Vem vinner Vasaloppet 2022 – damklassen

Här kommer en lång text inför Vasaloppet 2022. Skriven av Lars Behrenz. Förutom analysen finns en del personliga åsikter. Dessa stämmer nödvändigtvis inte överens med vad Wickström Coaching tycker.

Inledning

På söndag den 6 mars är det 100-års jubileum för Vasaloppet då det första loppet gick 1922. Tre gånger har Vasaloppet ställts in: 1932 och 1990 på grund av snöbrist och 1934 på grund av för få anmälda, så det blir det 98:e Vasaloppet på söndag. Efter förra årets ”PandemiVasalopp” har vi alla en stor längtan efter ett ”riktigt Vasalopp” med 15800 anmälda. Vasaloppet är en stor glädje för hela Sverige. En stor personalfest för alla motionärer och ett OS/VM i långlopp för eliten.

Vasaloppet 100 år

6.04 den 19 mars 1922 gick den första starten i Vasaloppet. 119 deltog och 117 gick i mål. På söndag 08.00 kommer ca: 14 000 att starta. Vasaloppet har haft en rad olika storlek och inriktning genom åren. Från 1922-1960 var loppet en elittävling för elitåkare och elitmotionärer. I början av 1960-talet utvecklades loppet till en ”masstävling” där fler och fler skulle ta plats. Efterkrigstiden har övergått i en extrem tillväxtperiod på alla plan och behovet av motion i välfärdssamhället blev större och större. 1964 startade 4652 åkare och där hade de båda arrangörsklubbarna Sälens IF och IFK Mora åkare som kom etta och tvåa. En ny utveckling kom på 1970-talet vad gäller elittävlingen. Från 1922-1970 var det bara svenska segrare, förutom 1954 då finländaren Pekka Kuvaja vann. 1971-1980 var det 6 utländska segrar och Vasaloppet hade blivit en internationell stortävling. Vasaloppet har blivit en tävling där startplatserna blir utsålda och med internationell världselit och en massa motionärer, det är på den vägen det har fortsatt.

Min egen relation till Vasaloppet

Första gången jag kommer i kontakt med Vasaloppet är 1972. Jag är åtta år och har under det senaste året blivit väldigt idrottsintresserad. Dagen före loppet undrar mamma om jag ville att hon skulle väcka mig så att jag kunde lyssna på Vasaloppet morgonen efter. Vi hade ingen TV, för min pappa tyckte 1972 att alla som såg på TV var idioter (TV:n kom in i huset något år senare när vi fick en skoluppgift som krävde att vi såg ett TV-program, jag kunde inte utföra hemuppgiften – mamma började gråta – och TV:n kom in på Barometergatan 10 i Västerås…). Jag lyssnade på varje sekund av radioutsändningen 1972 och när Lars-Arne Bölling kom in som segrare var jag fast för alltid, detta var min favoritidrottsupplevelse då och är det än idag. Så från den dagen är den första söndagen vikt åt Vasaloppet. År 2000 genomförde jag också loppet. Startade längst bak där några danskar grillade korv och drack Tuborg Grön, bra uppladdning! Efter en skön och lugn resa var jag framme i Mora lite efter 5.

Året därpå fick mitt intresse en ny inriktning. Jag började skriva texter som fick stor spridning. Jag började med detta 2001 då jag skrev en lång analys som publicerades på Text-TV, 2,1 miljoner visningar, min absolut mest lästa publicering…Sedan hörde Oskar Svärd av sig (trefaldig Vasaloppssegrare) och ville att jag skulle skriva en årlig analys på hans hemsida, så blev det. Sedan hörde Vasaloppets generalsekreterare Rolf Hammar av sig och från 2007 och tre år framåt skrev jag en del av Vasaloppets Vasaloppsguide som lämnades till alla journalister. Vasaloppet beskrev mig så här: “Trebarnspappan har fått överge sin “elitsatsning” och övergå till vetenskaplig Vasaloppsanalys med glimten i ögat”. Man har sett och hört sina formuleringar lite här och där, snacka om plagiering… Jag har skrivit i 20 år om Vasaloppet åt: Vasaloppet MediaService, SVT-TextTV, DN, Visma Ski Classics och på åkares hemsidor som t.ex. den trefaldige Vasaloppssegraren Oskars Svärd och Erik Wickström träningscoach med 11 raka topp-100 placeringar och 25:a som bäst i Vasaloppet.

