Favoriterna inför Vasaloppet 2023

Här kommer traditionsenligt en mustig text inför Vasaloppet 2023 skriven av Lars Behrenz.

Den 5 mars går det 99:e Vasaloppet. Skidpulsen är hög med VM som pågår. Vasaloppet är också ett slags VM, det ses som ett inofficiellt VM i långlopp, det äldsta och mest prestigefyllda av alla långlopp som finns. Intresset bland motionärer har minskat något efter pandemin och loppet blev fulltecknat först 2 veckor före den 5 mars men på söndag har dock Vasaloppet 15800 anmälda som vanligt. Framför TV:n sitter ungefär 3 miljoner någon gång under söndagsförmiddagen! På herrsidan har Norge dominerat Vasaloppet totalt under de senaste 10 åren, det är dags att ändra på det i år…

 1. Bara norrmän vinner Vasaloppets herrklass år efter år – har det något att göra med Vasaloppstaktik?

Från att Vasaloppet startade 1922 har det varit 77 svenska segrar i herrklassen och det dröjde  till 1954 innan Vasaloppet fick en utländsk segrare då finländaren Pekka Kuvaja vann. Under 70-talet var det många duktiga åkare från den traditionella världscupen som provade Vasaloppet och det blev 5 utländska segrar. Från 1981 började svenskarna vinna år efter år igen. Överlägsenheten fortsatte långt in på 2000-talet. De första 12 åren av 2000-talet regerade Sverige med 9 segrar från 2001-2012 av 12 möjliga (övriga 3 lopp vann bröderna Aukland).

Sedan tog det stopp. Senaste svensk som vunnit Vasaloppet är Jörgen Brink år 2012. Sedan dess har norrmannen Tord A Gjerdalen slagit Brinks rekord och vi har haft tio år i rad med norska segrar i herrklassen. Daniel Tynell var 2013 väldigt nära att ta sin fjärde seger då han bara var 2 sekunder efter Jörgen Aukland. 2014 tar den trefaldige Vasaloppsvinnaren Brink en tredjeplats fem sekunder från segraren John K Dahl. Jerry Ahrlin var bäste svensk 2015 som åtta men hela 5,42 efter segraren Eliassen. Markus Ottosson överraskade många med ett riktigt bra lopp 2016 då han blev sexa, bara 2 sekunder från segraren Dahl. 2017 var det otroligt nära då Ottosson gjorde ett superlopp och kom fyra på samma tid som segraren Dahl som tog sig in i historieböckerna som den förste ickesvensken med tre Vasaloppssegrar. Bob Impola var tvåa 2018 och ledde med 200 kvar men kom till slut 3 sekunder efter Nygaard i mål. Oskar Kardin var 14 sekunder från seger 2019 som nia och 2020 var Klas Nilsson bäste svensk med en femteplats och han var 59 sekunder från segern. 2021 och 2022 har Lager 157 Ski Team levererat två andraplatser genom Anton Karlsson och Emil Persson. Närmast var Persson som endast kom en sekund från segern ifjol.

Utnyttjar sina styrkor bättre?
Vad beror då denna otroliga norska dominans i Vasaloppet 2013-2022 på? Norge är en stormakt på längdskidor som satsar med mycket stora ekonomiska muskler och när många starka norska åkare satsar på långlopp blir dom väldigt svåra att slå, det är naturligtvis huvudförklaringen till deras framgångar i dalaskogarna. Men jag menar också att den svenska taktiska förmågan och självförtroendet har varit svagt vissa av de senaste 10 åren. De nya svenska långloppsåkarna har, än så länge, inte haft den taktiska förmåga som t.ex. de svenska Vasaloppslegendarerna 1989-2012, Jörgen Brink, Jan Ottosson, Oskar Svärd och Daniel Tynell hade när de vann sina 13 segrar under perioden.

Hur är en bra Vasaloppstaktik då? Enkelt uttryckt kan man säga att en bra Vasaloppstaktik handlar om att man ska försöka få sina egna starka sidor att få så stor betydelse som möjligt för loppets utgång och att man ska försöka se till att motståndarnas starka sidor inte får betydelse.

Petter Eliassen har i sina två Vasaloppssegrar utnyttjat sin styrka att åka väldigt hårt väldigt länge och helt enkelt malt ned motståndet i två Vasalopp med tuffa förhållanden. John K Dahl sparade sina enorma spurtkrafter till slutet av loppen och då lyckats vinna loppen genom att kunna sätta in superkrafter på upploppet i Mora. Se t.ex. också på Andreas Nygaards två segrar, i dessa två lopp har han inte dragit en meter utan legat lugnt och fint långt bak i klungan och inte gjort något jobb över huvud taget, det har andra i hans lag fått sköta. In på upploppet har han sedan fullkomligen exploderat och vunnit säkert. Tore B Berdal, utan stark spurtförmåga, försökte vinna 2017 genom att gå loss redan i Hökberg, det höll nästan. 2018 gick han loss med 5 kilometer kvar och det höll. Tord A Gjerdalen vinner, efter många försök, till slut 2021 och då genom att åka stenhårt hela vägen från Sälen till Mora, han får hjälp speciellt av en väldigt dragvillig Ermil Vokuev och till slut lyckas han gå loss solo från en fyramannagrupp och vinner med nästan 40 sekunder. Genomgående år efter år har det norska segerreceptet varit att utnyttja sina fördelar så mycket som möjligt för att ge sig själva maximal chans att kunna vinna.

De senaste tio åren har svenska åkare haft flera bra lägen att vinna men de har inte lyckats. Jag tror att det har berott på i huvudsak fyra faktorer. En del har berott på riktigt starka konkurrenter, en del har berott på att ingen svensk vissa år hade nivån för att kunna vinna, en del berodde på att man valde fel taktik och en del på att det vissa år helt enkelt saknades någon tydlig taktik alls från de starkaste svenskarna.

