Vem vinner Vasaloppet 2022 – herrklassen

Varför har vi nio raka norska segrare på herrsidan? Blir det svensk seger i år?

Texten är skriven av Lars Behrenz. Förutom analysen finns en del personliga åsikter. Dessa stämmer nödvändigtvis inte överens med vad Wickström Coaching tycker.

Norge regerar totalt på herrsidan i Vasaloppet. De nio senaste segrarna kommer från Norge och av totalt 27 möjliga pallplatser 2013-2021 har de tagit hand om hela 21. Först och främst är Norge ett längdåkarland där man satsar stora summor på talangfulla ungdomar och man har en väldigt stor mängd väldigt duktiga längdåkare som tar sig i uttryck ett extremt stort antal FIS-åkare som satsar hårt på sin sport. Lägg därtill en snötillgång som är stabil så har man riktigt bra förutsättningar för att prestera bra i längdåkning. När sedan många av dessa väldigt duktiga längdåkare börjar satsa seriöst på långloppsvärldscupen blir det ganska snabbt fina resultat.

Sverige har haft flera storhetstider i Vasaloppet. Från 1922-1953 var det bara svenska segrare. 1955-1970 var det bara svenska segrare. Under 1970-talet hade Sverige en svacka då många världsstjärnor från den traditionella längdåkningen kom och vann som t.ex. Gert-Dietmar Klause och Jean-Paul Pierrat. Det kom också fram utländska långloppsstjärnor som t.ex. Mayer och Siitonen som också tog var sin Vasaloppsseger. Sedan regerar Sverige igen i dalaskogarna. Från 1981 till 2012 är det 26 svenska segrar och endast 4 utländska segrar. Jag tror en viktig förklaring var att Sverige fick fram många världsstjärnor på längdskidor som t.ex. Thomas Magnusson, Sven-Åke Lundbäck, Gunde Svan, Torgny Mogren och Thomas Wassberg som skapade ett skidintresse som drog till sig många åkare och många talanger. Med hård konkurrens till skidlandslaget blev långlopp ett intressant alternativ för många talanger. Under 80-talet och 90-talet kom t.ex. Vasaloppsvinnare som: Håkan Westin, Bröderna Hassis, Bröderna Blomqvist, Hans Persson, Jan Ottosson, Sven-Erik Danielsson och Staffan Larsson.

Många norrmän försökte vinna på 80- och 90-talet men var för dåligt förberedda för nio mil i dalaskogarna. Runt 2000 fick Sverige fram ytterligare ett gäng otroligt duktiga skidåkare med fallenhet för långlopp som t.ex.: Oskar Svärd, Daniel Tynell, Jerry Ahrlin och Jörgen Brink.

Efter den senaste guldåldern i Vasaloppets herrklass, 2001-2012, med 10 svenska segrar på 12 starter kom ett bakslag när Brink-Svärd-Tynell (tre segrar var) slutade eller var på nedgång. Det kom ingen ny generation långloppsåkare. När Norge sedan började satsa ordentligt på långlopp då dröjde det några år sedan kom det stora framgångar. Från 2010 och framåt kom den norska satsningen igång ordentligt med skidstjärnor som satsade allt på långlopp, Kjölstad-Dahl-Eliassen-Pettersen-Gjerdalen-Nygaard m.fl. och då blev det segrar år efter år.

Tabell 3. Alla tiders bästa långloppsåkare*1979-2021. Herrar.

Plcering. Namn Poäng Totalsegrar
1. Håkan Westin, Sverige 18 5
2. Stanislav Rezac, Tjeckien 15 2
3. Tord A Gjerdalen, Norge 14 2
4. Anders Aukland, Norge 12 3
5. Örjan Blomqvist, Sverige 12 2
6. Anders Blomqvist, Sverige 11 2
7. Marco Cattaneo, Italien 10 2
7. Petter Eliassen, Norge 10 2
9. Andreas Nygaard, Norge 9 2
9. Lars Frykberg, Sverige 9 2
9. Gianantonio Zanetel, Italien 9 2

* 1 poäng för en tredje plats i den totala långloppsvärldscupen,Wordloppet Cup/ FIS Marathon Cup/Ski Classics, och sedan 2 poäng för en andra plats och tre poäng för en första plats. Vid lika antal poäng rankas den med flest totalsegrar först. Under perioden 2011-2020 fanns det två parallella cuper. I denna ranking gäller från 1979-2010 Worldloppet Cup/FIS Marathon Cup och från 2011 och framåt har jag enbart räknat Ski Classics.

