Ska jag åka med skidskor för skiathlon/stakning/kombiskidskor

Vi får många frågor kring att åka med skidskor med mer stöd i klassisk åkning. Terminologin är inte helt självklar (och tenderar att förändras med tiden), men generellt kan man säga så här:

  • ”Kombi”: Syftar många gånger till en lite enklare modell där skaftet är lite högre än på en klassisk skidsko, men inte fullt lika högt som på en skejtsko.
  • ”Skiathlon”: Modell som ofta kommer i kolfiber som världscupåkarna vanligtvis har på lopp där de åker både klassiskt och skejt. Modellerna ser ofta nästan likadana ut som skejtmodellerna. Mycket vanligt förekommande i elitledet i Vasaloppet.
  • ”DP” (double poling): Kan vara en kolfibervariant som har medelhögt eller högt skaft som riktar sig till stakare.

En likhet mellan dessa är att sulan vanligtvis är ungefär lika mjuk som på en klassisk sko. Det är bekvämt när du stakar.

Observera att det åtminstone historiskt har varit ett ganska stort glapp både kvalitets- och prismässigt mellan skiathlonskorna och kombiskorna.

Varför ska jag inte nöja mig med en vanlig klassisk skidsko?
En konventionell klassisk skidsko är lättare och du får ofta en bättre känsla i diagonalåkning och stakskjut. Många klarar sig med det. Men det finns tre situationer där en skidsko med mer stöd är att föredra:

  • Om det är isigt och går fort i nedförsbackar med skarpa svängar.
  • Om det är sladdriga spår som tröttar ut dina vrister.
  • Om du är ovan på rullskidor och behöver extra stöd (man står lite högre från marken på rullskidor jämfört med skidor).

Jag själv tränar i princip alltid med klassiska skidskor både på rullskidor och skidor, för att stärka mina vrister. Men på klassiska långlopp på skidor och rullskidor använder jag uteslutande skiathlonskor.

Hur är det att skejta i kombi/skiathlon-modeller?
För mig som åkt mycket skidor går det utmärkt att skejta i skiathlonskor. Det är inte jättestor skillnad mot skejtskor. På rullskidor känner jag lite tydligare att sulan är mjukare, men för de flesta med viss skidvana kommer det att kännas fint. Några kommer nog t o m tycka det är mer behagligt vid åkning på snö. DP-skorna och kombiskorna kan ibland vara så låga att de är svåra att skejta med.

Kan man staka i skejtskidskor?
Vissa stakar i skejtskor, men många upplever att det kan kännas styltigt eftersom sulan är så hård.

/Erik W

En tanke på “Ska jag åka med skidskor för skiathlon/stakning/kombiskidskor

  1. En stor skillnad är när du bromsar. Med vanliga skidskor får du vinkel i fotleden så skidan hålls rät mot underlaget, vilket ger bra bromseffekt. Med skiathlonskidskor lyckas inte detta och åtminstone för mig blir bromsningen kraftigt lidande.

Kommentera gärna!