Tabell 1. Vasaloppets herrklass 2013-2022

År Bäste svensk Placering för bäste svensk Tid efter segraren Segrare
2013 Daniel Tynell 2 2 sekunder Jörgen Aukland
2014 Jörgen Brink 3 5 sekunder John K Dahl
2015 Jerry Ahrlin 8 5 min. 42 sek. Petter Eliassen
2016 Markus Ottosson 6 2 sekunder John K Dahl
2017 Markus Ottosson 4 0 sekunder John K Dahl
2018 Bob N Impola 2 3 sekunder Andreas Nygaard
2019 Oskar Kardin 9 14 sekunder Tore B Berdal
2020 Klas Nilsson 5 59 sekunder Petter Eliassen
2021 Anton Karlsson 2 36 sekunder Tord A Gjerdalen
2022 Emil Persson 2 1 sekund Andreas Nygaard

2023 har Sverige ett guldläge att få sin första Vasaloppsseger sedan 2012. Emil Persson leder just nu långloppsvärldscupen överlägset och han åker som en kung i spåret med taktisk kyla och med otroligt bra klass oavsett banprofil och löpningsförlopp. Lagtaktik från andra starka lag och/eller valet av skidor är hotet mot Emils seger.

I förra årets Vasalopp samt i årets Jizerska Padesatka utför Team Ragde Charge en framgångsrik taktik där man kör väldigt offensivt och tvingar de starka konkurrenterna att jobba hårt så att de är ”tomma” när loppet avgörs in mot målet. Att vallaservicen ger perfekta skidor i ett lopp över nio mil är helt avgörande. I Jizerska Padesatka i år hade Team Ragde Charge killarna betydligt bättre underlag än Emils Lager 157 Ski Team och det gjorde det omöjligt för Emil att vinna. Ytterligare en mycket stark svensk är Max Novak som har chans att vara med och slåss om det. För att Max ska kunna vinna krävs då en betydligt bättre taktik än den han och sitt lag presterade förra året.

 1. Generationsväxling i Vasaloppsspåret för damer

1923, i det andra Vasaloppet genom tiderna, genomförde Margit Nordin från IFK Grängesberg loppet på 10,09,42, vinnaren åkte på 6,32,40. Efter 1923 bestämde loppets ledning att damer inte skulle få åka Vasaloppet. Efter att ett antal kvinnor åkt loppet i smyg på 60- och 70-talet iklädda lösskägg och andra utklädningar bestämde man sig för att kvinnor från och med 1981 skulle få åka Vasaloppet, Meeri Bodelid var först i mål av damerna det året.

Det dröjde dock till 1997 innan man startade en egen officiell damklass. Sofia Lind med 4 segrar och 5 andraplatser är Vasaloppsdrottningen. Årets damklass i Vasaloppet innehåller många nya unga skidstjärnor. Hela sex av förra årets topp-tio finns inte på start i Berga By. Tvåan och trean på ”bästa listan” i Vasaloppet, Britta och Lina har nu till denna säsong lagt skidorna på hyllan så det är upplagt för nya toppåkare att ta över. Lina Korsgrens lopp 2020 då hon kom 57:a totalt i Vasaloppet får nog räknas som det bästa lopp en kvinna gjort i Vasaloppets historia. Kowalszyk kom 71:a totalt 2015 och Slind var förra året 75:a i Mora.

Tabell 2. Vasaloppets bästa damåkare 1997-2022

1. Sofia Lind Sverige/Åsarna IK 22
2. Britta Johansson Norgren Sverige/Sollefteå Skidor IF 16
3. Lina Korsgren Sverige/Åre längdskidklubb 12
4. Jenny Hansson (Grip) Sverige/Östersunds SK 10
5. Sandra Hansson Sverige/Uddevalla IS 9
6. Ulrica Persson Sverige/SK Bore 8
6. Laila Kveli Norge 8
8. Astrid Ö Slind Norge 7
9. Christina Paluselli Italien 6
9. Svetlana Nagejkina Ryssland 6
9. Katerina Smutna Tjeckien 6

Här räknas topp-tre-placeringar. 3 poäng för seger, 2 poäng för en andraplats och 1 poäng för en tredjeplats.

 1. Inför Vasaloppet 2023 – Damklassen

Årets Långloppsvärldscup på damsidan har haft tre vinnare. Först dominerade Ida Dahl totalt med fyra raka segrar, hon har också vunnit de två senaste. Astrid Ö Slind visade den höga klass hon besitter när hon vann Mountain Challange och La Diagonela. När det var dags för Grand Classics har en ny tjej tagit över tronen, Team Eksjöhus Magni Smedås som vunnit två raka klassiska storlopp och är ledare av långloppscupen. Det är roligt för utvecklingen av Ski Classics att det är 4 olika nationer på de sju första platserna i långloppsvärldscupen. Annars dominerar Sverige och Norge med sju respektive fem åkare bland de 15 bästa i Ski Classics totalcup.

Tabell 3. Resultat från Ski Classics 2022/23, långloppsvärldscupen, Damer.

