Seedningslopp för Vasaloppet och Tjejvasan

Det kanske bästa träningspasset för en Vasaloppsåkare är att åka ett så kallat seedningslopp, vilket är ett långlopp på minst 40 km i klassisk stil som godkänts som seedningsgrundande för Vasaloppet. Minst 15 km gäller för Tjejvasan.

Resultat i ett seedningslopp kan göra att du får stå i ett startled längre fram på Vasaloppet. Seedningen baseras på kvaliteten på de främsta åkarna i respektive lopp. För att du exempelvis ska kunna seeda dig till elitledet behöver elitledsåkare köra loppet.

Efter varje helg på vintern har de som jobbar med seedningen på Vasaloppet ett möte för att fastställa vilken tid du var tvungen att ha i det aktuella loppet för att tilldelas ett visst startled. Listor på de olika seedningsloppen och vilka tider som krävs för olika startled i Vasaloppet finns på Vasaloppets hemsida.

Det finns också en rad rullskidlopp som är seedningsgrundande. De brukar gälla fram till led 1 eller led 2 (du kan inte längre seeda dig till elitledet på rullskidlopp).

Fördelar med seedningslopp

Att eventuellt få hoppa fram några startled är bara en av många anledningar till att åka ett seedningslopp. Andra fördelar är att du kan lära dig…

  • …hur din kropp fungerar på tävling
  • …hur du ska äta och dricka före, under och efter loppet
  • …hur du ska klä dig inför ett lopp
  • …att hantera nervositeten inför ett lopp
  • …hur du ska valla dina skidor
  • …hur det är att starta med flera hundra (eller flera tusen) andra skidåkare
  • …att åka i klungor

Listan skulle kunna göras ännu längre. Seedningsloppen är också ett bra sätt att motivera sig själv till att ta i på träning. Det är lättare att pressa sig till att åka 4 mil så fort som möjligt med nummerlapp på bröstet jämfört med att skava runt 16 varv ensam på ett elljusspår.

Åk minst ett – men inte för många

Hur många seedningslopp du bör åka under en vinter beror på ambition och möjligheter. Även om du har svårt att komma iväg på helgen är det bra om du trots allt kör ett långlopp innan ditt huvudsakliga mål.

Är du vältränad och har bra möjligheter att åka iväg några lördagar eller söndagar kan du köra en handfull seedningslopp innan Vasaloppet. Fler än så brukar bli för slitsamt – både för kropp och själ – och risken är då att du är dränerad på fysisk och mental energi när du står på startlinjen i Vasaloppets vintervecka.

Välj gärna seedningslopp med korta reseavstånd så du kan lägga tid på träning istället för bilåkande. En hyfsad vinter finns det långlopp nästan varje helg från början av januari till slutet av februari runtom i hela Sverige. I södra Sverige går flera av seedningsloppen på varvbanor på konstsnö, så är du ute efter en trevliga naturupplevelse kan det vara värt en resa norrut.

OBS: Det är ditt bästa resultat som avgör din seedning. Om du t ex under samma säsong först gör ett lopp som tar dig till led 7 och sedan ett annat som tar dig till led 8 så är det led 7 som gäller.

Seeda dig fram i startleden

Ett seedningslopp är en skidtävling du åker för att få möjlighet att starta i det led du hör hemma på din färd mot Mora. Det är främst för förstagångsåkare som Vasaloppet använder sig av seedning så de snabba åkarna slipper att starta längst bak. Men givetvis kan alla åka seedningslopp för att få bra träning och komma fram i startleden.

Vasaloppet seedar endast till tävlingsloppen, alltså Vasaloppet (led 0-9) och Tjejvasans tävlingsklass (led 0-2 + led 3 och 4 i motionsklass). Övriga lopp är motionslopp och där får du startled baserat på när du anmält dig. Det finns dock ett undantag: Vasaloppet 45 (tidigare Halvvasan), där de som även är anmälda till Vasaloppet samma år får starta före övriga deltagare i det som kallas ”Vasaloppsledet”, led 0.

Automatisk seedning

Du behöver inte ringa eller mejla in dina resultat till Vasaloppet. De uppdateras tack vare ett automatiskt seedningssystem. Se bara till att ange ditt Vasa ID när du anmäler dig till ett seedningslopp så skickar varje arrangör in ditt resultat till Vasaloppet. Arrangörerna skickar även in en vanlig resultatlista så att Vasaloppet kan göra en överskådlig tabell över seedningen för respektive lopp.

Senast varje onsdag efter seedningsloppen kommer systemet vara uppdaterat. Vasaloppet har tilldelat ett Vasa ID till alla som har åkt ett lopp i vinterveckan från och med år 2000 till idag. Ditt Vasa ID och din aktuella seedning hittar du under Mina sidor på hemsidan och det kommer även att finnas med i varje nyhetsbrev som Vasaloppet skickar ut.

Kommentera gärna!