6 pass för oktober

Hösten kan vara mysig på många sätt. Den kan också sätta motivationen på prov då det blir mörkare, kallare och kanske halare på marken. Här kommer sex förslag på träningspass för oktober (funkar även i november).

SkiErg i Skidome

Stakmaskin – Bakfickepasset

Hitta ditt ”go to-pass”, som är ett träningspass du gillar och som du gjort förut. Det bör vara en låg mental tröskel till detta pass. För vissa är det att dra i 20 minuter lugnt för att rensa huvudet från stress. För andra är det att köra 5000 meter i maxfart utan uppvärmning. För en tredje kan det vara att köra extra fort i hundra meter var 500:e meter.

Mitt ”bakfickepass” är fem tusingar. Då kör jag 5*1000 m med 1 min vila mellan intervallerna, med kort uppvärmning och ännu kortare nedvarvning. Fart: Ungefär som på ett 5000 m-test, kanske aningen snabbare. Det här passet har jag gjort snart hundra gånger och jag har inga problem att tiderna inte alltid blir så bra.

Rullskidor – Villapasset

Kör runt i ett bostadsområde. Gärna backigt om inte nedförsbackarna är för svåra. Kanske behöver du ta av dig rullskidorna i vissa backar. Eftersom det kanske både blir mer knixigt och mer kuperat behöver du sänka garden och strunta i snittfarten på detta pass.

Själv har jag ett pass hemmavid på drygt 1,5 timme med tio olika backar i Sjömarken/Backabo. Det har blivit en ny favorit.

Löpning – Spring en bok

Lyssna på en ljudbok under löppassen. Du får bara lyssna när du springer, inte annars. Drömmen är boken ska vara så bra eller så spännande att du ska längta till nästa löppass.

Skidgång – Tillsammanspasset

Hösten är en fin tid för skidgång, som kanske är en av världens mest överhoppade träningsformer. Ett bra sätt att få det att bli av är att göra det i någon organiserad form, som träning med en klubb, en grupp eller en kompis.

Testa gärna att köra det ihop med någon vän i en annan stad. Bestäm att ni går till varsin backe kl 20.00 på onsdag och kör 10 st 2 min-intervaller. Sedan skickar ni era träningsfiler till varandra som bevis.

Styrka – Tjötpasset

Välj fem par med övningar och genomför tre set för varje övningspar. Kör med en kompis så ni gör övningarna växelvis. Ni lyfter samtidigt, fast varsin övning i övningsparet. I vilan mellan seten, som gärna får vara 1-2 minuter, passar ni på att babbla.

Tänk på din träningskompis för styrketräning kan vara nästan vem som helst. Det behöver inte vara någon som ägnar sig åt konditionsidrott.

Skidåkning – Ljumskexplotionen

Unna dig en tur till snön före alla andra. Kanske på destinationer norrut som tidigt lägger ut snö, såsom Idre, Vålådalen eller Östersund.

Eller så prövar du inomhusskidåkning i Torsby Ski Tunnel, Skidome i Göteborg eller Mid Sweden 365 i Gällö

Träningsvärken i framförallt ljumskarna brukar minst sagt vara påtagligt efter de första snöpassen. Åtminstone om du inte enbart ägnar dig åt stakning.

 

/Erik Wickström

Du kan också lyssna på dessa tips i avsnitt 228 av podcasten Lagom Kondition.

Kommentera gärna!