Pl. Namn Bad Gas-tein

 

La Ven-osta Pus-ter Ta-ler Prato Moun-tain Chal-lenge La Dia-go-nela Marcia-longa Jizer-ska Pade-satka Orsa

Cri-teri-um

Orsa Time Trial Poäng
1. M. Smedås (N) 4 5 4 4 3 1 1 5 3 1630
2. I.Dahl (S) 1 1 1 3 4 5 1 1 1625
3. E.Fleten (N) 3 4 3 2 2 4 2 2 1305
4. J.Larsson (S) 6 2 5 7 9 3 6 7 5 1287
5. K.Heden-ström (S) 9 6 12 10 6 9 2 4 6 1181
6. K.Roivas

(F)

8 9 6 6 4 6 13 8 15 1044
7. S.Schut-zova (T) 11 14 9 12 13 13 9 10 10 898
8. S.Ö.Slind (N) 7 7 12 3 6 4 835
9. I.Palm-berg (S) 16 21 8 15 7 7 20 14 23 774
10. A.G.Alnes(N) 2 5 5 2 17 772
11. A.Ö.Slind (N) 2 3 1 1 770
12. O.Ket-tunen (F) 15 11 10 8 10 30 13 6 685
13. F.Erkers (S) 20 11 14 8 26 7 12 20 663
14. H.Bång-man (S) 10 8 16 11 9 12 626
15. S.Lind-berg (S) 12 15 13 20 16 12 19 25 602

F=Finland, N=Norge, S=Sverige och T=Tjeckien.

Vasaloppet 2022

Hur gick det i förra årets Vasalopp i damklassen? Gemensam start eller inte i Berga By har blivit en diskussionsfråga. Några damer vill ha egen start för att damerna ska få göra mer av sitt eget lopp. Nästan alla elitdamer gick i mål i de fina förhållandena som var 2022, Ida Palmberg bröt skidan, fick en ny men fick ge upp efter Mångsbodarna.

Nu blev det full fart på en gång där Astrid Ö Slind och Britta Johansson Norgren startar stenhårt i första backen och följer duktiga herrar. Efter startbacken är de hela 30 sekunder före Lina Korsgren, 1 minut före Marit Björgen och 1,5 minut före Ida Dahl.

Lina och Ida hade en riktigt tung dag med dåliga skidor och svag form. Emilie Fleten och Thea Krokan Murud lyckas gå ikapp Britta och Astrid uppe på myrarna och de fyra håller ihop ner till Tennäng. Ganska tidigt står det dock klart att det kommer att bli en fajt mellan Astrid och Britta. Murud och Fleten har svårt att följa redan upp till Risberg och vid Evertsberg är Fleten 40 sekunder efter och Murud lite över 1 minut efter Britta och Astrid.

Astrid sätter på grillen uppför Lundbäcksbackarna men Britta ger sig inte där. Men när Britta får krampkänningar och Astrid har en superdag med kanonskidor så orkar inte Britta stå emot längre utan mellan Oxberg och Hökberg avgörs loppet, Astrid går ifrån rejält och vid Hökbergskontrollen är hon 1 minut före Britta. Astrid har haft mycket bekymmer med glutenintollerans, överträning och nu senast Corona så hennes resultat har varit lite upp och ner de senaste åren. Men när Astrid Ö Slind är pigg och i toppform då är hon riktigt, riktigt bra. När dessutom Astrid förbättrat sin stakteknik ytterligare då blev hon för svår för alla andra långloppsdamer. Det blev norskt i topp i Vasaloppets damklass för första gången sedan 2014 då Laila Kveli vann. Det gick fort i damklassen med en ny rekordtid på 3,50,05 och Astrid var så bra som 75:a totalt i Vasaloppet 2022.

Så slutade Vasaloppets damklass 2022

 1. Astrid Ö Slind, (Norge, (N)), 3.50.06 (Nytt rekord!)
 2. Britta Johansson Norgren, (Sverige, (S)), +2,47
 3. Emilie Fleten, (N), +4,22
 4. Thea Krokan Murud, (N), +5,10
 5. Lina Korsgren, (S)), +7,47
 6. Marit Björgen, (N), +9,28
 7. Ida Dahl, (S), +14,24
 8. Laila Kveli, (N), +14,39
 9. Evelina Settlin, (S), +14,50
 10. Heli Heiskanen, (Finland (F)), +17,05

10 favoriter i Vasaloppets damklass 2023

Startnummer 7 Ida Dahl (kör i grön ledartröja för sprintcupen i Ski Classics). Ida åker i år för Team Engcon. Idas förra säsong var en succé med bl.a. fyra delsegrar, med segrarna i Marcialonga och Jizerska Padesatka som årets höjdpunkter. En rejäl formsvacka kom lagom till Vasaloppet och där blev det en väldigt tung sjundeplats mer än 14 minuter efter segraren Slind. I Vasaloppet 2020 blev hon fyra och 2021 trea. I år inledde Ida strålande och var drottningen av långlopp, men en Coronasjukdom ändrade läget och i långloppscirkusen har hon nu placeringarna: 1-1-1-3-4-5-1-1 i åtta av de nio tävlingar som Ida kört hittills. IFK Moratjejen Ida har ett tydligt mål om att vinna Vasaloppet i år. Vann Tjejvasan med väldigt dåligt glid så Ida är i form! Vill Ida ha kransen av Albin Gezelius en gång till blir utmaningen att hålla uppe farten i nio mil. Det gäller att hänga med från start då det är full gas från första stavtag till portalen i Mora som gäller när kvinnorna tävlar tillsammans med männen.

Nr 57 Magni Smedås (kör i gul ledartröja för totalcupen i Ski Classics) åker för Team Eksjöhus med Oskar Svärd som en av ledarna som är en väldigt rutinerad Vasaloppsexpert med tre segrar. Magni gjorde lite inhopp då och då i förra årets långloppsvärldscup. Det gick väldigt bra med placeringarna 5-5-3-5 i de fyra lopp hon åkte. I år är det bara långlopp som gäller och i resultatlistorna kommer hon bland de fyra-fem bästa varje gång. Har blivit bättre och bättre och segrarna i Marcialonga och Jizerska Padesatka gör henne till en kandidat till att även vinna loppet mellan Sälen och Mora på söndag. Gör i år sitt första Vasalopp så hon behöver eventuellt lite rutin från loppet för att vinna världens längsta och mest prestigefyllda långlopp. Men Magni ser ut att vara väldigt duktig på att hänga med herrarna i hög fart och det kommer bli väldigt viktigt för utgången av årets Vasalopp så Magni är helt klart en av huvudfavoriterna på söndag.

