen i långloppsvärldscupen är ganska liten men den blir starkare år för år och denna säsong finns det 69 kvinnor som startat i elitklassen i någon av de tävlingar som ingår i Ski Classics och erhållit poäng.

Tabell. Resultat från Visma Ski Classics 2019/20, långloppsvärldscupen, Damer.

Pl. Namn Li-vigno

 

La Veno-sta Kaiser Maxi-milian Lauf La Dia-gonela Marcia-longa Tob-lach Cortina Jizerska Pade-satka Total-poäng
1. B.J.Norgren (S) 1 2 2 4 6 1 1 1275
2. K.V.Gjeitnes (N) 3 3 6 2 1 2 4 1175
3. K.Smutna (T) 2 5 5 3 7 4 5 1010
4. A.Ö.Slind (N) 4 1 3 1 2 18 Bröt 999
5. L.Korsgren (S) 7 6 1 Sjuk 3 5 3 925
6. E.Fleten (N) 5 4 9 7 5 9 2 905
7. I.Dahl (S) 15 11 4 6 4 8 6 804
8. S.Elebro (S) 23 8 8 9 8 11 10 671
9. J. Larsson (S) 11 9 10 Sjuk 9 13 7 612
10. T.K.Murud (N) 10 13 7 5 17 10 Sjuk 602
11. R.Lacroix (Fr.) 8 10 19 14 18 7 11 583
12. H.Heiskanen (F) 16 14 18 13 16 17 8 543
13. A. Rygalina (R) 7 9 14 11 15 Ej Start Ej Start 452
14. M.Pajala (S) 12 18 Sjuk 15 14 19 12 444
15. L.Kveli (N) 6 Sjuk 16 10 Ej Start 14 Ej Start 418

N=Norge, S=Sverige, F=Finland, Fr.=Frankrike, R = Ryssland och T=Tjeckien.

I årets damklass i Ski Classics är det Sverige som är starkast med ettan och totalt fem kvinnor bland de tio bästa. Norge är inte lika starka som i herrklassen men de har ändå 5 åkare bland de 15 bästa.

Nu står det största loppet för långloppstjejerna för dörren och det kommer bli åka av i dalaskogarna. Det är ungefär 30 damer som startar i elitledet i år och de startar tillsammans med killarna. Damernas lopp skiljer sig rätt mycket jämfört med herrarna i och med att eliten är mer utspridd bland damerna.

Det kommer då att handla väldigt mycket om att hitta bra ryggar för damerna där de kan dras med herrar som håller ett högt men inte för högt tempo. Ser man på hur säsongen utvecklat sig är det fem damer som sticker ut som huvudfavoriter till årets Vasaloppsseger och jag är väldigt säker på att vinnaren på söndag finns bland:

”Mina 5 favoriter i Vasaloppets damklass 2020”.  

Britta Johansson Norgren vinner Tjejvasan 2020. Foto: Vasaloppet.
Britta Johansson Norgren vinner Tjejvasan 2020. Foto: Vasaloppet.

Startnummer 501 Britta Johansson Norgren (åker i den gula ledartröjan för långloppscupen Ski Classics) från Lager 157. Britta är en fantastisk skidåkare som vunnit 21 lopp i långloppsvärldscupen och varit på pallen 43 gånger. Hon är Sveriges just nu bästa skidåkare alla kategorier. Britta gjorde ett helt otroligt Vasalopp förra året! Britta är stark som en björn, eller som norrmännen säger ”Hon är rå!”, och vid Risberg ligger hon ungefär på 50:e plats i hela loppet och i mål är hon totalt 81:a, 4 minuter före damtvåan Lina Korsgren.

Britta är loppets huvudfavorit på söndag, hon är den logiska vinnaren med tanke på hennes klass och hennes ”fantom-Vasalopp” ifjol men årets långloppsvärldscup har visat att det finns några andra som vill vara med och slåss om det. Britta visar också toppform med en säker seger i Tjejvasan i lördags (sportchef Järnbergs ord: ”bland det bästa jag sett av Britta!”).

