Behövs vilodagar?

Vilodagar. Är de så viktiga egentligen? Klicka här och läs mer.

Det här kom till frågelådan från en av Wickström Coachings adepter:

Jag har en fråga om vila. Jag planerar in min träningsvecka utifrån hur jag ska kunna få in så mycket som möjligt av de olika träningspassen på enklaste sättet. Ibland innebär det några dagar i sträck utan träning om annat i vardagen kommer emellan, och ibland inga vilodagar alls för att jag gör andra aktiviteter också utöver programmet
Är vilodagar något man också ska försöka planera in med någon slags regelbundenhet eller spelar det inte så stor roll?
Bra artikel om uppvärmning, förresten!

 Kort svar: Nej, jag tycker inte det behövs några vilodagar.

Längre svar: Kroppen bryts ner av träning och byggs upp av vila. Med det sagt är det oerhört viktigt för kroppen att få vila. Att ständigt träna hårt kan leda till att du blir sämre om du t ex slarvar med sömn och kost.

Men så länge du inte tränar hårt varje pass och så länge du känner dig i någorlunda mental harmoni ser jag ingen anledning till att en vilodag skulle ge kroppen bättre återhämtning än t ex 20 min lugn löpning eller cykelpendling till jobbet.

Att elitidrottare vanligtvis har vilodagar varje vecka, eller t o m två vilodagar i rad en gång i veckan som Per Elofsson hade, kan bero på att ett träningspass för dem är antingen hårt eller långt (eller en kombination). De kör sällan 20 min lugn löpning som dagens enda pass. Det kan också bero på att för dem som lever med träningen på ett helt annat sätt än oss ser vilodagen som psykisk återhämtning. De kan tycka det är skönt att inte behöva träna. För oss som inte tränar så mycket kan det ibland vara en belöning att kunna träna.

Så var inte orolig om det blir träning varje dag vissa veckor, så länge du känner balanserad och inte sliten. Jag själv gjorde en av mina bästa tävlingar en säsong då jag inte hade haft en vilodag på fyra veckor.

/Erik

Kommentera gärna!