Nr 3 Emilie Fleten (kör i rödspräcklig ledartröja för klättrarcupen i Ski Classics) kör i år för svenska Team Ramudden. Har under sina tre långloppssäsonger visat att hon har mycket hög kapacitet. Sexton placeringar bland de tre bästa imponerar stort, men hon längtar så efter en första seger… Har haft problem efter en sjukdomsperiod men hon ligger ändå trea totalt i långloppsvärldscupen. Fleten har åkt tre Vasalopp och det har gått bättre och bättre för varje år, 9-6-3, förra årets etta i Vasaloppet kommer direkt från VM och tvåan från förra året startar inte, så se upp för Fleten på söndag…

Nr 1 Astrid Ö Slind åker för Team Aker Dählie. Efter att Slind varit tvåa i Vasaloppen 2017 och 2018 fick hon 2022 äntligen sin efterlängtade seger på rekordtiden 3.50.06. I år har hon tävlat i den traditionella världscupen (för att få åka VM) och i långloppscupen och det gör att Astrid inte har något att göra med totalsegern i långloppsvärldscupen. Tog ett VM brons i Skiathlon. Två segrar av fyra starter i årets långloppscup visar att Astrid håller mycket hög klass. Astrid ska dessutom försöka göra ett mirakel till helgen genom att först satsa på att vinna guld på VM 30 km masstart på lördag och sedan komma till Sälen natten mellan lördag och söndag och försöka vinna Vasaloppet på söndag. Nja, det känns väldigt, väldigt tufft…Men Astrid är otroligt stark och är hon i bra skick är Slind inte helt borta från segerdiskussionen.

Nr 55 Anikken Gjerde Alnes är med i superlaget Team Ragde Charge. I år har hon kommit: 2-5-5-2-17 i de lopp hon åkt, sjukdom störde henne i mitten av säsongen. Andraplatsen i Marcialonga visar att hon nu inte bara är en kvinna som jagar spurtpriser utan att hon blir bättre och bättre på att också hålla hela vägen in. Har bara åkt Vasaloppet en gång och det var 2021 och då blev det ingen stor succé, Alnes kom i mål på 17:e plats. Jag tror på en betydligt bättre prestation i år och en plats bland de 5-6 bästa ska hon kunna klara och hon kan komma på pallen om allt stämmer.

Nr 54 Jenny Larsson kör i år för Team Ragde Charge. Jenny är född 1996 och slog igenom med buller och bång 2020 då hon valde att satsa allt på långlopp. Vilken succé det blev med t.ex. seger i La Diagonela. Förra årets säsong blev totalt förstörd av en skada i handleden som medförde att det inte blev några lopp alls. I år har hon nystartat väldigt bra med t.ex. en andraplats i La Venosta och en tredjeplats i Marcialonga. Jenny ligger så bra som totalatrea i långloppsvärldscupen. Tidigare Vasalopp har gått sådär för Jenny där hon varit åtta både 2020 och 2021. Hon är dock den jag tror kommer att komma tvåa bland svenskorna efter Ida Dahl. Har hon prickat formen och skidorna tills söndag kan hon till och med slåss om topp-tre.

Nr 11 Linn Sömskar har tävlat i svenska landslaget i traditionell längdskidåkning. I år gör Linn sin tredje långloppssäsong. Linns huvudfokus 2023 är dock studier på fysioterapiprogrammet vid Umeå universitet så hon tränar och tävlar mindre än tidigare. Hennes två tidigare Vasaloppsstarter har slutat med en nionde och en elfteplats ifjol.  Gör i år en väldigt spännande långloppssatsning i Team Engcon med den tidigare väldigt duktige Vasaloppsåkaren Jerry Ahrlin som Teamchef. I år har hon varit femma som bäst. Vann SM guld tidigare i år och hon är en spännande outsider. Som världsmästare och vinnare av världscupen på rullskidor känns hon riktigt intressant i ett långlopp med stakåkning i övervägande del lättåkta partier.

Nr 16 Karolina Hedenström (kör som ledare i ungdomscupen i den rosa ungdomströjan) gör i år en nystart i Lager157. Höga förväntningar har funnits på Karolina efter att hon kom åtta och nia i de två avslutande loppen i slutet av Ski Classics säsongen 2021/22. Karolina har tagit ett fast grepp om den rosa ungdomströjan med stabila placeringar bland de tio bästa i årets långloppsvärldscup. I Jizerska Padestaka kom det riktiga lyftet med en andraplats. Vasaloppet har ännu så länge varit tuffa utmaningar för Karolina där hon kom 22:a 2021 och förra året blev det en 16:e plats, 24 minuter efter Slind. I år kommer hon göra sitt absolut bästa Vasalopp, frågan är bara hur högt upp i resultatlistan hon kommer.

Nr 56 Silje Ö Slind gör på söndag sitt första Vasalopp. Syster till förra årets Vasaloppssegrarinna Astrid. Har haft lite problem med sjukdom men de lopp hon kört i långloppsvärldscupen har gått bra med en väldigt fin tredjeplats i Jizerska Padesatka. Silje är en rutinerad längdskidåkare som precis fyllt 35 år. Hon har åkt i den traditionella världscupen i 10 år med 2 pallplatser i världscupen som bästa resultat. En fjärdeplats i Marcialonga 2018 visade att hon under lång tid haft fallenhet för långlopp när hon prövat på då och då. Nu med en längre tid som långloppsåkerska tror jag på en placering mellan 6-10 på söndag.

