Hur håller jag nere pulsen på löppassen?

”Löppassen kommer bli en utmaning för mig då jag i princip inte sprungit ute på kanske 30 år. Jag har joggat lite på löpband i vinter så jag tror att benhinnor och knän kommer funka skapligt. Dock kommer det inte bli mycket till löpning om jag skall hålla pulsen mellan 60 och 80 procent. Frågan är vad jag skall prioritera, löpning eller hålla pulsen i styr?”

Texten i ingressen är en fråga från en adept i Wickström Coaching. På flera pass i schemat står det lugn löpning med 60-80 eller 70-80 procent i puls. Många har svårt att hålla så låg puls vid löpning, särskilt i kuperad terräng. Hur ska du då tänka? Skippa löpning? Välja en annan träningsform? Låta pulsen gå upp?

Trail-Genrebild-foto-e-wickström.jpgPoäng med att kunna springa med låg puls
Generellt förespråkar jag – till skillnad från många andra coacher – en viss andel så kallad mellanmjölksträning, alltså att träna med halvhård intensitet som grovt sagt motsvarar den ansträngningsnivån (eller strax under) du håller på ett långlopp. Du skulle mycket ungefärligt kunna definiera den zonen som 75-85 procent av maxpuls.

I den zonen springer många motionärer som går ut och kutar lite på måfå. Men jag tycker också det finns en stor poäng i att kunna springa med låg puls, för att kunna vara effektiv i flera olika pulszoner.

Låt det de ett par månader
Flera personer jag coachat genom åren har haft stora problem att hålla nere pulsen på lugna pass, vilket också gjort att de inte orkat i längden på lopp.

Dem har jag ”tvingat” att gå i uppförsbackarna på lugna löppass. Det har tagit några månader, men de lyckas tids nog att få en hyfsad marschfart på lägre pulsnivåer, vilket sedan har blivit en stor fördel på långlopp då det handlar om att spara på energin. Min upplevelse är att de bl a fått bättre återhämtning i lugna partier i långloppen.

Vad de också upplevt är en större träningsglädje på lugna pass. De kan helt enkelt gå ut och springa en sväng utan att det är speciellt jobbigt.

“Svar” på frågan: Spring lugnt och gå i uppförsbackarna om det behövs för att hålla 60-80 procent. Återkom gärna om ett par månader och berätta om det blivit några förändringar. För många löser sig detta automatiskt vid en förhöjd träningsdos (då brukar arbetspulsen sjunka), men att tvinga sig till att ta det lugnt på de lugna pass i några månader kan vara en knuff i rätt riktning.

/Erik

OBS: Observera att pulsen kan bete sig olika för olika individer i relation till maxpuls. Och många kanske inte vet sin exakta maxpuls.

Kommentera gärna!