Inför Vasaloppet 2022 – Damklassen

Diskussioner finns i frågan om man ska ha en egen starttid i damklassen, t.ex. som förra året när det endast genomfördes en elittävling på grund av pandemin. Jag förstår uppfattningen att damerna ska starta före herrarna så att det blir mer av en ”egen tävling”. Men jag håller inte med. För det första måste damerna starta långt före annars kommer tävlingen att handla om ”vem orkar hänga med när killarna kommer”. Kritiken om att det vid gemensam start blir bästa ”hängåkare” som vinner förstår jag inte heller, det spelar väl ingen roll och det är gemensam start eller inte. Om man hänger med damledarklungan och sedan vinner en spurt eller om man hänger med bra killar från början är väl egentligen samma läge. Mitt egentliga främsta argument för en gemensam start är dock ett annat. Vasaloppet är ett stort party där alla är med tillsammans, elit och motionärer. Att då tillsammans starta kl. 8 i Berga By blir en kraft och sportmanifestation som överträffar det mesta i idrottsvärlden. Enligt min uppfattning så innebär att dela upp starten att man förstör betydligt mer än man vinner.

På damsidan startade man i långloppsvärldscupen att utse en segrarinna 1989. Under de första 10-15 åren fanns det länge ingen officiell damklass i vissa långlopp, t.ex. startade Vasaloppet först 1997 en officiell damklass. Den första kvinnliga totalsegraren i långloppsvärldscupen var amerikanskan Elen Holcomb 1989. Två andra tidiga långloppsstjärnor i damklassen under 90-talet var de båda trefaldiga totalsegrarinnorna Maria Theurl från Österrike och polskan Dorotea Dziadkowice. Jag väljer ändå att börja sammanställningen av alla tiders bästa långloppsåkerskor år 2000 för att det då kan sägas vara en mer omfattande och sammanhållen världscup även i damklassen.

Tabell 1. Alla tiders bästa långloppsåkare*2000-2021. Damer

Plcering. Namn Poäng Totalsegrar
1. Britta Johansson Norgren, Sverige 16 5
2. Jenny Hansson (Grip), Sverige 14 3
3. Seriana Boner, Schweiz 11 3
4. Lara Peyrot, Italien 10 1
5. Katerina Smutna, Tjeckien 10 1
6. Cristina Paluselli, Italien 9 3
7. Antonia Ordina, Sverige 6 2
8. Susanne Nyström, Sverige 5 0
9. Elin Ek, Sverige 4 1
9. Lina Korsgren, Sverige 4 1

* 1 poäng för en tredje plats i den totala långloppsvärldscupen,Wordloppet Cup/ FIS Marathon Cup/Ski Classics, och sedan 2 poäng för en andra plats och tre poäng för en första plats. Vid lika antal poäng rankas den med flest totalsegrar först. Under perioden 2011-2020 fanns det två parallella cuper. I denna ranking gäller från 1979-2010 Worldloppet Cup/FIS Marathon Cup och från 2011 och framåt har jag enbart räknat Ski Classics.

Sedan 2016 har Britta Johansson Norgren varit den stora giganten inom långloppsskidåkning. Med 5 raka segrar 2016-2020 är hon totalledare sedan 2000 och all tiders bästa långloppsåkare. 2021 vann en annan svenska, Lina Korsgren totalcupen.

Denna säsong har det hittills varit 8 långlopp som genomförts i långloppsvärldscupen under 2021/22. Det är mycket svenskt i år. Astrid Ö Slind vann det första loppet sedan har det bara varit Dahl och Johansson Norgren i topp. Svenskor leder samtliga delcuper; total- (Ida Dahl), sprint- (Britta Johansson Norgren), klättrar- (Ida Dahl) och ungdomscupen (Ida Dahl).

Tabell 2. Resultat från Visma Ski Classics 2021/22, långloppsvärldscupen, Damer.