Norskan nr 506 Astrid Ö Slind (kör i röd spräcklig ledartröja för bergscupen i Ski Classics) åker för Team Koteng. Slind kom tvåa i Vasaloppen 2017 och 2018 men förra året gick det sämre och det blev en sjätteplats i det väldigt tunga föret, med både snö och motvind. Hon syns bra i sin klargula dräkt.

Motivation att ta ut allt som finns i kroppen är en mycket viktig förutsättning för att kunna vinna Vasaloppet, det får man om man varit tvåa två år i rad… I år har Slind visat kanonform i flera av loppen i långloppsvärldscupen. Hon krossade allt motstånd både i La Venosta och i La Diagonela. Hon är stark och gynnas om det blir ett före där man kan köra ifrån sina motståndare.

Har inte riktigt räckt till på de sista milen i Vasaloppet men i år är Slind bättre än någonsin och har tagit en nivå till och är hon i toppform då får våra svenska stjärnor Britta och Lina det tufft.

Lina Korsgren, vinnare Vasaloppet 2018. Foto: Vasaloppet.
Lina Korsgren, vinnare Vasaloppet 2018. Foto: Vasaloppet.

Nr 502 Lina Korsgren (kör i grön ledartröja för sprintcupen i Ski Classics) tävlar för Team Ramudden och åker i en senapsgul vacker dräkt. Lina utvecklades mycket säsongen 2017/18 och det resulterade i en total tredjeplats i långloppsvärldscupen. Inför säsongen 2017/18 sa hon tidigt att: ”jag ska vinna Vasaloppet i år!” Inte många trodde henne men vilken seger hon fick. Hon utklassade alla och vann med nästan fem minuter, vilket kanonlopp!

Förra året orkade hon inte hänga med i Brittas monstertempo och fick rejält med stryk. Kunde ändå samla ihop det till en stark andraplats. I år har det varit lite upp och ner. Men hon visade riktigt hög klass i Kaiser Maximilian Lauf där hon vann i utklassningsstil, är hon i den formen kan hon vinna på söndag.

Nr 504 Kari Vikhagen Gjeitnes platsade inte i årets upplaga av superlaget Team Ragde Eiendom utan fick byta till Team Koteng. Kari var förra året bland de 5 bästa damerna i världen så ”Real-Ragde” har väldigt höga krav och var inte nöjda med en damplacering runt femteplats.

I år har Kari tagit detta på rätt sätt, hon är bättre än någonsin! Kari ligger tvåa i den totala långloppsvärldscupen och har 5 gånger varit topp 3. Hennes stora seger kom i Marcialonga där hon imponerade stort.

Kom fyra förra året som debutant i Vasaloppet och nu har hon Vasaloppsrutin och kan göra ett ännu bättre lopp. Den 35-årige norskan har långloppsrutin och hon är känd för att vara väldigt taktiskt skicklig så här får alla se upp!

Katerina Smutna, vinnare Vasaloppet 2016. Foto: Vasaloppet.
Katerina Smutna, vinnare Vasaloppet 2016. Foto: Vasaloppet.

Nr 503 Katerina Smutna är en tjeckiska, före detta österrikiska, som kör i Ed System Bauer Teams rosa dräkt. Var en gång i tiden sprintåkare men sedan några år är hon en världsstjärna som långdistansare. Vann Vasaloppet 2016 och hon vann långloppsvärldscupen samma år så här har vi en kvinna med hög kapacitet.

Katerina har inte vunnit något lopp i år, tvåa och trea som bäst, men hon har en bra grundkapacitet, Katerina har elva tidigare segrar i långloppsvärldscupen, så hon kan överraska. Smutna ger aldrig upp så har hon en kanondag kan det bli kamp hela vägen in i moraparken.

Det startar några unga lovande svenska damer som ni kan hålla tummarna för och det är t.ex. startnummer 523 (kör i den rosa ledarvästen för ungdomscupen) Ida Dahl och nr. 526 Jenny Larsson. De kör sina första Vasalopp på söndag och båda tjejerna är födda 1996 så de har verkligen framtiden för sig.

/Lars Behrenz

Kommentera gärna!