På bloggen, i böcker, i poddar, i tidningar etc har jag i många år tjatat om vikten av att inte åka klassisk på rullskidor som rullar för lätt. För bättre träningseffekt på flera plan bör du främst åka hjul som rullar trögare än som sitter på som ”standard” på de rullskidor du köper i en butik. Men hur ska du tänka kring skejt?
Att åka på så kallade 3:or eller 4:or istället för 2:or – som vanligtvis sitter på rullskidor som du köper i en butik – är ett säkert kort för att prestera bättre som Vasaloppsåkare. Bytet från att köra en majoritet av rullskidpassen på 2:or till en majoritet av passen 3:or (så länge allt annat är lika i träningen) är ett få träningstips som ger en i princip 100-procentig sannolikhet till förbättring.
Det är också väldigt många genom åren som kommit fram till mig och skickat meddelanden och tackat för att jag fått dem att köpa trögare rullskidhjul och sedan gjort tydliga förbättringar som Vasaloppsåkare. Kul!
Med ett par 3:or får du ett rull som mer påminner om glidet på vintern, nedförsbackarna blir lättare, du får bättre styrketräning för överkroppen och du kan använda alla växlar inom den klassiska åkningen, istället för att enbart staka som ofta blir fallet på 2:or.
Annorlunda i skejt
Klassiska rullskidshjul finns med beteckningarna 1, 2, 3 och 4, där samtliga finns i gummi och 1:or och 2:or finns i polyurethan (PU).
Inom skejt finns ungefär samma utbud, med undantag från 4:or, som endast finns undantagsvis. 1:or är de lättaste, 4:or är de trögaste (Marwe använder istället beteckningarna 0, 6, 7 och 8).
I skejt tycker inte jag att det är av samma betydelse att byta från 2:or till 3:or. Visst får ben- och rumpmusklerna bättre träning med trögare hjul. Och nedförsbackarna blir lättare om det inte går så fort.
Men till skillnad från klassiskt så kan du jobba med både armar och ben i betydligt högre farter, vilket gör att du aktiverar större muskelgrupper nästan oavsett fart. Det gör också att det blir relativt enkelt att nå hög puls på flacka träningsrundor, vilket inte alltid är fallet i klassiskt på lättrullade hjul.
Maxpuls på tävlingsrull
Bland vana skidåkare är det inte ovanligt att nå maxpuls på ”tävlingsskejt”, alltså de mest lättrullade skejtskidorna. Att staka sig till den ansträngningsnivån på lättrullade skidor är vanligtvis betydligt svårare, eftersom de stora muskelgrupperna i benen och rumpan inte aktiveras på samma sätt.
/Erik