Pl. Namn Orsa

 

PusterTaler Prato Pizza La Ven-

osta

 

La Dia-gonela Marcia-longa Jizer-ska Pade-satka Tartu

 

Total-poäng
1. Ida Dahl 4 2 1 2 1 1 1 5 1454
2. Britta Johansson Norgren 2 1 4 1 2 4 2 1 1384
3. L.Korsgren (S) 3 5 6 3 3 3 5 1100
4. A.Ö.Slind (N) 1 3 2 2 4 840
5. O.Tsareva (R) 10 11 8 4 6 6 16 10 797
6. A.G.Alnes

(N)

11 9 16 9 9 8 6 13 731
7. S.Elebro (S) 14 7 5 11 7 15 15 11 720
8. H.Heiskanen (F) 16 15 12 15 12 9 9 20 662
9. E.Fleten (N) 8 4 3 5 6 649
10. L.Kveli (N) 20 8 10 6 5 7 600
11. K.Roivas (F) 19 19 15 13 8 11 9 554
12. T.K.Murud (N) 7 3 2 551
13. E.Settlin (S) 9 6 13 8 7 531
14. L.Sömskar (S) 6 13 7 12 8 504
15. I.Palmberg (S) 28 10 22 20 17 16 13 493

N=Norge, S=Sverige, F=Finland och R = Ryssland.

Vasaloppet 2021

Hur gick det i förra årets Vasalopp i damklassen? Pandemin gjorde att Vasaloppet 2021 blev en elittävling för 74 damer. Damerna startade inte tillsammans med killarna. 07.40, 20 minuter före herrarna, gick damstarten. Endast 3 damer bröt loppet. 2021 blev det ett helt annat lopp där damerna inte på en gång kunde hitta bra manliga ryggar där de kan dras med av herrar som håller ett lagom högt tempo. Nu fick damerna hitta en ny taktik under Vasaloppet som kom att likna den de haft i de andra långloppen i långloppsvärldscupen. 2020 kom Lina Korsgren in som 57:a totalt i Vasaloppet, 2021 hade hennes tid räckt till en 121:a plats totalt, det blir en stor skillnad i åktempo om tjejerna åker med killarna från början.

Det blev ändå bra fart från start och Lina Korsgren visade redan i första backen att det skulle bli åka av i Vasaloppet 2021. Marit Björgen kunde enkelt följa men sedan var det tufft för övriga. Uppe på myrarna kom Ida Dahl och Emelie Fleten ifatt. Bakom jagade Smutna och Krokan Murud och lite längre ner jobbade Sömskar. En bra bit efter kämpade Britta Johansson Norgren och Anikken Gjerde Alnes för att gå ikapp tätgruppen. I Mångsbodarna var dom 7 och nere vid Tennäng var de 9. När Lina Korsgren och Ida Dahl ökade tempot försvann 3 åkare och det blev en grupp med sex åkare, Lina Korsgren, Marit Björgen, Ida Dahl, Katerina Smutna, Emelie Fleten och Thea Krokan Murud, som kom loss och de hängde ihop länge. Krokan Murud tappade till Oxberg.

Efter Oxberg var det klart att loppet skulle stå mellan två åkare. Lina Korsgren och Marit Björgen hade en fart som ingen av de andra kunde hänga med i. Mellan Hökberg och Eldris höjdes farten ytterligare när killarna kom ifatt och endast Lina lyckas hänga med toppkillarna (hon tog Gabriel Höjlinds bakskidor hela vägen in till Mora), det klarade inte Björgen mer än en kort period. Lina Korsgren vinner sitt tredje Vasalopp på fyra år, enormt starkt!

Så slutade Vasaloppets damklass 2021

  1. Lina Korsgren, (Sverige, (S)), 3.52.08 (Nytt rekord!)
  2. Marit Björgen, (Norge, (N)), +0,42
  3. Ida Dahl, (S), +4,59
  4. Thea Krokan Murud, (N), +5,16
  5. Katerina Smutna, (Tjeckien, (T)), +6,16
  6. Emilie Fleten, (N), +6,20
  7. Britta Johansson Norgren, (S), +8,04
  8. Jenny Larsson, (S), +11,59
  9. Linn Sömskar, (S), +12,00
  10. Sofie Elebro, (S), +13,18

