ErgZone – Wickström Coaching har en egen grupp

Senaste åren har konditionsträning inomhus bland elitaktiva och motionärer exploderat. Cyklisterna tävlar virtuellt på Zwift, skidåkarna nöter stakmaskin inför vinterns skidlopp och även löpbandsträning verkar ha fått ett uppsving. På en SkiErg, som är den vanligaste stakmaskinen i Sverige, kan du programmera dina egna intervallpass i monitorn för att sedan dra igång ditt pass.

Ska du köra ett lite mer avancerat högintensivt pass, med flera intervaller av olika karaktär, kan detta bli pilligt. Dessutom får du inte med så mycket information om du vill dela ditt pass i sociala medier efteråt när du fotar displayen (det är väl därför vi tränar…).

För att råda bot på detta utvecklades den kostnadsfria appen ErgZone, där kan du enkelt designa dina intervallpass när du ligger hemma på soffan. Du kan också se andras upplägg på pass. Och du får en fin och tydlig sammanställning av ditt pass med tider, farter, pulsnivåer och frekvens efteråt, något som inte är lika överskådligt på SkiErgens skärm.

Observera att du behöver ha ett konto (kostnadsfritt) på Concepts hemsida som du kopplar ihop med ErgZone.

Observera också att ErgZone fungerar med andra generations SkiErg med monitorn PM5, men inte med första generations med PM3/PM4.

Egen grupp
Wickström Coaching har en egen grupp för adepter i appen ErgZone med pass som återfinns i träningsprogrammen. Sök på “Wickström Coaching” i “Tracks” eller testa denna länk. Skicka ett påminnelsemejl om det dröjer mer än två dygn innan vi släpper in dig i gruppen.

Ställ in ditt årsbästa på 5000 m under inställningar i appen. Flera av passen anger ett rikttempo som utgår från det.

Kommunikation mellan SkiErg och telefon
Om du inte lyckas få telefonen och SkiErgen att hitta varandra kan mjukvaran i stakmaskinen vara för gammal. Gå in på Concepts hemsida och ladda ner ett program varifrån du laddar ner den senaste uppdateringen. Därefter får du instruktioner om hur du för över det på ett USB-minne, som sedan sätts in i monitorn. Ett batteribyte kan behövas i samband med uppdateringen.

Observera att det kan vara lite stökigt att få in pulsen i klockan/appen/SkiErgen pga sammanblandning med ANT+/bluetooth. Testa att göra det i olika ordning när du kopplar ihop enheterna.

Tre tips om det inte fungerar:

  1. Platstjänster behöver av oklar anledning vara på för att det ska gå att synka med ErgZone.
  2. Det verkar som displayen måste lysa för att telefonen ska hitta den. Du kan behöva trycka på “Menu” på SkiErgen precis före du trycker “Scan for PM5” i ErgZone.
  3. Om du bara hittar några fåtal pass i Wickström Coaching-gruppen i ErgZone kan det bero på att du medvetet eller omedvetet skrivit i något sökord eller klickat i någon kategorin. Radera sökfältet och klicka ur eventuella val.

BÖRJA TRÄNA MED ERGZONE – STEG FÖR STEG

Steg för steglista för att kunna ansluta ErgZone till din SkiErg och kunna ansluta till Wickström Coachings grupp i ErgZone.

1. Ladda ner appen ErgZone. Detta gör du via App Store eller det som på android-enheter kallas play butik.

2. Registrera dig på https://log.concept2.com/. Klicka på meny – sign up. Du behöver inte göra mer än själva registreringen för att få appen att fungera. 

3. Starta nu appen. Klicka på ”Concept2 logbook”. Nu behöver du ditt användarnamn och lösenord som du skapade på punkt 2. Logga in och klicka sen på ”Approve Erg Zone”.

4. Bravo! Sök nu efter Wickström Coaching i sökrutan. Klicka på ”request to join”. Sedan på ”I’m a member”.

5. Innan du får tillgång till gruppens pass så måste vi godkänna dig, vilket vanligtvis tar max ett dygn.

6. Härlig! Nu ska vi gå vidare med att försöka para ihop din telefon med skiergen. Detta fungerar oftast smärtfritt. Ta med din telefon till stakmaskinen. Gå till huvudmenyn – Fler alternativ. Tryck på ”trådlöst möjliggöra” och sen på ”Connect” i ErgZone på ditt sparade pass. Se till att ha blåtand aktiverad i telefonen. Klicka nu på ”Scan for PM5”. Nu bör din telefon ha hittat din PM5 och alternativet att ansluta finns nu i appen. 

7. Grattis! Nu ska ditt pass finnas på skärmen och det är bara att dra igång.

8. När du väl är ansluten till Wickström Coachings grupp i ErgZone så finns samtliga pass i ditt program ett klick bort. Bra va!

9. Om instruktionen ovan inte fungerade finns det några olika datarelaterade saker som kan ha gått snett. Om du exempelvis använder ett pulsband med ant+ kan PM5 ha svårt att reda ut vad som är vad. Det enda sättet att lösa detta på egen hand är att prova att göra om anslutningarna i en annan ordning. Tex bara ansluta en av enheterna åt gången. 

Du kan också behöva uppdatera din PM5 till senaste programvaran. Vi vet. Det är hemskt när det inte funkar men detta är inget man behöver göra ofta. Gå till concepts hemsida för och följ instruktionerna. 

Länk för uppdatering:

https://www.concept2.com/service/monitors/pm5/how-to-use/updating-firmware

STÄLL IN DITT 5000 M-PERSONBÄSTA/ÅRSBÄSTA

Många pass utgår från farten vid ditt årsbästa på 5000 m SkiErg. Ange det i appen under inställningar för att på så sätt få våra rikttider på intervaller.

– Tryck på kugghjulet för inställningar i ErgZone.
– Skrolla ner till ”Benchmarks”
– Välj ”Ski”
– Ställ in ditt årsbästa 5000 m.

En tanke på “ErgZone – Wickström Coaching har en egen grupp

Kommentera gärna!