Nr 15 Kati Roivas är en finska som tagit stora steg i sin åkning till denna säsong. Hon kör för det norska laget Team Näringsbanken och hon åker i en dräkt som kommer att synas i dalaskogarna, orange med svarta inslag. Med placeringarna: 8-9-6-6-4-6-13-8-15 i årets långloppsvärldscup ligger hon sexa i totalcupen. Kör på söndag sitt tredje Vasalopp så hon börjar få rutin på att tävla i nio mil. Kommer Kati topp 5 första söndagen i mars 2023 blir hon den bästa finskan någonsin i Vasaloppet (Heli Heiskanen har kommit sexa).

 1. Inför Vasaloppet 2023 – Herrklassen

Ur tabell 4 framgår det att av de 10 högst placerade i årets totala långloppsvärldscup kommer 8 från Norge och 2 är svenskar. I ett lagperspektiv är det väldigt jämnt med sex olika lag bland de tio bästa herråkarna. Emil Persson har varit helt överlägsen med hela åtta segrar!

Tabell 4. Resultat från Ski Classics 2022/23, långloppsvärldscupen, Herrar.

Pl. Namn Bad Gas-tein

 

La Ven-osta Puster Taler Prato Moun-tain Chal-lenge La Dia-gonela Marcia-longa Jizer-ska Pade-satka Orsa

Cri-teri-um

Orsa Time Trial Poäng
1. E. Persson (S) 1 1 1 1 1 1 11 1 1 1920
2. A.Riege (N) 9 10 4 19 5 6 3 11 5 1158
3. M.Novak (S) 11 3 21 18 2 13 6 2 6 1140
4. S. Hoelgaard (N) 17 35 6 6 3 9 10 3 10 1039
5. K.Stadaas (N) 4 4 3 23 8 24 1 28 20 1036
6. M.Pedersen (N) 6 5 8 12 6 4 15 19 9 1028
7. T.A.Gjer-dalen (S) 14 13 3 9 2 17 7 3 720
8. H.Paus (N) 21 8 7 5 11 5 14 27 14 915
9. A.Nygaard (N) 2 2 38 3 2 888
10. P.Stakston (N) 16 20 9 10 10 14 37 8 2 879
11. T.Syrstad (N) 8 9 17 4 12 42 13 23 17 787
12. A.Jutter-ström (S) 18 18 11 9 7 10 19 25 22 762
13. O.Kardin (S) 5 8 4 11 7 42 11 761
14. M.Vester-heim (N) 10 14 11 13 33 9 12 12 734
15. J.Eklöf (S) 12 13 18 7 24 7 35 18 34 719

N=Norge och S=Sverige.

Vasaloppet 2022

Hur gick det i förra årets Vasalopp? Förutsättningarna för ett snabbt Vasalopp var stora. Fint väder och bra och hårda spår. Förhållandena gjorde att i princip hela elitfältet genomförde loppet utom lite problem för vissa. T.ex. fick finnen David Sulkakovski avbryta redan efter en stor krasch i starten som fällde många, 2018-års Vasaloppstvåa Bob Impola fick bryta i Evertsberg och Simon Andersson blev diskad.

Det blev full fart från start i detta snabba Vasalopp. Herman Paus och Tord A Gjerdalen satte full fart direkt och var först upp på Vasaloppets högsta punkt efter start och tog fina poäng i klättrardeltävlingen. Det var hård körning men uppe på myrarna blev det snart en stor klunga. Upp mot Risberg är det åter dags för hård körning av Gjerdalen, Paus och Max Novak. Novak ligger längst fram väldigt ofta från Tennäng och fram till Evertsberg och han vinner Bergspriset och då vinner man inte Vasaloppet. Senast någon vann både Bergspriset och hela Vasaloppet var år 2000 då Raul Olle körde solo från Risbergsbacken och in i mål.

Gjerdalen försöker i Lundbäcksbackarna och det går fort och när täten kom fram till Oxberg var det bara 23 killar kvar i tätgruppen. Mellan Oxberg och Hökberg var det ganska avvaktande körning där Team Ragde Charge genom Hoel och Johaug försöker några gånger men de slår av snabbt när de inser att de inte kommer loss. Fortfarande 23 åkare med vid Hökbergskontrollen. Team Ragde Charge hade sex starka åkare med på slutet och Aukland-Hoel-Johaug körde stötvis och tvingade Novak och Persson att försöka täppa luckorna och därmed trötta ut sig.

Vid kontrollen i Eldris var det 17 åkare som gjorde upp om den sista milen. Från Eldris och in var det några som försökte gå loss som t.ex. Max Novak och Torleif Syrstad men Team Ragde Army lyckas se till så att alla 17 var samlade in på upploppet och Nygaard var satt i perfekt läge. Emil Persson försökte utmana men en totalt okörd Oxen är väldigt, väldigt svår att slå så det blev norskt för tionde gången i rad på herrsidan. Känns lite tungt då både Novak och Persson var starka, men inte optimala taktiska beslut. Tror att Novak förlorar en hel del energi när han väljer att köra i täten ganska mycket från Tennäng fram till Evertsberg. Att dra i jämn hård fart under lång tid gynnar bara andra och tröttar ut en själv. Novak fick också jobba hårt med att täppa luckor när Ragde ryckte ofta på  slutet av loppet. Novak tror jag skulle kanske vänta längre fram till t.ex. mellan Hökberg och Eldris och sedan komma med ett jätteryck och föröka hålla hela vägen in.