10 favoriter i Vasaloppets damklass 2022

Startnummer F2 Marit Björgen. Med 8 OS guld och 18 VM guld är detta världens bästa längdskidåkare alla kategorier. Marit gjorde ett riktigt bra Vasalopp 2021, där hon kom tvåa bara slagen av en otroligt stark Lina Korsgren. Hon är med i Team Ragde Charge och där finns det mycket långloppserfarenhet, t.ex. 4 tidigare Vasaloppssegrar. Denna säsong har Marit bara kört 1 lopp, hon fick Corona strax före Marcialonga. Fördelen för Björgen är att hon borde vara väldigt väl förberedd för Vasaloppet jämfört med de som kört alla 8 lopp som körts i Ski Classics. Marit är en tävlingsmänniska utöver det vanliga… Det har varit fem raka svenska segrar i Vasaloppets damklass, kan världens bästa Björgen bryta den sviten i år? Ja, jag tror hon kommer att klara det.

Nr F3 Ida Dahl (kör i gul ledartröja i Ski Classics). Ida har startat årets säsong helt otroligt bra och bl.a. fått vinna fyra segrar i Ski Classics. Vecka efter vecka är hon uppe och slåss om segern och oftast är hon bara helt överlägsen. Kom fyra i sitt första Vasalopp 2020 och förra året blev det en tredjeplats, lite bättre varje år. I och med att Ida är etta i år i långloppscirkusen, 4-2-1-2-1-1-1-5 i de åtta tävlingar som körts hittills säger allt, kommer hon att kunna utmana om segern i Vasaloppet 2022. Vi kommer att få se en offensiv körning av Ida, ska hon kunna vinna tror jag att Dahl måste ”grilla konkurrenterna” stenhårt i de backar som finns; i starten, upp mot Risberg och i Lundbäcksbackarna. Utmaningen blir att hålla uppe farten i nio mil, hon var över 4 minuter efter Björgen förra året.

Nr F7 Britta Johansson Norgren (åker i den gröna ledartröjan för sprintcupen i långloppsvärldscupen Ski Classics) har vunnit allt man kan vinna inom långloppsvärldscupen med t.ex. 5 totalsegrar i rad och 24 delsegrar. Förra årets säsong var dock en stor besvikelse för Britta. Det började illa i La Diagonela där Britta kom åtta, ungefär 10 minuter efter segrande Jenny Larsson. Britta fick rejäla köldskador under loppet med blåsor på fötterna vilket innebar att hon fick avstå två Ski Classics lopp. Sedan kom hon aldrig riktigt tillbaka i slag för att kunna slåss i översta toppen utan hon fick nöja sig med placeringar mellan 5-10. Hon har kommit tillbaka i år med 3 segrar i långloppscupen. Britta gjorde ett helt otroligt starkt Vasalopp 2019 då hon vann med nästan 4 minuter. Britta är stark som en björn, eller som norrmännen säger ”Hon är rå!”. Jag är rätt säker på att detta är Brittas sista säsong och då vill Britta, väldigt, väldigt gärna ta en rejäl revansch för förra årets sjundeplats och vinna sin tredje Vasaloppsseger.

Nr F1 Lina Korsgren tävlar för Team Ramudden och åker i en senapsgul och svart vacker dräkt. Förra året var hon långloppsdrottningen som vann allt men i år har det gått betydligt sämre med en tredjeplats som bäst. Inför säsongen 2017/18 sa hon tidigt att: ”jag ska vinna Vasaloppet!” Inte många trodde henne men vilken seger hon fick första söndagen i mars 2018. 2020 gjorde hon återigen ett monsterfantomlopp! Lina krossar allt motstånd och vinner igen nu med över sex minuter och hon kommer 57:a totalt vilket är helt makalöst bra!!! 2021 vann hon igen och då imponerade hon stort igen genom att knäcka världens bästa skidåkare genom tiderna. I år är Lina faktiskt bara en outsider med tanke på en hennes tidigare resultat i år. Men med två raka monsterlopp i Vasaloppet och en stark andraplats i årets tjejvasa får hon inte glömmas bort och hon kommer att sälja sig dyrt på söndag!