Lite svenska Vasaloppstalanger har visat upp sig, t.ex. Bob Impola tvåa 2018 och Markus Ottosson 4 och 6 2017 och 2016. Men det är först nu de senaste två åren vi har ett gäng starka svenska långloppsåkare som satsar hårt och långsiktigt, men t.ex. de två bästa långloppslagen i världen: Team Ramudden och Lager157. I år ska det kunna bli en svensk seger…

Ur tabell 4 framgår det att av de 10 högst placerade i årets totala långloppsvärldscup kommer 6 från Norge, 3 är svenskar och 1 ryss. Svenskarna har tagit steg år för år och nu ser det väldigt bra ut. Tvåan, sexan och sjuan från Sverige och fyra svenska delsegrar är riktigt bra. I ett lagperspektiv är det väldigt jämnt med sju olika lag bland de tio bästa herråkarna.

Tabell 4. Resultat från Visma Ski Classics 2021/22, långloppsvärldscupen, Herrar.

Pl. Namn Orsa

 

Puster

Taler

Prato Pizza La Ven-

osta

 

La Dia-gonela Marcia-longa Jizer-ska Pade-satka Tartu Total-poäng
1. A.Nygaard (N) 29 5 19 17 4 4 1 2 1083
2. M.Novak (S) 13 1 5 4 5 8 22 3 961
3. T.A.Gjerdalen (N) 6 8 3 1 7 5 10 12 874
4. E.Vokuev (R) 2 21 26 3 1 4 11 855
5. K.Stadaas (N) 3 4 16 21 1 2 29 844
6. E.Persson (S) 1 16 10 23 9 21 6 1 842
7. J.Eklöf (S) 27 11 1 6 8 6 3 831
8. S.Hoelgaard (N) 118 3 2 9 2 15 19 8 830
9. H.Paus(N) 61 15 8 7 15 9 7 25 664
10. M.E.Pedersen

(N)

5 6 11 11 8 18 632
11. M.Vylegzhanin (R) 7 18 22 20 6 3 588
12. R.S.Mathisen (N) 19 29 29 13 35 14 9 4 580
13. M.Johansson(S) 10 9 36 29 20 12 24 20 523
14. V.Thyli (N) 11 14 24 22 14 24 16 15 522
15. A. Grebenko (R) 17 10 13 8 5 30 516

N=Norge, S=Sverige och R = Ryssland.

Vasaloppet 2021

Hur gick det i förra årets Vasalopp? Inga tio led i Vasaloppet. Pandemin gjorde att endast 252 elitåkande herrar fick starta i det speciella Vasaloppet Elit. 18 bröt loppet t.ex. Marcus Johansson, Nils Persson och Herman Paus. Förutsättningarna för ett rekordsnabbt Vasalopp var stora. Medvind, fint väder och stenhårt underlag. Det blev full fart från start i detta supersnabba Vasalopp. Nysnö i spåren gjorde att hela loppet fick köras bredvid spåren. Vokuev satte full fart direkt och var först upp på Vasaloppets högsta punkt efter start och vann klättrardeltävlingen. Det var bara Nyggard och Gjerdalen som lyckades följa med men uppe på myrarna blev det en stor klunga.

När alla stod utanför spåren så togs det mycket skejtskär då och då av alla. Juryn valde att endast diska en person, tjecken Fabian Stocek, och utdela ett antal varningar. Två åkare är väldigt aktiva och sätter hög fart i alla backar och det är Vokuev och Gjerdalen. Det är som ett tempolopp, full fart hela tiden, upp till Risberg är Gjerdalen väldigt aktiv. Efter Evertsberg avgörs Vasaloppet 2021. Vokuev vinner Bergsspriset och sticker sedan iväg i full fart och Anton Karlsson tar hans bakskidor. Gjerdalen och Thyli inser snabbt faran och sticker ifrån klungan och de bildar efter en kort period en kvartett som blir en riktigt stark utbrytning.

