Vilket vätskesystem ska jag välja?

Flaskbälte
Flaskbälte

Flaskbälte, ”thermobelt”, vätskebälte eller midjebälte med slang framtill? Här kommer lite tips på hur du tar med dig vätska i ditt lopp i Vasaloppsveckan.

Vasaloppets kontroller ligger med en mils mellanrum. Du klarar dig på det. Men genom att dricka oftare ökar du chanserna till att vara pigg hela vägen.

För dig som funderar på en lösning med slang bör du tänka på att dricka ofta så att vätskan i slangen inte blir kall eller till och med fryser (vilket den gör för många). Det kan handla om en liten slurk var femte eller tionde minut. Vissa menar att du bör blåsa tillbaka vätskan efter varje drickatillfälle, men det är ofta svårt med hög puls.

Här kommer fyra förslag på hur du kan bära med dig vätska i fäders spår.

  • Flaskbälte. En klassiker som även syns i eliten, även om de blir allt ovanligare. Du har ett midjebälte med plats för en konventionell vattenflaska.
Thermobelt
Thermobelt

Fördelar: Smidigt att byta flaska eller fylla på flaskan längs vägen. Lätt att diska flaskan.
Nackdelar: Vätskan blir kall. Det går att dricka i farten, men lite omständligt.

 

  • Thermobelt: Ett signum för tränande längdskidåkare, men en ovanligare syn i lopp. Du har ett midjebälte med inbyggd termos i plast som rymmer ungefär en liter vätska.

Fördelar: Vätskan håller sig varm. Smidigt att fylla på längs vägen.
Nackdelar: Om du ska dricka i farten behöver du en lång nedförsbacke. De flesta behöver till och med stanna för att kunna dricka ur ett sådant bälte.

 

  • Vätskeryggsäck
    Vätskeryggsäck

    Vätskeryggsäck: I lopp som Nattvasan och det norska långloppet Birkebeinerrennet är det ett krav med ryggsäck, men även i andra lopp kan det vara aktuellt. Du har en liten och smidig ryggsäck med vätskeblåsa försedd med slang som du kan suga i dig vätskan från. Rymmer ofta cirka två liter.

Fördelar: Om du behöver ha med dig extrakläder är det bra med en vätskeryggsäck med visst packutrymme. Lätt att dricka i farten.
Nackdelar: Många ogillar att ha extra vikt på ryggen när de stakar. Slangen kan frysa om du inte dricker för ofta, även om den är isolerad. Krångligt att fylla på vätska längs vägen.

 

  • Midjebälte med slang framtill: Det var först 2015 vi kunde se några varianter i eliten och 2016 hade den slagit igenom på allvar i Vasaloppet – midjebältet med slang framtill. Något bättre namn har vi inte än så länge. Det finns varianter med olika mycket packutrymme och olika mycket volym för vätska (vanligtvis 1,5-2,0 liter).

Fördelar: Mycket lätt att dricka i farten eftersom slangen kommer nerifrån på framsidan. Skönt med vikten kring midjan istället för ryggen.
Nackdelar: Slangen kan frysa om du inte dricker för ofta, även om den är isolerad (det hjälper även att stoppa den innanför skidjackan/tävlingsdräkten). Krångligt att fylla på vätska längs vägen.

Midjebälte med slang framtill skidåkning
Midjebälte med slang framtill skidåkning

Kommentera gärna!