Persson vinner två spurtpris och ligger långt fram hela tiden, det kostar kanske inte jättemycket men det kostar lite och alla krafter behövs till de avgörande lägena om man ska vinna Vasaloppet. När Persson sedan också är ensam i Lager157 sista milen och får jobba ifatt utbrytningar så var krafterna inte tillräckliga på slutet för att bli en segrare i Vasaloppet. Ett väldigt starkt Team Ragde Charge på de bästa skidorna i loppet gjorde att det inte blev svensk seger 2022. Sverige fick nöja sig med två pallplatser efter en mycket fin tredjeplats av den lovande morakillen Axel Jutterström.

Så slutade Vasaloppets herrklass 2022

 1. Andreas Nygaard, (Norge, (N)), 3.32.18
 2. Emil Persson, (Sverige, (S)), +0,01
 3. Axel Jutterström, (S)), +0,02
 4. Kasper Stadaas, (N), +0,03
 5. Joar A Thele, (N), +0,03
 6. Herman Paus, (N), +0,03
 7. Johan Hoel, (N), +0,04
 8. Erik Rosjö, (S), +0,04
 9. Anders Aukland, (N), +0,05
 10. Karstein Johaug, (N), +0,05

Svenska hopp inför Vasaloppet 2023

Jag tror våra största segerhopp i Vasaloppets herrklass är: Emil Persson, Max Novak och Axel Jutterström, se info om dessa åkare under mina 10 huvudfavoriter.

Det är läge för svensk seger i år och efter mina tre största svenska Vasaloppsfavoriter finns det några svenska åkare till som kan slåss om en topplacering om allt stämmer denna första söndag i mars 2023.

Nr 23 Oskar Kardin har tagit en seger och hela 9 pallplatser i långloppsvärldscupen. I år började han säsongen med sjukdom men har senare kommit:5-8-4-11-7-42-11 i Ski Classics. Den rutinerade 31-åringen kör på söndag sitt tionde Vasalopp, Oskar har varit topp-tio fyra gånger. Östersundskillen måste dock ha en bra taktik för att kunna vinna, känns som att Kardin bara åker med och sedan inte riktigt har någon idé om hur han ska kunna vinna loppet men kapacitet finns för att slåss riktigt högt upp.

Nr 13 Johannes Eklöf slog igenom förra säsongen och vann ett lopp i långloppsvärldscupen. Läser sista året till civilingenjör i teknisk fysik och gör examensarbete på SAAB. Ska Jönköpingssonen Eklöf ta Vasaloppets andra småländska seger (1984 års vinnare Hans Persson tävlade för Åsarna när han vann Vasaloppet men är född i Blomstermåla)? Nja en seger vore en stor överraskning för Johannes har aldrig varit bättre än 13:e i Vasaloppet på sju försök. Han kommer i alla fall försöka, eller som han säger själv: ”min ambition är att vara mer offensiv i loppen i vinter.”

Nr 248 Alvar Myhlback. Äntligen! En svensk 16-årig supertalang i längdskidsporten som kan bli hur bra som helst. Unge Alvar har tränat och tävlat med Lager157 Ski Team och gör det otroligt bra varje helg i långloppsvärldscupen där han är mellan 10-20 i varje deltävling. Åldersgränsen är 19 år för att få åka Vasaloppet men Alvar har fått dispens. Frågan är nu, klarar denne yngling 9 mil i full fart? Alvar har en ruggig spurt och är han med in på upploppet i Moraparken då kan vad som helst hända…

Nr 53 Nils Dahlsten har genomfört sju Vasalopp och hans sjundeplats 2020 var en mycket stor överraskning. I år kör storebrorsan till Emil Persson för Lager157. Femteplatsen i inledningen av långloppsvärldscupen 2022/23 är Nils bästa prestation i Ski Classics. Gjorde en fin utbrytning i Orsa senast i Ski Classics så formen är kanske på gång. Hans egna ord efter sjundeplatsen i Vasaloppet 2020 då han hade toppform och det var snöföre: ”Nästa gång jag har den känslan i kroppen ska jag våga mer. Jag hade inte självförtroendet för det den där gången men nästa gång ska jag gå för det…”.

Nr 36 Eddie Edström satsar i år för andra året helt och hållet på långlopp men i år gör han det i Team Engcon. Var stabil bland de 20 bästa första året som långloppsåkare med sjundeplatsen i Tartu Marathon som bästa presentation. Har haft lite sjukdomsproblem i år så formen är osäker men är den på topp så finns en topplacering inom räckhåll.

Nr 25 Klas Nilsson är en rutinerad kille som kommit i mål i hela 13 Vasalopp. 5:e platsen i Vasaloppet 2020 är hans klart bästa resultat. Vann Nordenskiöldsloppet på 22 mil 2021 så han gillar tuffa lopp. I år gör han en spännande satsning i Tord A Gjerdalens lag Team Xpand Fuel. Klas kan komma topp-tio om; det blir tungt före, formen och skidorna är på topp.

Nr 52 Marcus Johansson fyller 33 den 21 mars.  Har fullföljt 13 Vasalopp och 2020 års 12:e plats är hans bästa resultat. De senaste två årens ”snabbVasalopp” har varit tuffa lopp för Mackan där han bröt 2021 och fick problem även 2022 och kom till slut i mål så långt ner som 52:a. 2020 slog herr Johansson igenom ordentligt i långloppsvärldscupen på gamle dar som trettioåring. Bland annat två tredjeplatser under säsongen gav en total sjätteplats i långloppsvärldscupen. Han vill väldigt gärna göra ett bra Vasalopp och en topp-tio placering på söndag vore kanon för denne mycket sympatiske långloppsräv.