I huvudklungan finns det ingen (förutom Emil Persson som bara åker och petar lite för att hjälpa Anton) som har någon riktig styrka att närma sig utbrytningen. Kardin och Karstein Johaug försöker mest men det håller sig stabilt på ca: 1 minut och mellan Eldris och Mora tappar huvudklungan rejält på dagens vinnare. Tätkvartetten växeldrar fram till Hökberg. Mellan Hökberg och Eldris tappar Thyli kontakten och Vokuev börjar se riktigt sliten ut. Strax efter Eldris gör Gjerdalen ett smart avgörande ryck när Anton Karlsson dricker och ligger bakom en trött Vokuev, det blir en lucka och Karlsson kör allt han kan men lyckas inte komma ifatt utan Gjerdalen vinner en väldigt välförtjänt Vasaloppsseger med Anton Karlsson som en lycklig tvåa efter alla hans problem med t.ex. ryggoperation.

Så slutade Vasaloppets herrklass 2021

  1. Tord A Gjerdalen, (Norge, (N)), 3.28.18 (Nytt rekord!)
  2. Anton Karlsson, (Sverige, (S)), +0,36
  3. Ermil Vokuev, (Ryssland, (R)), +1,01
  4. Emil Persson, (S), +1,36
  5. Ari Luusua (Finland), +1,39
  6. Johan Hoel, (N), +1,39
  7. Oskar Kardin, (S), +1,41
  8. Maxim Vylegzhanin, (R), +1,43
  9. Karstein Johaug, (N), +1,44
  10. Morten E Pedersen, (N), +1,49

Svenska hopp inför Vasaloppet 2022

En norrman har vunnit Vasaloppet de senaste nio åren, senaste svensk att vinna var Jörgen Brink 2012. Vasaloppet startade för hundra år sedan så i år skulle det sitta väldigt fint med en svensk seger och det finns starka hopp, det är lite nu eller aldrig-känsla. 2021 hade Sverige 3 svenskar bland de 7 bästa och i år är vi ännu starkare vad gäller tidigare resultat i långloppsvärldscupen. Jag tror våra största segerhopp i Vasaloppet är: Emil Persson, Max Novak, Oskar Kardin Johannes Eklöf, se mer info om åkarna under mina 10 huvudfavoriter.

Efter dessa fyra stora långloppsvärldsstjärnor finns det några svenska åkare till som kan slåss om en topplacering om allt stämmer denna första söndag i mars 2022.

Nr M112 Marcus Johansson fyller 32 den 21 mars och karriären börjar kanske närma sig slutet. Har fullföljt 12 Vasalopp och 2020 års 12:e plats är hans bästa resultat. Vasan 21 blev ingen rolig tävling för Mackan med ryggont så han fick bryta loppet efter Mångsbodarna. 2020 slog herr Johansson igenom ordentligt i långloppsvärldscupen på gamle dar som trettioåring. Bland annat två tredjeplatser under säsongen gav en total sjätteplats i långloppsvärldscupen. Väldigt besviken på säsongen 20/21 och är revanschsugen. I år har han gjort det bra, kom tia i Orsa, nia i Pusterthaler Ski Marathon och tolva i Marcialonga. Mackan är fjärde bäste svensk i totalcupen med sin 13:e plats. Han vill dock vara ännu högre upp i resultatlistorna. Topp-tio på söndag är helt klart inom räckhåll för denne långloppsräv.

Nr M28 Klas Nilsson är en rutinerad kille som kommit i mål i hela 12 Vasalopp. 5:e platsen 2020 är hans klart bästa resultat. Vädret blir avgörande, tror han måste ha snö och tuffa förhållanden (2020 väder) för att kunna vara med i täten. Denna säsong satsar trebarnspappan hårt tillsammans med ”Vasaloppsstjärnan” Hoelgaard och kör på heltid med stöd från Curira m.fl. Gjorde ett riktigt bra lopp senast i långloppscupen och kom sexa i Tartu så formen verkar vara på väg. Kan komma topp 10 och det blir tuffa förhållanden.

Nr M49 Axel Jutterström gör i år sin första säsong som långloppsåkare och det går ok. Axel kom tolva i Orsa och har sedan kört 5 lopp och där har han kommit 22-20-22-30 och 17. I sitt tredje Vasalopp satsar han på att göra årets bästa tävling, topp-tio?

Nr M18 Erik Rosjö är ytterligare en smålänning bland Vasaloppseliten men som tävlar för IFK Mora. Tog brons på SM-3milen förra året och åkte sedan ett väldigt fint första Vasalopp 2021 där han kom på 18:e plats endast lite mer än 2 minuter efter Gjerdalen. Var med i Tour de Ski i år utan större framgång, revansch på söndag?

