Löpskolning och spänst – övningar i text och bild

lmp20161007_DSC0492 (kopia).jpg

Det finns ingen särskild skiljelinje mellan vad som faller inom en viss kategori, men generellt är spänstträning mer utmanade för musklerna än löpskolning, som i sin tur sätter koordinationen på tuffare prov.

Spänstövningar brukar vara ett säkert kort om du önskar träningsvärk 1-2 dagar efteråt.

 • Löpskolning. Följande tre övningar kan du genomföra i tre set på flackt underlag med cirka 1 min vila, genom att gå tillbaka till ”startplatsen” mellan varje set.  Sträva efter en stolt hållning och gör övningarna explosivt.
  • 1) Tripping, 50 steg. Gå eller spring med mycket små och korta steg där du ”rullar” ner foten från tå till häl. Fötterna ska knappt lyfta från marken och armpendeln ska vara som vid vanlig löpning.
  • 2) Sidledslöpning, 50 steg på vardera sida. Kliv åt höger med ditt högra ben och sätt ditt vänstra ben bakom. Ta ett nytt steg med ditt högra ben och sätt ditt vänstra ben framför. Upprepa sedan cykeln med spänstiga och kvicka steg.
  • 3) Rysk dans, 50 steg. Hoppa eller studsa framåt med raka ben som sparkas långt fram mellan varje steg. Fötterna ska landa plant och armpendeln ska vara som vid vanlig löpning. Glöm inte att trycka ifrån med tårna.
  • Andra exempel på övningar för löpskolning är höga knän, hälspark, tågång och hälgång.
Tripping. Löpskolning.
Tripping. Löpskolning.
Sidledslöpning. Löpskolning.
Sidledslöpning. Löpskolning.
Strakbenta hopp. Löpskolning.
Strakbenta hopp. Löpskolning.
 • Spänstträning. Här är tre exempel på övningar du kan genomföra i tre set med 1 min vila, genom att gå tillbaka till ”startplatsen” mellan varje set. Håll gärna till i en svagt lutande uppförsbacke.
  • 1) Tjugo hopp på ett ben. Vartannat set vänster, vartannat set höger.
  • 2) Tio utfallssteg. Växelvis vänster/höger, där du hoppar uppåt/framåt. Låt det bakre benets knä snudda vid marken vid varje steg.
  • 3) Tre jämfotahopp.Mät den totala längden på tre hopp. Tävla gärna mot dig själv eller en kompis.
  • Andra exempel på spänstövningar är mångsteg (som tresteg fast istället tjugo steg) och skejthopp i sidled.
Enbenshopp. Spänstträning.
Enbenshopp. Spänstträning.
Utfallssteg. Spänstträning.
Utfallssteg. Spänstträning.
Jämfotahopp. Spänstträning.
Jämfotahopp. Spänstträning.

Fler bilder på löpskolning finns här

Fler bilder på spänstträning finns här

Kommentera gärna!