Hur långt ska jag dra igenom staktaget?

Om du ska staka i en uppförsbacke behöver du korta ner staktaget. Det är de flesta överens om. Men hur långt bak ska du gå med armarna och händerna när du stakar på platten? Vi fick den frågan i Facebook-gruppen efter teknikanalysen.

Stakning är helt klart den delteknik som har genomgått störst förändring de senaste årtiondena. Förr handlade det om raka ben, raka armar och att fälla överkroppen så mycket att knogarna nästan snuddade snön. Idag åker man med armarna och benen mer böjda, eftersom det har visats sig mest effektivt.

Du är som mest stark i början av staktaget. Genom att böja på armarna och sätta i stavarna nästintill vertikalt mot snön kan du på ett effektivt sätt utnyttja kroppstyngden och bålstyrkan när du lutar dig framåt.

Korta tag på korta distanser
Men vad händer sedan? Hur mycket ska du räta ut armarna bakåt? Ska du stanna med armarna vid höften eller dra igenom helt?

Här är tekniktränarna för motionärer inte överens. Vissa menar att du lika gärna kan stanna vid höften eftersom det inte är någon idé att trycka med den i sammanhanget lilla tricepsmuskeln. Med sådana korta tag åker de flesta uppför och vissa världscupåkare gör det på korta distanser.

Elit vs motionär
Jag håller inte alls med om att motionärer bör åka på det sättet i flacka partier. En motionär är inte en elitåkare som åker korta distanser. En motionär ska åka energieffektivt över tid. Ofta är målsättningen att må bra av träningen eller att prestera på en sträcka i relativt monoton terräng på mellan 30 och 90 km.

Genom att dra igenom hela tagen, så att armarna är raka bakåt ungefär i linje med stavarna kommer du klara dig bättre i långa lopp. Så åker även de flesta i Vasaloppseliten på platten (obs, ej uppför eller i fartökningar) om du tittar noga på SVTs sändning. Se t ex den lite suddiga skärmdumpen på Lina Korsgren i detta inlägg.

Avslappning vinner i längden
Anledningen är bland anat att du slipper att aktivt stanna stavtaget. Genom att dra igenom hela taget och sedan dra upp stavarna igen förbi höften nära kroppen tillbaks till utgångsposition når du en viss avslappning. Tänk dig armrörelsen som en oval, snarare än som en klockpendel, vilket är fallet vid diagonalåkning och stakskjut (för att då skapa kraft nedåt för att få fäste).

Du ska inte lägga så mycket tryck i slutet av taget för triceps är de facto en liten muskelgrupp jämfört med bålen, men genom att dra igenom taget kommer du kunna uppnå en mer avslappnad och energieffektiv åkning som gynnar dig i längden.

Kommentera gärna!