Frekvens på SkiErg – motstånd 1 vs 10

Många kör med högre frekvens ju lägre motståndet blir vid en given fart på stakmaskinen. Men om du översätter motståndet till uppför samt lätt utför i skidspåret bör du tänka tvärtom.

I Wickström Coaching har vi ett uppskattat pass som heter ”Motstånd 1 vs 10”, som går ut på att köra 4 min-intervaller med 1 min vila. Varannan på motstånd 1 och varannan på motstånd 10, med samma fart.

Det blir vanligtvis bra aktivitet i den interna Facebook-gruppen på det passet. Rikttiderna är hyfsat snällt satta i förhållande till ens årsbästa på 5000 meter och adepterna brukar tycka intervallerna på motstånd 1 är mer utmanande än på motstånd 10.

Men det har också uppstått en diskussion kring frekvensen. Bör den öka, minska eller vara den samma när du skiftar från motstånd 1 till 10?

Jämför gärna med hur terrängen ser ut på ett skidspår:

  • Uppförsbackar: Här är det tungt muskulärt och du kortar ner tagen och ökar frekvensen för att inte bränna ut triceps.
  • Lätt utför: Här går det lätt och drar igenom tagen ordentligt och kör med låg frekvens med mycket kraft i varje tag.

Alltså: Kör på lägre frekvens på lägre motstånd och högre frekvens på högre motstånd.

För att göra en tydlig skillnad kan du t ex ha som mål att köra med 50 per minut på 1:an och 60 på 10:an. Det är en fin övning som hjälper dig att hålla bra fart i lättåkta partier i långlopp.

Läs mer här kring frekvens för skidåkning och SkiErg.

Olika frekvens på olika motstånd på SkiErg. Sträva efter lägre frekvens på lägre motstånd och vice versa för att göra träningen mer skidlik.
Olika frekvens på olika motstånd på SkiErg. Sträva efter lägre frekvens på lägre motstånd och vice versa för att göra träningen mer skidlik.

Kommentera gärna!