Nr M58 Eddie Edström satsar i år för första året helt och hållet på långlopp. Har ännu inte blivit någon stor succe’ men Eddie gör det bra och sjundeplatsen i Tartu ger hopp om framtida ytterligare framgångar. Har laddat hela säsongen för detta lopp och en topp tio-placering finns inom räckhåll.

Stockholmskillen Nr M66 Måns Skoglund som är född 2002 är en skidtalang utöver det vanliga. Som förra året, som endast 19-åring kom 66:a i Vasaloppet. I år har han kört i juniorlandslaget i längdskidor med en riktigt fin stafettsträcka och en 16:e plats på 10 km klassiskt som bästa prestation i Junior VM. På söndag blir det spännande att se om han redan är mogen till att kunna ta sig upp i toppen av Vasaloppet och slåss med långloppsåkarna.

Det finns ett stort gäng killar till som tränat och tävlat i långloppsvärldscupen och/eller i den svenska långloppscupen och kommer första söndagen i mars ge allt för en topplacering i Vasan. De som sitter framför TV:n kan följa täten väldigt bra och då kommer ni se dessa väldigt duktiga Vasaloppsåkare ligga långt fram i loppet: nummer M26 Johan Lövgren, M33 Axel Bergsten, M22 Gabriel Höjlind, M44 Gabriel Thorn, M51 Pontus Nordström och M55 Andreas Svensson. Det nämnda gänget är killar som tränar typ varje dag och jag är säker på att under varje pass tänker de lite på Vasaloppet. I deras drömmar kommer de högt upp i Vasaloppets resultatlista. Riktigt duktiga skidåkare som aldrig får så mycket uppmärksamhet, men i Vasaloppet där syns killarna en gång per år i TV-rutan.

En riktigt rolig outsider och som kan komma att skrälla ordentligt i år om allt stämmer mellan Sälen och Mora är nr M133 Nils Persson. Nils har genomfört sex Vasalopp och hans sjundeplats 2020 var en mycket stor överraskning, han hade själv satsat på topp 20. Förra året gick det inte alls bra i ”snabbVasaloppet” och han fick bryta i Risberg. I år har han kört 5 lopp i Ski Classics och han har varit 22:a i La Diagonela som bäst. Brorsa till långloppscupens segrare förra året och han har visat att han kan slåss med de allra bästa i just Vasaloppet och i år strävar han efter att göra ett ännu bättre lopp än 2020 och komma riktigt högt upp. Seger på hemmaplan i Åsarna Ski Marathon nyligen och niondeplatsen i det senaste Ski Classicsloppet innebär kanske att storformen är på gång. Hans egna ord efter sjundeplatsen i Vasaloppet 2020 då han hade toppform: ”Nästa gång jag har den känslan i kroppen ska jag våga mer. Jag hade inte självförtroendet för det den där gången men nästa gång ska jag gå för det…”.

10 favoriter till Vasaloppets herrklass 2022

Nr M4 Emil Persson. Den 1 december 2019 bröt Emil en lång svensk förbannelse då en svensk för första gången sedan 2014 vann ett lopp i långloppsvärldscupen. Han har bara blivit bättre och bättre efter den första segern och förra årets säsong är ett totalt genombrott som är helt enastående. Totalseger i långloppsvärldscupen med bl.a. seger i storloppet Marcialonga var en succé som borde gjort honom aktuell för bragdguldet 2021. Väldigt klok person som åker taktiskt moget trots att han bara blir 27 den 5 april i år. Startade årets säsong med en fin seger i Orsa sedan har han haft problem med t.ex. bruten stav, dåliga skidor, förkylning och lopp som inte riktigt passar honom så han ligger på sjätte plats i årets långloppsvärldscup. Men segern i senaste loppet i långloppsvärldscupen med nästan 3 minuter till tvåan Nygaard gör att Persson känns som Vasaloppet 2022´s huvudfavorit. Är han i samma form som för ett år sedan tror jag han vinner på söndag men niomilsloppet är chansartat där det gäller att ha riktigt bra vallade skidor, vara i toppform och inte drabbas av några missöden på den långa färden i dalaskogarna.

