Rullskidtips för nybörjare

Om du ny på rullskidor har du troligtvis många funderingar på hur du ska ta dig fram på ett säkert sätt. Här kommer några tips riktade till den klassiska tekniken.

Utrustning – rullskidor

Det kan vara svårt att navigera i det stora utbudet av rullskidmodeller. En bra grundregel för nybörjare är att skaffa en modell med aluminiumstomme och breda gummihjul med tre i tröghet.

En aluminiumstomme är stummare än en stomme i kolfiber eller komposit. På breda hjul står du mer stabilt än på smala hjul. 50 mm är brett och 40 mm är smalt, om du vill ha konkreta siffror. Rullskidhjul finns i gummi eller plast. Gummi är mjukare och skönare att åka med på grovt underlag.

Generellt kan du köpa rullskidor för träning med motstånd 2, 3 eller 4. Tvåor är det vanligaste, men de rullar väldigt lätt. Med ett par treor ökar du säkerheten och får ett rullmotstånd som mer liknar skidåkning på vintern. Det gör också att det blir lättare att diagonala och stakskjuta, så du inte enbart står och stakar. Fyror upplevs lite väl trögt för många nybörjare.

Utrustning – stavar
Du kan använda samma stavar som på vintern, men byt gärna trugan längst ner mot en rullskidspets om du tar i mycket i stakningen. Metallen i en skidtruga riskerar annars att gå sönder. Vässa helst spetsarna efter varje pass med ett diamantbryne så de fäster bättre i asfalten.

Om du åker mycket är det klokt att ha en dämpning på stavarna vid handtaget, så du minskar risken för besvär med till exempel armbågar och axlar.

I likhet med skidåkning på snö är en stavlängd på ca 85 procent lagom för de flesta, mätt från spets till topp. Du behöver inte ha längre stavar än du har när du åker skidor.

Utrustning – skidskor
Satsa på ett par kombiskor/skiathlonskor! Elitåkare och erfarna motionärer klarar av att åka rullskidor i klassiska skidskor, men för en nybörjare är det en enorm fördel med så kallade kombiskor eller skiathlonskor för extra support. De går upp högt likt en skejtsko, men har en mjuk sula så de går fint att använda för diagonalåkning.

Rullskidåkning upplevs vingligt för många nybörjare. Med rätt skor blir det en tydlig skillnad.

Åker du ofta och i alla väder kan skor som gått många mil under sommarhalvåret bli lite kalla vid skidåkning. I så fall kan du lyxa till det med att ett par för vintern och ett par för sommaren.

Utrustning – skydd

Även om det finns speciella rullskidhjälmar går din vanliga cykelhjälm/skateboardhjälm alldeles utmärkt att använda. Erfarna åkare kör sällan med andra skydd än hjälm, vilket gör att det tyvärr inte heller är så vanligt bland nybörjare. Men använda gärna armbågsskydd och knäskydd, åtminstone så länge du känner dig osäker, vilket kan innebära allt från ett pass till en livstid.

Utrustning – övrigt

Träna gärna i färgglada kläder så du syns bra i trafiken. Och se till att allt köra med reflexväst och pannlampa i mörker. Glöm inte att också fästa en liten röd lampa bak på hjälmen så du ökar synligheten bakifrån.

Du kan ha samma handskar som du har på vintern. Det finns även rullskidhandskar, som är tunnare. Tänk på att oavsett tjocklek så får du lättare blåsor i händerna på rullskidor, till följd av det hårdare underlaget.

Platser att åka på
Håll dig på platten i början. Stora parkeringar är en bra start. Leta upp närmaste industriområde och åk där på kvällar eller helger. Där kan du åka korta sträckor och köra teknikövningar för att bli bekväm med underlaget och utrustningen.

När du blir mer van kan du ge dig ut på flacka cykelbanor och sparsamt trafikerade vägar. Först när du känner dig riktigt varm i kläderna kan du börja åka i backar. Reka alltid nya rundor med bil eller cykel innan du ger dig i kast med dem på rullskidor.

Bromsa på rullskidor ploga
Bromsa på rullskidor ploga

Bromsa

Det finns vissa modeller med broms, där vadbromsen är den vanligaste. Du lutar dig bakåt med ena benet så bromsar du ena skidan. Det kräver viss träning för att få till det.

Det även flera olika sätt att få ner farten på rullskidor utan en broms. Lägg tid på att lära dig ploga, vilket får ses som det bästa sättet att bromsa på klassiska modeller. Vinkla in rullskidorna så framhjulen närmar sig varandra lite grann, men inte för mycket. Skidorna ska gå nästan parallellt, till skillnad från att ploga på vintern då positionen mer efterliknar en glasstrut. Kantställ båda skidorna lätt och pressa ut med ben- och rumpmusklerna i sidled så bakhjulen håller stort avstånd mellan varandra. Detta fungerar inte som nödbroms, men det minskar farten. Observera att detta är betydligt lättare att göra på breda, mjuka gummihjul för klassiska skidor än på smala skejthjul i plast.

I en nödsituation kan du behöva köra ut vid sidan av vägen. Om du då sätter ena skidan ett par decimeter framför den andra ökar du stödytan och därmed sannolikheten att undvika en krasch. Eller åtminstone få ner farten lite grann före en eventuell krasch.

Läs mer här om att bromsa på rullskidor.

Rätt sida av vägen

Lagen är lite luddig, men utgå från att du kör på höger sida om du håller högre fart än en gångtrafikant och på vänster sida om så inte är fallet.

Rengöring

Spola rent dina rullskidor med vatten efter smutsiga turer. Om du är ambitiös kan du skruva isär hjulen och fetta in kullagren efter varje säsong, men det är inget måste även om det står så i instruktionerna. Ofta tar gummit slut före innandömet.

Teknikövningar

På vintern finns det gott om lämpliga teknikövningar för att förbättra teknik, balans och koordination. Samma övningar går att göra på rullskidor, men flera av dem är olämpliga eftersom konsekvenserna av ett fall är betydligt större på rullskidor jämfört med skidor. Att åka 50 meter så fort som möjligt på en skida är till exempel mer lämpligt att göra på snö än på asfalt.

Här finns några exempel på teknikövningar att göra på rullskidor på en plan yta:

  • Kör diagonal utan stavar
  • Kör stakskjut utan stavar
  • Åk som en åtta (lägg ut två koner/vätskebälten/tröjor med 5-10 meters mellanrum)
  • Åk en slalombana
  • Åka försiktigt fram och lyft på en skida i taget i ett par sekunder
  • Åk diagonal med benen samtidigt som du stakar med överkroppen

Kommentera gärna!