Nr F4 Thea Krokan Murud har kört två tidigare Vasalopp. Debutantåret 2020 kom hon sjua och förra året gjorde hon ett riktigt bra lopp och slutade fyra efter en lång tids frånvaro från Ski Classics. Norskan kör i år för det svenska laget Lager 157 och det blir väldigt intressant att se vad det laget kan göra tillsammans för att hitta vägar för att återigen vinna Vasaloppets damklass. I de tävlingar som ingår i Ski Classics har hon i år, efter sjukdom, bara kört tre lopp och då kommit: 7-3 och i Tartu kom hon tvåa. Thea kommer att vara med länge i loppet men jag tror inte hon kommer att kunna slåss hela vägen in i Moraparken. En plats bland de fem bästa är dock ett realistiskt resultat.

Nr F45 Astrid Ö Slind (kör i rödspräcklig ledartröja för klättrarcupen i Ski Classics). Astrid åker för Team Koteng Eidissen. Slind kom tvåa i Vasaloppen 2017 och 2018, sexa 2019, 2020 fick hon bryta efter Risberg (glutenproblem) och förra året blev det ingen start alls. Förra säsongen var en stor besvikelse för Astrid. Efter att tränat alldeles för hårt inför säsongen kom hon inte riktigt i fas med träningen och säsongen slutade med två tävlingar. I år finns det massor av motivation att ta ut allt som finns i kroppen på rätt sätt. Slind har visat kanonform i flera av loppen i långloppsvärldscupen. Hon vann en säker seger i Orsa och kom tvåa i Marcialonga. Hon är stark och gynnas om det blir ett före där man kan köra ifrån sina motståndare. Har inte riktigt räckt till på de sista milen i Vasaloppet tidigare år men i år är Slind bättre än någonsin och har tagit en nivå till och är hon i toppform då får våra svenska se upp…

Nr F6 Emelie Fleten lämnade Koteng efter förra säsongen till förmån för Gjerdalens Team Xpand Fuels. Visade förra året, under hennes första långloppssäong, att hon har mycket bra kapacitet i långlopp. Sex placeringar bland de tre bästa imponerar stort. I år har hon haft lite problem med Corona m.m. så hennes placeringar har inte blivit bättre än: 8-4-3-5 och i Tartu kom hon sexa. Det finns dock hög kapacitet hos Fleten och har hon lyckats komma i form till Vasaloppet så är hon med där uppe i toppen och slåss länge, länge.

Nr F09 Linn Sömskar har tävlat i svenska landslaget i traditionell längdskidåkning. I år gör Linn sin andra långloppsäsong. Efter förra årets sjundeplats i La Diagonela fick hon svåra köldskador i fingertopparna med otäcka blåsor och fick hoppa över resterande Ski Classics lopp fram till Vasaloppet. Hennes niondeplats i Vasaloppet hade en förklaring. Gör i år en väldigt spännande långloppssatsning i det småländska Team Eksjöhus med trefaldige vinnaren och superVasaloppsåkaren Oskar Svärd som Teamchef. I år har hon varit sexa som bäst. Som världsmästare på rullskidor känns hon riktigt intressant i ett långlopp som Vasaloppet med stakåkning i övervägande del lättåkta partier.

Nr F17 Anikken Gjerde Alnes är med i superlaget Team Ragde Charge. Har i år kommit: 11-9-16-9-9-8-6-13. Åttondeplatsen i Marcialonga och sjätteplatsen i Jizerska Padesatka visar att hon nu inte bara är en kvinna som jagar spurtpriser utan att hon blir bättre och bättre att hålla hela vägen in. Åkte Vasaloppet för första gången förra året och det var ingen succé där Alnes kom i mål på 17:e plats. Bättre i år och en plats bland de tio bästa kan hon klara.

Nr F11 Laila Kveli har gjort en riktigt bra säsong i år och åker bättre än på mycket länge. Med 4 platser bland de tio bästa ligger Laila 10:a i årets totalcup. Åker för Team Engcon och kör i deras snygga svart-gula dräkt. Laila har vunnit Vasaloppet 2013 och 2014 så detta är en mycket stark Vasaloppsåkare. På söndag åker Kveli sitt tolfte Vasalopp så detta kan den snart 35-åriga norskan. Backas upp av hennes man, Jerry Ahrlin, så hon får all expertis med upplägget som man kan önska sig.

Kommentera gärna!