Nr M1 Tord A Gjerdalen (kör i rödspräcklig tröja för klättrarcupen i Ski Classics) är en av de allra bästa långloppsåkarna genom tiderna med 2 totalsegrar i långloppsvärldscupen och t.ex. 3 segrar i Marcialonga. I år är hans placeringar i långloppsvärldscupen: 6-8-3-1-7-5-10-12. Gjerdalen hade varit med i segerkampen med den absoluta täten i Vasaloppet fem år i rad före det att han fick sin efterlängtade seger förra året. Han hittade sitt sätt att utnyttja sina styrkor, full gas i nio mil, som gjorde honom till en värdig vinnare. Fick lämna Team Ragde 2020 och kör i år för andra säsongen för sitt eget Team XPND Fuel of Norway och frågan är om servicen är tillräckligt bra. Tord fyller 39 i augusti så karriären går kanske mot slutet och i år tror jag att allt fokus är på Birkerbeinerrennet som han aldrig vunnit, men ytterligare en Vasaloppsseger gör inte ont…

Nr M15 Andreas Nygaard (kör i gul ledartröja för totalcupen Ski Classics) gör i år sitt tionde Vasalopp. Den väldigt trevlige Tromsökillen har varit långloppskungen med totalseger både 2019 och 2020 i långloppsvärldscupen Ski Classics. 2021 vann han inte och hade en svag säsong efter köldskador i samband med La Diagonela som tog lång tid att läka. Han visade dock med seger i säsongsavslutningen Årefjällsloppet att han är en av världens absolut bästa långloppsåkare. Årets säsong har bara blivit bättre och bättre för Nygaard, efter segern i Jizerska Padesatka leder han totalcupen och går kanske mot sin tredje seger i långloppsvärldscupen. Kungen är tillbaka! 2018 vann han Vasaloppet med en otroligt imponerande spurt, han bara exploderade. Är han i samma slag som det sett ut de senaste veckorna blir han tuff att slå. ”Oxen” är dessutom väldigt revanschsugen efter förra årets svaga säsong och Nygaard är helt klart en av de största favoriterna på söndag. Tror dock inte han gynnas av att det åter verkar bli ett riktigt snabbt Vasalopp.

Nr M52 Max Novak (kör i rosa ledartröja för ungdomscupen) är en riktig vinnartyp och målet är naturligtvis att vinna på söndag! Gör sin tredje riktiga långloppssatsning. I år har han imponerat stort och han har fått sin efterlängtade första seger i långloppsvärldscupen. Max ligger totaltvåa i långloppscupen och han gör det väldigt bra varje helg. Är väldigt offensiv i loppen men hade förra året lite otur med t.ex. fall, trasiga bindningar och brutna stavar. Novak kör i år för en Vasaloppsseger och han har visat att han är riktigt stark och kan vara med och slåss om det. Taktiken kommer att bli intressant att följa. Jag gissar att det finns en plan i Novaks huvud om att försöka avgöra före Moraparken (en spurt mot Nygaard, Persson och Stadaas är tuff) Varför inte satsa allt i Krångåsen, ca: 15 kilometer från mål, där har stora Vasaloppslegender som Staffan Larsson och Daniel Tynell avgjort Vasalopp förr.

Nr M29 Kasper Stadaas är en norsk före detta sprintåkare med några topp-tio placeringar i världscupen. I år kör han långlopp i Auklands team, Team Ragde Charge, och han gör det riktigt, riktigt bra. Han vann La Diagonela, kom tvåa i Marcialonga och ligger femma i den totala långloppsvärldscupen. Körde Vasaloppet som debutant förra året när han provade på långloppslivet och då kom han 29:a (vilket framgår av startnumret, startnummer 1-100 anger förra årets placering, har man över hundra i startnummer: startade man inte förra året, kom man inte i mål förra året eller så kom man inte bland de 100 bästa). I år kör han för att försöka vinna. Känns som en av 3-4 riktigt starka Norska chanser att ta landets 10:e raka Vasaloppsseger. Är väldigt spurtstark så är han med in i moraparken är han med och slåss om segern.

Nr M10 Morten E Pedersen åker i år för Team Eksjöhus med sin gamle kompis Oskar Svärd som teamchef. Pedersen är en gigant i långloppsvärlden. Han har kört sedan 2011 och har 3 segrar i Jizerska Padesatka. Förra årets 10:e plats i Vasaloppet är Pedersens bästa resultat på 11 försök. Har en känsla av att detta kan bli Pedersens bästa Vasalopp. Oskar kan Vasaloppet bättre än någon annan och det ser ut att bli en nytt ”snabbVasalopp” vilket jag tror gynnar Morten. Har laddat upp i Dalaskogarna i Orsa-Grönklitt och kanske har det gamla receptet med ett antal plåtar av mamma Svärds Kycklinglasagne intagits under uppladdningsveckan. Morten får ses som en intressant outsider i årets Vasalopp.