Nr 28 Alfred Buskqvist (kör i den gröna ledartröjan för sprintcupen i Ski Classics) gör i år sin första säsong som enbart långloppsåkare och han gör det i starka Team Ramudden. Den rutinerade sprintåkaren har åkt Vasaloppet flera år nu och det har blivit bättre och bättre för varje gång, 64-47-34-28… I år kör han dock om den gröna sprintvästen som han leder och det har kostat mycket energi. Ska han köra om spurtpriser på söndag också blir det nog ingen topplacering för Buskqvist.

10 favoriter till Vasaloppets herrklass 2023

Först vill jag bara hylla 50-årige Anders Aukland, som åker i grå ledarväst för veteranklassen och som gör sitt sista Vasalopp som elitåkare. Seger 2004, 5 gånger topp-3 och 13 gånger topp-tio i Vasaloppet. Vad säger man… vilken Vasaloppslegend! Titta och njut när grå väst flyger fram i dalaskogarna på söndag och passa på att följa en av de största inom långloppens historia, tack för allt Anders!

Nr 2 Emil Persson (kör i gul ledartröja för totalcupen Ski Classics). Totalsegern i långloppsvärldscupen 2021 var ett helt fantastiskt genombrott för Emil, med segrar i Jizerska Padesatka och Marcialonga som främsta prestationer. 2022 kom Emil tvåa i Ski Classics totalt med flera fina segrar. I år dominerar Emil fullständigt med åtta segrar av nio möjliga! Han är därmed den i herrklassen som vunnit flest segrar någonsin i Ski Classics med 17 delsegrar! Trots att Emil leder långloppsvärldscupen överlägset totalt tror jag att det i år finns ett annat huvudmål – Seger i Vasaloppet! Lager157´s superstjärna har gjort två starka Vasalopp 2021 och 2022. En fin fjärdeplats i 2021 års Vasalopp, där jag tror att han hade kunnat vinna med en lite mer offensiv taktik när tåget gick vid Evertsberg. Förra året var Emil en av de största favoriterna att vinna Vasaloppet och han gjorde ett väldigt bra lopp. Till slut, när de kom in på upploppet i Mora var han dock lite tröttare än Nygaard efter ett tuffare lopp där han var ensam i sitt lag i tätgruppen sista milen och med lite sämre stavisättning kom han 1 sekund efter i mål efter 90 kilometers skidåkning. Emil har i år totalt dominerat långloppsvärldscupen med en styrka och psyke ingen varit i närheten av så han är den givne huvudfavoriten på söndag!

Nr 1 Andreas Nygaard kör i år sitt elfte Vasalopp. Den väldigt rutinerade och trevlige Tromsökillen har varit långloppskungen under en lång tid med totalsegrar 2019, 2020 och 2022 i långloppsvärldscupen Ski Classics. Säsongen 2021 blev förstörd av en kraftig förfrysning under det första loppet. Årets säsong har varit lite upp och ner med sjukdomar och få starter, men tre andraplatser har det ändå blivit. 2018 vann han Vasaloppet med en otroligt imponerande spurt, han bara exploderade på upploppet. 2022 vann han igen en klungspurt där han kontrollerade fältet och vann övertygande. Andreas har haft väldigt stor hjälp av sina lagkamrater i de två Vasalopp han vunnit och det kommer han att få i år med. Team Ragde Charge har ett väldigt stort och starkt lag på herrsidan. Är han, och laget, i samma slag som i förra årets Vasalopp så är han det största hotet mot Emil Persson.

Nr 15 Max Novak är en riktig vinnartyp och målet är naturligtvis att vinna på söndag! Ifjol kom han trea i totalcupen och Max fick sin efterlängtade första seger i en deltävling i långloppsvärldscupen, Pusterthaler Ski Marathon. Han bytte inför denna säsong team till norska Team Aker Dählie för att få ännu bättre hjälp att nå nya segrar. Max blev sjuk över julhelgerna men han ligger ändå totaltrea i långloppscupen och han gör det väldigt bra varje helg. Taktiken kommer att bli intressant att följa. Förra året var taktiken att göra en ”Berdal” och rycka ifrån fältet på slutet och köra ensam in. Jag tycker dock att Max körde alldeles för hårt för tidigt förra året. Jag gissar att det finns en bättre plan i Novaks huvud om att försöka avgöra före Moraparken (en spurt mot Nygaard och Persson vill han inte ha). Varför inte satsa allt i Krångåsen, ca: 15 kilometer från mål, där har stora svenska Vasaloppslegender som Staffan Larsson och Daniel Tynell avgjort Vasalopp förr. Om precis allt stämmer för Max har han kapacitet att få segerkransen av Alice Larsson på söndag.

Nr 4 Kasper Stadaas är en norsk före detta sprintåkare med några topp-tio placeringar i den traditionella världscupen. I år kör han för andra året långlopp i Auklands team, Team Ragde Charge, och han gör det riktigt, riktigt bra och ligger femma i totalcupen med segern i Jizerska Padesatka som bästa resultat. Förra året vann han La Diagonela, kom tvåa i Marcialonga och kom fyra i den totala långloppsvärldscupen. Körde Vasaloppet för andra gången förra året och han var med i toppen och kom då fyra (vilket framgår av startnumret, startnummer 1-100 anger förra årets placering, har man över hundra i startnummer: startade man inte förra året, kom man inte i mål förra året eller så kom man inte bland de 100 bästa). I år kör han för att försöka vinna. Känns som en av 5 riktigt starka Norska chanser att ta landets 11:e raka Vasaloppsseger.

