Skillnader mellan Thor, Abilica och SkiErg (stakmaskiner)

Jag får många frågor kring alternativa stakmaskiner i tider då SkiErgen varit slut i lager samt att personer har hittat motsvarande stakmaskiner till lägre pris.

Det finns flera olika modeller av stakmaskiner där jag bl a testat Thorax Trainer, Inski, Abilica (XC-Classic 2000 Complete) och Ercolina.

Abilica stakmaskin
Abilica stakmaskin

Av de ovan nämna är Abilica i stort sett en likadan maskin som SkiErgen. Av det jag kört på den så upplevde jag att själva stakningen kändes bra och rörelsen blev ganska likt en SkiErg. Det jag ogillade var att det gick klart mycket lättare att få bra tider med högre motstånd, precis som det historiskt har varit på Thorax Trainer. På en SkiErg är det också ofta aningen lättare att få bra tider på högre motstånd, men det är marginellt och det beror mer hur man ser och hur man drar än på maskinen (jämför med lätt och tung växel på en cykel).

En annan del jag saknade på Abilican var enkelheten i att programmera pass. Den går heller inte att koppla till den eminenta appen ErgZone, där man kan förprogrammera pass till SkiErgen.

Men som sagt sagt, själva maskinen verkar bra. Och jag kan förstå att folk gärna sparar några kronor.

Thor Fitness, som också ser ut som en Abilica/SkiErg har jag själv inte prövat än, men hoppas göra det snart. Under tiden låter jag en adept i Wickström Coaching beskriva skillnaden, se nedan. Det verkar som det är lättare att hålla fart på lågt motstånd på Thor, alltså som om det går trögare fast utan man får betalt av det i fart som på en SkiErg.

/Erik Wickström

 

Från en adept:

Jag körde på en Thor hela förra träningsåret. Till utseendet är den väldigt lik en SkiErg, men det skiljer lite under motorhuven.

Tyvärr har mjukvaran i Thor inte stöd för ErgZone, så det fick bli att hålla ordning på tider och sträckor på egen hand. Det gick för det mesta bra tycker jag. Det ”svåraste” var nog att hålla koll på vilotiden, eftersom räkneverket stannar när man vilar. 😊

Vad gäller motståndet sägs det att Thor är i snitt 10% tyngre än en SkiErg, men det kan skilja mellan olika exemplar också (något som Thor fitness aldrig hört talas om gissar jag 😁). Jag har börjat köra på en SkiErg nu när jag gick in i mitt andra år i coachningen, och det jag märkt än så länge är att det var mycket lättare att hålla farten uppe på lätt motstånd, 1-4 ish, på Thor. Lite som att lätt motstånd på Thor = medvind, medans lätt på SkiErg är kortare stavar typ. Men kanske bara min känsla 🤷‍♂️

Just för 5k-testet tycker jag de var ganska lika. Ligger då på motstånd 6. Lika grisigt pass oavsett maskin 😅 Men, tänk på att du blir lite starkare med de där 10% extra på en Thor. 😊 Kör hårt! 💪🏻

Kommentera gärna!