Nr M38 Stian Hoelgaard är en norsk stark åkare som vill ha tuffa förhållanden så vädret blir nog avgörande. Kör i år för svenska Team Curira. Förra året var en stor besvikelse för Stian där han kom 38:a i ”snabbVasaloppet” men han kan mycket bättre i tuffare ”snöVasalopp”. Håll i er nu… Stian har kommit: 2, 3, 3, 2 och 2:a i de fem Vasaloppen mellan 2016-2020 så här finns det motivation till att ge allt för att äntligen komma högst upp denna gång. Det är bara de två största Vasaloppslegenderna genom tiderna; Mora-Nisse och Janne Stefansson som klarat av att vara på pallen 5 Vasalopp i rad. Trots att Hoelgaard ligger i toppen på långloppsvärldscupen, där han ligger totalåtta med tre topp-tre resultat har han aldrig vunnit ett Ski Classics lopp. Här ligger hans stora minus, har han verkligen den mentala styrkan att kliva högst upp? Har han till årets lopp lyckats bli mentalt stark nog för att ta emot Vasaloppskransen? Om Hoelgaard har blivit mentalt starkare och om det snöar på söndag då blir nr 38 inte lätt att slå…

Nr M17 Johannes Eklöf har i år slagit igenom i långloppsvärldscupen och vunnit sitt första lopp i Ski Classics då han vann Prato Piazza Mountain Challange. Tredjeplatsen i Jizerska Padesatka imponerar också stort, vilken säsong Johannes gjort! Snart 27-årige Eklöf ligger sjua i långloppsvärldscupen och här har vi fått ännu en svensk långloppsstjärna. Ska Jönköpingssonen Eklöf ta Vasaloppets andra småländska seger (1984 års vinnare Hans Persson tävlade för Åsarna men är född i Blomstermåla)? Nja en seger vore en överraskning för jag tror inte att Eklöf har sin största styrka i nio mil, i huvudsak, lättåkt stakning i full fart. Eklöf har kört sex Vasalopp och en 17:e plats är hans bästa resultat. Kommer att vara med länge i täten och hjälpa Novak så mycket det går, Max har nog bäst chans att vinna av Team Ramudden åkarna.

Nr M7 Oskar Kardin är ytterligare en svensk som kan slåss om segern i årets Vasalopp. Här finns det dock en stor osäkerhet om han startar och om han gör det, hur är Oskars form? Han blev påkörd av en bil och flög in i en vägskylt under ett träningspass i Livigno för en dryg månad sedan. Förra året fick han äntligen vinna sin första tävling i långloppsvärldscupen när han vann La Diagonela, så välförtjänt efter flera år med väldigt fina resultat. Kör på söndag sitt nionde Vasalopp, resultaten 11-9-7 i de tre senaste loppen han åkt inger respekt och trenden pekar på åtminstone topp 5 på söndag. Han måste dock ha en bättre taktik, känns som att han bara åker med och sedan inte riktigt har det på slutet, för att bli en vinnare måste man utnyttja sina fördelar till 100% för att hitta en taktik som kan bära till seger, en utbrytning runt Hökberg kanske? En bra taktik måste Kardin ta fram för att få segerkransen av Wilma Björkman på söndag.

Nr M11 Thomas Bing har gjort en specialsatsning mot Vasaloppet 2022 med målsättningen att det bli den förste tysken att vinna Vasaloppet sedan östtysken Gert-Dietmar Klause vann 1975. Bing kom elva i förra årets ”snabbvasalopp”. En 15:e plats i Jizerska Padesatka visar att långlopp passar Bing. Att ta ett steg till och slåss om segern känns dock som ett väldigt högt mål. Det verkar bli snabbföre i år igen och det passar Bing så det kanske, kanske kan bli tidernas skräll på söndag!

Ställ väckarklockan så ni vaknar tidigt, 06.30. Söndagen den 6 mars börjar tv-sändningen 07.30 (sedan 1991 går starten 8.00). Koka: blåbärssoppa, kaffe och gröt, bre några mackor och så kan ni göra som jag och lägga till att baka en plåt bullar också vid 6…Lukten av nybakade bullar och nykokt blåbärssoppa ger en grym inramning till denna högtidsstund. Läs igenom denna Vasaloppsanalys en gång till, medan bullarna jäser, och ni är väl förberedda för en av årets sporthöjdpunkter.

Lars Behrenz

Kommentera gärna!