Nr 20 Tord A Gjerdalen är en av de allra bästa långloppsåkarna genom tiderna med 2 totalsegrar i långloppsvärldscupen och t.ex. 3 segrar i Marcialonga. I år har det gått lite upp och ner med resultaten: 14-13-3-9-2-17-7-3. Andraplatsen i Marcialonga visar att han kan slåss högt upp även i år. Gjerdalen hade varit med i segerkampen med den absoluta täten i Vasaloppet fem år i rad före det att han fick sin efterlängtade seger 2021. Han hittade sitt sätt att utnyttja sina styrkor, full gas i nio mil, som gjorde honom till en värdig vinnare. Fick lämna Team Ragde 2020 och kör i år för andra säsongen för sitt eget Team XPND Fuel of Norway. Tord fyller snart 40 så karriären går kanske mot slutet och i år tror jag att allt fokus är på Birkerbeinerrennet, som han aldrig vunnit, men ytterligare en Vasaloppsseger på vägen gör inte ont…

Nr 21 Amund Riege (kör i den rosa ledartröjan för ungdomsdeltävlingen i Ski Classics) är en ung, fyller 23 i november, och mycket lovande långloppsåkare. Norske Amund tävlar för starka svenska Team Ramudden och han gör det väldigt bra. I år har han kommit: 9-10-4-19-5-6-3-11-5 i långloppsvärldscupen och ligger med det tvåa totalt i Ski Classics. Han har kört två Vasalopp tidigare och då kommit 47:a 2021 och 21:a förra året och i år tror jag att Amund är en åkare som kan vinna loppet om allt stämmer. Har haft Vasaloppet som huvudmål hela denna säsong och han är en allvarlig utmanare till huvudfavoriterna; Persson-Nyggard-Novak.   

Nr 7 Johan Hoel (kör i den rödspräckliga ledartröjan för klättrarcupen i Ski Classics) är en av många starka åkare i Team Ragde Charge. Slet och kämpade så det stod härliga till i förra årets Vasalopp som hjälpryttare åt Nygaard och Stadaas. Hoel är en stark Vasaloppsåkare, han har varit sexa och sjua i de två lopp han kört. Hoel är överhuvudtaget en duktig långloppsåkare med fyra tidigare pallplatser i långloppsvärldscupen och han kom totalåtta förra året. I år har han kommit tvåa som bäst i tungt snöväder. Lider dock av en ryggskada så han har bara kört 5 av 9 möjliga lopp denna säsong. Är han fri från ryggont på söndag blir han en spännande outsider i årets Vasalopp.

Nr 24 Stian Hoelgaard är en av många starka norska Vasaloppsåkare. Kör i år för starka Team Aker Dählie. Vasaloppen 2021 och 2022 har varit stora besvikelser för Stian där han kommit 38:a och 24:a i ”snabbVasaloppen” men han kan mycket bättre i tuffare ”snöVasalopp”. Håll i er nu… Stian kom: 2, 3, 3, 2 och 2:a i de fem ”snöVasaloppen” mellan 2016-2020 så här finns det motivation till att ge allt för att äntligen komma högst upp denna gång. Det är bara de två största Vasaloppslegenderna genom tiderna; Mora-Nisse och Janne Stefansson som klarat av att vara på pallen 5 Vasalopp i rad. Stian har aldrig vunnit ett Ski Classics lopp och det är ett stort minus, har han verkligen den mentala styrkan att kliva högst upp? Blir det massor med snö på söndag då är garanterat Hoelgaard med och slåss om segern.

Nr 3 Axel Jutterström gör i år sin andra säsong som långloppsåkare och det går riktigt bra. Jutterström har i år tre topp-tio placeringar i långloppsvärldscupen och totalt ligger Axel tolva i Ski Classics. Team Eksjöhus med bl.a. trefaldige Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd som ledare har tagit honom en nivå till i långlopp. Axel har kört alla 9 lopp i långloppscupen och i årets storlopp Marcialonga kom Jutterström tia att jämföra med en 22:a plats förra året. I sitt fjärde Vasalopp satsar han nu allt på att ta två steg upp på pallen efter förra årets otroliga tredjeplats…Vinner han på söndag blir han den förste IFK Moraåkare som vunnit Vasaloppet sedan Henrik Eriksson vann 2001, snacka om jubel det kommer att bli…

Nr 169 Petter Northug Jr är en gigant inom längdskidsporten med otroliga 15 VM/OS guld hemma i prisskåpet. Av dessa guld är fyra individuella femmilsguld. VM 2017 blev hans sista stora mästerskap. 2020 dömdes Northug till sju månaders fängelse för fortkörning och narkotikainnehav. Så Petter har säkert en stor revanschlust att visa den positiva sidan av denne skidgigant. Hade lagt av som elitåkare men gör i år som 37-åring en nysatsning och nu på långlopp. ”Skidkommentatorn” Northug gör det bättre och bättre för varje lopp och nu senast i Orsa kom han femma, endast 2 sekunder från segraren Persson… Det är osäkert hur han klarar att tävla över nio mil för han är en förstagångsåkare i Vasaloppet. Men nio mil i enkel terräng borde passa ”taktikgeniet” Petter perfekt, så se upp!

Ställ väckarklockan så ni vaknar tidigt, 05.30-06.30 isch. Söndagen den 5 mars börjar tv-sändningen 07.30 (sedan 1991 går starten 8.00). Koka: blåbärssoppa, kaffe och gröt, bre några mackor och så kan ni göra som jag och lägga till att baka en plåt bullar också vid 6…Lukten av nybakade bullar och nykokt blåbärssoppa ger en grym inramning till denna högtidsstund. Läs igenom denna Vasaloppsanalys en gång till, medan bullarna jäser, och ni är väl förberedda för årets sporthöjdpunkt.

Lars Behrenz

Kommentera gärna!