Är det lättare att lära sig skejt än klassiskt?

I Sverige är det betydligt fler som åker klassiskt än skejt. Nere på kontinenten är det tvärtom, även om klassiskt har knappat in till följd av de fästvallningsfria skidorna. Vilken åkstil är egentligen lättast att lära sig?

Den här kommentaren fick vi i Wickström Coachings interna Facebook-grupp:

Är det inte lättare att lära sig skejt än klassiskt?
Tvärtemot vad Dr. Wikström säger i podden (vid runt 10:30 minuter in i podden) så påstår jag att det är enklare att lära sig korrekt skejt än korrekt klassisk teknik (framförallt korrekt diagonal teknik) vilket tar mycket längre tid att lära sig.
Själv är jag en åsna på teknik men lärde mig skejt mycket snabbare trots att jag kör 50:50 på båda stilarna och tar regelbundet lektioner i båda. Får ofta ros för den fina skejt tekniken och ris för min klumpiga diagonalåkning av diverse lärare.

“Svar”:

Tack för bra input! Det är svårt att definiera hur lätt eller svårt det är att lära sig en teknik och det är såklart också individuellt. En ishockeyspelare kan till exempelvis ha en fördel i skejt. En annan aspekt är att vissa har lärt sig klassiskt men inte skejt som barn och då kan skejt uppfattas som svårare att lära sig.

Om du delar in klassiskt och skejt i fem växlar så vill jag hävda att GRUNDERNA till de fem växlarna är lättare att lära sig i klassiskt.

Tittar du på de tre mest använda växlarna så är det överlag lättare att få en nybörjare att lära sig grunderna i diagonal, stakskjut och stakning än grunderna i växel 2, 3 och 4 i skejt.

Som ny på skidor är det en stor utmaning att hinna stå tillräckligt länge på ett ben för att hinna med ett staktag på varje ben i växel 3 i skejt. En annan utmaning är att få till växel 2 i skejt (det blir många gånger en blandning av växel 2 och 4).

När man väl lärt sig grunderna i både klassiskt och skejt håller jag med om att vägen till den “perfekta” diagonalåkningen är längre än vägen till de “perfekta” skejtväxlarna. När du tränat upp balansen såpass att du är trygg på att glida länge på ett ben är diagonalåkning på många sätt mer komplex än skejtskidåkning.

Konditionsmässigt brukar skejt vara tuffare då de aktiverar större muskelgrupper och ofta genererar högre puls. Det är också lättare att “gå” fram på skidorna i klassiskt.

/Erik

Kommentera gärna!